La spitale de stat de ex pentru post de asistent medical se da spaga si uneori spaga uriasa deci examenul ala e asa o teapa. Partea amuzanta e ca la unele spitale se scot posturi la concurs pe bune si nu se inscrie nimeni pentru ca lumea crede ca trebuie sa dea spaga si uite asa raman posturi neocupate.
Dar in general la stat te angajezi cu pile sau spaga. In primarii nu ajungi daca nu ai o cunostinta acolo. Si la fel se intampla si in alte institutii. Cred ca in politie e diferit ca acolo ai post asigurat dar trebuie sa te duci unde te repartizeaza ei
Glumești, nu?!
Cum adică dai șpagă ca și asistent medical?! :○
Totuși, ești asistent medical. Adică nu dau eu șpagă în învățământ ca învățător și dă șpagă asistenul medical?! Ce vreau să spun e că, și la noi e răspundere nu zic nu, dar dacă schimb foaia și mă uit totuși la un asistent medical, e vorba totuși în joc viața unui om. La mine cel mult e în joc cunoștințele pe care le dețin eu și cât reușesc să le pun și în copil și oricum la noi depinde și alți factori externi, dar ca asistent medical mi se pare că necesită și mai multă răspundere. Și oricât de ok ar părea ce spui, nu mi se pare ok deloc. Adică cine ar dori să fie tratat la spital de un asistent intrat pe pile, care nici nu știe mare meserie, dar nici nu e măcar orientat către pacient și blând?!
Auzisem eu niște chestii, chiar pe la mine prin oraș, dar am zis că na, aici la noi oricum e doar pe cumetrii și de astea sau că persoana care mi povestea doar e frustrată că nu poate să intre în spitalul județean și de aia tot spune în stsnga și în dreapta de nedreptatea din spital și de piloșii de acolo, însă acum mă sperii, dragă Furnicuță.
Adică dacă așa e în întreagă Românie, mă îngrozești. Mai și aud cum deschid TV-ul că "să ne facem controale regulate, să avem grijă de noi și sămergem la doctor" dacă e așa cum spui mi se face și silă și de reclamele alea împreună cu tot sistemul ăsta din România.
Dar atunci, să cred că la mine în învățământ e totuși bine?! Adică dacă încă a existat examen și mna, acum sperând și că a existat corectitudine și pe aici, înseamnă că titularizarea din învățământ a fost sfântă. Și zic, fost, pentru că probabil toți ați auzit de faimosul TRENULEȚ a lui Ciolacu, deci mă pregătesc spiritual și mental și de coruperea acestui pavilion cât de cât intact. Oricum ai privi lucrurile scoaterea titularizării, va duce la nepotisme și asta ca asta, dar tare frică mi-e că, acolo unde mai sunt și bărbăței pe post de directorași, se va scoate rubrica "cap" și se va adăuga rubrica "picioare". Mai departe pricepi tu, ce vreau să spun. Oricum ar fi, nu privesc deloc cu ochi buni această schimbare. Dar aia e, oricum nu doream să rămân forever în învățământ, acum am și impuls de a pleca, asta dacă nu mă dau ei între timp afară, căci de aici și întrebarea și iar stresul căutării unui nou loc de muncă, pentru că știu, că nu sunt nici pupiAss, nici carismatică pe de parte, nici să fiu lipicioasă cu colegii sau și mai sus chiar cu șefii, iar la prima abatere sau greșală, voi fi out. Și mi-e teamă sincer, căci am investit ceva ani în studiu și ceva ani și în cărți și materiale, instrumente și jucării și mna, tot ce ar fi nevoie la o clasă decentă. Trist! Dar adevărat. Ce mai am noroc cu elevii, căci ei mă plac, și sincer nici eu nu știu ce le am făcut căci eu una, sunt dintre cei care nici eu pe mine nu mă plac și am mereu impresia că oamenii nu mă plac, drept dovadă că mereu există câte un părinte care-mi vrea gâtul, dar în schimb cu elevii chiar sunt ok, poate ei mă salvează. Nu de alta, dar după ani în care m-am împotrivit de a lucra aici, în acest sistem, chiar cu copii, tot lucrând cu ei, tot văzând cu câte probleme se confruntă și copiii, dar și cât de sinceri și iubitori pot fi, am ajuns să-i ador. Am ajuns ca din ură de muncă, să abia aștept să treacă vacanțele ca să mă întorc la catedră și să mă hrănesc cu iubirea și admirația lor, dar și cu poveștile lor, cu statul printre ei. Iar acum simt că o să pierd și asta.
