anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce ganduri profunde v-au trecut prin cap in ultimul timp?

10 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

M-am gandit la vorbele lui Sf.Petru " sa nu fumezi, sa nu bei, droguri sa nu iei", ma bucur ca le respect... in prezentwinking

| mODIN a răspuns:

Daca e o structura de ofice fel (economica, sociala, filosofica, artistica etc.) care a fost in uz o perioada lunga si si-a dovedit utilitatea, e imposibil de inlaturat, poate fi doar inlocuita.

In pictura cred ca asta se vede cel mai bine. Pana pe la mijlocul secolului 19, pictura a evoluat in directia realismului. Dar apoi au venit impresionistii si modernistii, care au renuntat la realism, DAR l-au inlocuit cu un alt stil.

Pe de alta parte, cand ajungem la postmodernism unde apare ideea de renuntare completa la standarde vechi, dar asta nu vine la pachet si cu asteptarea ca standardele acelea sa fie inlaturate pentru a face loc unui stil nou, si deodata avem "picturi" cu pete aruncate aiurea, patrate inegale, desene de zici ca le-a facut un copil de doi ani etc. Si cu asta a fost ucisa complet arta picturii. Idee a fost sa elimini dependenta de tehnica pentru a face loc celor care au inspiratie, dar nu si tehnica formala. Prin urmare s-a umplut industria cu o tona de oameni "inspirati" dar care nu-s in stare sa aduca nici un fel de valoare artistica lumii.

Tiparul asta cu [inlocuit] > [inlaturat] se vede in multe parti

Daca inlaturi religia, oamenii devin hedonisti si depresivi. Poate fi cel mult inlocuita cu nationalism, ecologie sau macar fanatism pentru o echipa de fotbal, ca altfel oamenii o iau razna laughing

Daca vrei sa nu mai bei cand iesi in oras, nu poti sta 'pe uscat', tot trebuie sa-ti iei macar un suc, ca altfel innebunesti.

Daca incerci sa te lasi de orice obicei care iti mananca mult din timp (Netflix de exemplu) o sa o iei rapid razna daca nu gasesti o alta activitate cu care sa-l umpli.

Eu de vreo 5 ani nu mai folosesc nici o retea de socializare, si cumva tot nu mi-a trecut obiceiul de a da scroll prin telefon. Mult timp o faceam cu lista de contacte, ca efectiv nu eram obisnuit sa nu dau scroll la nimic laughing

| mODIN a răspuns:

Inca unul:

Nu exista oameni inchisi sau deschisi la minte. Exista doar subiecte pe care esti dispus sa le discuti si subiecte care nu.

Am fost socat cand am vazut un videoclip recent cu Jordan Peterson, om pe care il admiram enorm pentru abilitatea de a-si pastra calmul. La un moment dat, in timpul unui curs tinut de acesta, au dat buzna in clasa un grup de activisti pentru a protesta si a intrerupe ora. El si-a tras un minut sufletul cat astia tipau si sareau pe banci etc, dupa care a spus relaxat in microfon "Cine vrea sa continue ora, sa ma urmeze pana in curtea scolii unde nu pot deranja acestia", dupa care a iesit cu studentii si si-a continuat afara lectia.

Pe de alta parte, cumva omul acesta refuza sa accepte orice opinie care vine din parte unui postmodernist. Am vazut o parte dintr-o lectie de a sa in care vorbea despre curentul asta de gandire, si nu mi-a venit sa cred cat de plin de ura a fost in acel moment, vorbind de niste ganditori care si-au expus ideile, mai ales comparat cu situatia cealalta in care niste oameni l-au avut fix pe el ca tinta. A inceput lectia zicand "Azi vom vorbi despre Michel Foucault, probabil unul din cei mai demn de dispret oameni din istorie", dupa care a inceput efectiv sa zica doar minciuni si aberatii despre ei.

Nu poti fi deschi sau inchis la minte, poti avea doar subiecte pe care le poti discuta si dezbate, si subiecte pe care nu.

| mODIN a răspuns:

Inca unul:

Motivul pentru care informatia luata din carti este mai valoroasa decat cea luata din videoclipuri, documentare, articole, discursuri, podcasturi, discturii etc. este pentru ca o carte implica o munca mai dificila pentru a fi scrisa. Prin urmare ai garantia ca intr-o carte a existat o oarecare investitie de timp, atat din partea autorului, cat si din parte editurii, si ca nu a fost doar ceva facut de mantuiala.

Evident ca nu e universala regula asta, dar dupa ce iti dai seama cate aberatii cred oamenii doar pentru ca le-au auzit sau le-au citit ei undeva, dintr-o sursa care probabil nici nu e investita in subiect, nici nu a putut dezvolta ideile in detaliu, ajungi sa pui mult mai mult pret pe carti.

Sincer iti zic, chiar ma enervez cand vad pe cineva ca a vazut doua clipuri pe tiktok despre un subiect, si apoi se crede deodata expert si incepe sa zica de altii ca sunt idioti si ca nu inteleg subietul daca nu au fix aceeasi perspectiva ca el.

| mODIN a răspuns:

Si inca una si gata:

Exista efectiv prea multa informatie in lume! Si nu doar ca exista, dar e imposibil de usor de accesat. De pe telefon poti, oriunde esti in lume, sa accesezi zeci de milioane de carti, articole, studii, statistici, stiri etc.

Prin urmare, acumularea de informatie urmeaza sa devina inutila. In viitor sistemul de invatamant si dezvoltarea profesionala nu vor putea sa mai tina cont de memorarea de informatii, ci de abilitatea de a le interpreta.

Ma gandesc ca vor fi implementate materii noi la scoala in viitor, de exemplu "gandire critica" sau "identificat informatii false" sau "dezbateri" sau "vizualizare date". Indiferent cat de sceptici suntem toti legat de sistemul de invatamant, daca s-a adaptat dezvoltarii tehnologiei introducant cursuri de TIC si IT in scoli, licee si avand chiar facultati in aproape toate orasele mari pe subiectul asta, e imposibil sa ramana in urma prea mult si fata de schimbarea asta.

Pe de alta parte, e putin ingrijorator, pentru ca inseamna ca scolile nu vor mai avea doar scopul de a ne spuna ce sa gandim, dar a ne spuna CUM sa gandim, iar aici sunt implicatii politice enorme.

| TimberWolf a răspuns:

Cat de prosti pot fi oare oamenii? cat de jos pot ajunge?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Există un prag al răului pe care dacă îl treci ești prea decăzut să te mai poți întoarce la demnitatea de om?

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Ma tot gandesc pe unde sa ma mai mut, si in ce sa-mi bag banii.

| Simpatic a răspuns:

Pe principiul lui mODIN am si eu ganduri profund filosofice, mi-am amintit dictonul lui Garcea : " omul traieste cat traieste si spre sfarsitul vietii moare!" foarte adevarat! happy

https://youtu.be/bS6ruQeFQyc?feature=shared&t=198

| VoidEternal a răspuns:

Asta îmi aduce aminte de bancul ăla...

- Ce faci Ioane, stai și cugeți?
- Nu, numa' stau.