Profesorul de istorie, cel de sport, dentistul glumet la care mergeam din sase in sase luni, doar ca sa-i mai vedem odata zambetul, vecinul de la trei…de toti am fost, candva, indragostita.
Acest tip de dragoste acorda mai multa importanta spiritului, decat senzualitatii. Teoretic vorbind, aceasta este forma cea mai pura a iubirii, fiind lipsita de sexualitate. Desigur, ideea ca sexul ar fi cel care face iubirea mai putin pura nu incanta pe nimeni. Dar aici vorbim de iubirea discutata cu atata pasiune de Platon in dialogurile sale.
Potrivit filosofului, aceasta dragoste se exprima intelectual, si nu fizic. Mai puternica decat frumusetea materiala este cea spirituala: frumusetea ideilor, a sentimentelor. Pentru Platon, dragostea nu este nici frumoasa, nici buna, ci este insasi setea de frumusete si bunatate.
Este vorba de o iubire casta, dar pasionala. In general, spunem despre o iubire ca este platonica atunci cand stim ca nu se poate consuma, ca nu se poate materializa. Dupa cum aratam si mai sus, aproape fiecare dintre noi cunoaste, mai devreme sau mai tarziu, dragostea platonica. Important este sa trecem cu usurinta peste aceste trairi, sa ne concentram asupra sentimentelor, a relatiilor care pot avea o finalitate.
Fie ca este vazuta ca un sentiment puternic nutrit pentru o persoana care sa nu stie ce simtim fata de ea sau nu ne poate raspunde cu aceleasi sentimene, fie ca este inteleasa ca atribuire a unor calitati exagerate unei persoane, pe care ajungem sa o idolatrizam, iubirea platonica isi face loc in viata fiecarui individ.
Iubesti pisica, iubesti televizoru asta ultimu model, iubesti telefonul tau AiFone sau ma rog esti indragostita de sucu de piersici. De fapt nu exista dragoste platonica decat in mintea lu Bacovia si altii ca el. Parerea mea.
anonim_4396 întreabă:
alindobrin întreabă: