Daa, si aceasta greseala este destul de enervanta!
Toate pe care le stiu.
Am la randul meu greseli in vorbire sau scriere, dar pe care nu le cunosc, deci nu ma deranjeaza
Ma deranjeaza cand cineva pune i-urile gresit, sau habar n-are pe unde se pune cratima.
In schimb, ma amuza sa aud lautari agramati, imi place sa le scriu prietenilor agramat (intentionat).
Nu am una preferata, dar as zice de cratime.Acum na, pana si aici pe TPU mai sunt greseli din cauza autocorectului.Ieri imi tot corecta m i - e, desi cuvantul corect in acel context era m i e.
Daa, autocorectorul este enervant!
"coboara jos"
"țigare" in loc de țigară
...si bineinteles, renununtarea la prepozitia 'pe' din acuzativul cu prepozitie " pe care"
"-george este prietenul care l-am intalnit la scoala!"
Prima si ultima ma deranjeaza si pe mine! Totusi, am avut norocul sa nu dau de oameni care spun "tigare" in loc de tigara (probabil fiindca nu prea cunosc fumatori)
Dar de oameni care spun "eu mor de tine" ai dat?
iata ca mai exista si "greseli" intalnite doar in anumite zone ale tarii
de asta cei din 'sud' nu vorbesc exact ca cei din 'nord' zici ca suntem ca in China
Din fericire nu
Viața mea ar fi prea enervantă dacă m-ar deranja lucrurile minore precum greșelile gramaticale ale cuiva.
Uneori le mai atrag atenția într-un mod ironic, glumeț, dar alteori nu, dar niciodată nu o fac pentru că mă deranjează. Probabil în multe cazuri o fac când mă contrazic cu cineva și caut motiv de care să mă leg și găsesc asta.
Dar fac și eu greșeli gramaticale din neatenție, neștiință, pentru că pot să bag mâna în foc că nu știe toată lumea la perfecție toate regulile gramaticale cu toate exceptiile, nici măcar profii de română, verificat.
Aia cu doi i care ziceți că vă enervează, nici acum nu o știu exact, mai ales la a fi, deși am citit-o de multe ori, dar am uitat pentru că nu am vrut să îmi bat capul cu ea.Și pun pariu că nici voi nu o știți exact, fără să căutați întâi pe google, dar în orice caz, nu știți toate regulile punctual.
Mi se pare mai enervant cel care se enervează pentru că se crede atotștiutor, deși nu e, decât cineva care a făcut o mică greșeală gramaticală.
Adevarat. Totusi, cred ca toata lumea ar trebui sa stie macar niste notiuni de baza (adica cum sa foloseasca cratimele, cum sa faca acorduri corect, etc.)
Da, asta așa e, sunt unii care nu știu baza bazei, oameni fără prea multă carte, dar să știi că unii sunt chiar foarte funny, cu o energie pozitivă și nu prea te pot enerva.
În schimb oamenii civilizați, cu ceva pretenții sociale trebuie să știe să vorbească corect, iar cu cât au o funcție mai înaltă, cu atât ar trebui să aibă un nivel mai ridicat al cunoștințelor, ceea ce din păcate nu prea se aplică de multe ori.
E ok și mentalitatea de cunoaște regulile pentru a le putea încălca, iar persoanele care fac asta mi se par cool și foarte relaxate, cu o mentalitate sănătoasă.De genul celor care într-un cadru formal, întâlniri academice adoptă un limbaj foarte elevat, iar în cercurile de prieteni, ori cu oameni de la țară nu prea mai țin cont de reguli și se pretează nivelului colocvialo- popular, ceea ce consider că e foarte fun.
Toate. Pentru că mi se pare important și de bun simț să știi să scrii măcar în limba maternă.
Eu mai trec cu vederea anumite greseli mici, insa unele chiar sunt inacceptabile! De exemplu, este cam deranjant sa vad ca unii nu stiu sa foloseasca corect cratimele (sau nu le folosesc!). Si dezacordurile flagrante si pleonasmele exagerate sunt enervante!
Nu ma iau de semne de punctuatie sau cratime lipsa sau lucruri de genul. Dar ma irita cand cineva foloseste cuvinte care nu exista de ex "trebuiesc" sau cuvinte derivate din engleza care la fel nu exista
Neologismele nu ma deranjeaza prea tare in vorbirea de zi cu zi, dar derivatele care nu exista ma cam "zgarie pe creier" (scuzati expresia)
Asta e in engleza: Jur ca ma scoate din sarite cand americanii folosesc "good" ca adverb. "You did good on this project" de exemplu. Corect e "well".
Ar mai fi una, dar asta e de ortografie, nu de gramatica. Cand romanasii nostri pun cratima la toate substantivele articulate. "caiet-ul" de exemplu, cum imi scria cineva. Se foloseste doar la cuvinte imprumutate din alte limbi: "Yin Yang-ul"
Oh, da, si pe mine ma cam enerveaza prima greseala (desi trebuie sa recunosc ca o mai folosesc in gluma).
Nu mă deranjează pot descifra chiar dacă e scris cu greșeli, nu judec omul după asemenea nimicuri.Tot ceea ce contează e să nu scrie și cu greșeli și să fie și cu injurii fiindcă atunci e clar ce fel de caracter are. Dacă singurele greșeli ar fi cele gramaticale omenirea ar fi perfectă!
Interesanta perspectiva! Totusi, consider ca este esential sa stii niste notiuni de baza.
Da,oarecum.Însă dacă ceea ce scrie are sens,adică să fie ceva în care cere ajutorul să zicem nu cum fac trolii sau cine s-o afla în spatele acelor conturi care enunță doar aiureli, atunci se acceptă greșelile gramaticale.Un alt exemplu ar mai fi atunci când cineva se află într-o chestiune care-i pune viața în pericol, e de așteptat să existe greșeli, doar că dacă mesajul nu e înțeles, descifrat posibil să le aducă moartea acelora care în tensiunea pericolului nu au reușit să transmită prin mesajul lor ceva de priceput.
Categoric! Nu ma refeream la situatii de viata si de moarte. Totusi, pe TPU, ar fi de asteptat ca oamenii sa vorbeasca cat de cat corect.
Asa gandesc si eu, am obervat ca multi de aici ma-au criticat ca sunt analfabet sau chestii de genul, inloc macar sa ofere un raspuns la intrebare, dar ce sa mai zic. Conteaza mai mult contextul, atat timp cat se poate intelege, asta e important, daca omul greseste o litera 2 nu trebuie judecat, dar vad ca majoritatea pe aici se cred sfinti, profesori dar cand ii intreb ceva nu au habar.
Desi este cam enervant, majoritatea persoanelor care scriu asa sunt in varsta si s-au obisnuit cu vechea scriere.