Deci chiar la jobul de asistent medical mă gândeam, dar acum că ai spus asta, am impresia că nu rezolv nimic. Adică tocmai de aceea mă și bazam pe stat, pe examenul la stat, căci acolo mi se părea cea mai corectă formă de intrare. Fără prezentări, fără vorbe ci pe tăcut și făcut. Iar acum aflu că de fapt, la stat e mai incorect decât la privat.
Deci rămâne să ajung și eu mincinoasă ca să-mi iau un post. Sper să și pot minți, chiar nu mă pricep la prezentări pompoase. Mie îmi place să mă prezint fix așa cum sunt, și din păcate nici mama natură nu a pus multe calități în mine. Că de fapt cred că asta e frica mea cea mare, că nu aș fi suficient de bună pentru un post.
Asa e sistemul. Majoritatea posturilor se ocupa cu spaga si se stie si cui si cat. Chiar vorbeam cu cineva zilele trecute, imi spunea ca vrea sa dea 3000 euro spaga pentru ca s-au scos cateva posturi la un spital cunoscut de stat (nu o sa dau nume) si acolo se ocupa doar cu spaga.
Cum spuneam, sunt si cateva posturi unde intri strict in urma concursului si a cunostintelor tale dar sunt putine si trebuie sa stii care, impropriu spus trebuie sa stii pentru ca nu ai cum sa stii. Practic mergi si iti incerci norocul, daca postul e deja promis cuiva o sa-ti spuna ca nu ai luat examenul pentru ca nu ai fost suficient de pregatit.
Dar nu te speria pentru ca un asistent chiar daca ia postul pe pile, el tot e in perioada de proba un timp. Adica daca te duci pe sectie si nu stii sa faci nimic si nici nu inveti sa faci nimic sau faci o greseala, zbori in secunda doi. Nu te gandi ca e cine stie ce inginerie, un asistent doar respecta indicatiile medicului, desigur ca trebuie sa stie norme de administrare a medicamentelor, dilutii si altele de genul dar astea se invata la practica si mi-e greu sa cred ca in 3 ani de scoala nu a fost macar la un stagiu de practica. In rest pentru pus branule, perfuzii, injectii, clisme, sonde etc trebuie sa stie tehnica dar oricum nu face nimic fara supraveghere macar cateva zile.
Deci da, oricine poate da spaga si poate ocupa un post dar nu oricine poate pastra acel post, cel putin in spitalele mari.
Si stii ce e amuzant? Ca foarte multi fac facultate de asistenti medicali care dureaza 4 ani si necesita prezenta zilnica iar cand vor sa se angajeze nu gasesc loc decat la privat pentru ca la stat 90% din posturi sunt pentru cei cu postliceala. Uita-te la posturile scoase la concurs de la toate spitalele si o sa vezi ca sunt numai pentru cei cu postliceala si foarte foarte rar o sa dai si de unul pentru cei cu studii superioare pus asa ca sa nu zica statul ca discrimineaza. De ce? Pt ca daca angajezi pe cineva cu studii superioare trebuie sa ii dai salariu mai mare si niciun spital nu vrea asta.
Toata lumea vrea sa se angajeze la stat pentru ca sunt salarii mai mari si e un job oarecum stabil, la privat sunt sute de posturi si chiar se roaga ei de tine sa te duci dar salariile sunt foarte mici
Ce examene la privat? Acolo dai o proba de lucru eventual! La " STAT " depinde pe ce post! Execuție sau conducere!
No! Ne apropiem cu pași repezi de Somalia sau Coreea de Nord zău!
Ce e în Somalia sau Coreea de Nord?!
Corupție & nepotism 500 % in Coreea de Nord de aproape 80 de ani conduce dinastia Kim, bunic, tata & azi nepotul Kim Jong - un!
Hamilton întreabă: