Revin cu o detailare a subiectului;"veadar a răspuns:
a/ MANEÁ, manele, s. f. Cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată. – Din tc. manì."
Sunt unul (probabil) dintre putini care scriu pe aici care "a prins fenomenul" inca de la inceputurile lui, drept si "evolutia acestuia". De ce am marcat explicatia din DEX? Pentru ca intareste explicatia mea, tiganii, conform istorei sunt la origini, INDIENI din Asia, din cea mai de jos casta, au fost tot timpul sclavi, chiar si in tara lor drept pentru care singura lor asa zisa muzica este un bocet lipsit de orice fel de calitati melodice. Venind in contact cu alte nuante ale "tendintelor" national-muzicale au aparut prin mixtare, manelele.
Sigura "evolutie" chiar si muzicala pe care au avut-o poporul respectiv a fost DOAR prin COPIERE si nu prin CREATIE. Din nefericire maneaua este o creatie tiganeaca, vreti sau nu. P. S. Istoria si realitatea nu pot influenta aprecierea de "inteligent" sau "stupid" facute de uni "adepti" ai manelelor.
Manelele sunt un amestec de: muzica tiganeasca romaneasca cu muzica tiganeasca sarbeasca +10 la suta muzica arabeasca. Pe limba noastra: o cacofonie tigano-muzicala.
Pe TPU sunt zeci de raspunsuri pe tema asta.Predomina cele de respingere a speciei cu argumente zdrobitoare.Cauta-le.
Manelele...erau manele candva! Adica muzica cu influente orientale, etc. Acum, zdranganituri!
Nu stiu.nu e ceva de calitate... unele manele sunt aproape tiganesti... orium mie numi plac deloc.
Manea pentru mine nu ar avea nici o semnificatie nu sunt o fana inraita dar sunt unele melodii care te ung la inima asta in cazul meu!
@danut... daca intrebarea era pusa de mine aveai 300 de fundite si 5000 de inteligente ... manelele, nu imi plac, nu ascult. Daca era ca acum ...sa zic 15 ani cand era ceva frumos si cand nu erau atatea mercedesuri, bmw-uri, femei de prima clasa si milioane de euro "aruncati" in manelele de astazi... poate ...si doar asa ...imi placeau... Poate ca domnii care canta prostiile astea, Guta (ala cu coada de maimuta), Salam (fost angajat in macelarie), Peste (tocmai i-a fost desfacut contractul de munca la containerul de gunoi), etc, etc, etc...(adica alti "mari lautari" cu iz de carne) isi vor reveni si isi vor da seama ca nu tot ce conteaza astazi "este banii femeia si masina". Pana atunci profita... ei isi scot banii cu muzica lor de rahat iar fetele noastre isi misca popoul in ritmul celor mai indracite manele de success . Imi amintesc anul trecut in iunie a venit Guta la Roma, dar ...si aici este un dar ...numai pentru mica suma de 50 de mii de euro. Tot anul trecut a venit si Laura Lavric, Sofia Vicoveanca si mai multi alti artisti adevarati... ei in schimb nu au cerut nimic... sa le fie asigurata masa si cazarea si diurna (30 de euro pe zi) Morala? ...Domnii cantareti de manele isi iau bani cu nemiluita... pecand cei pe care ii putem numi artisit adevarati ...castiga mai nimic ( se numeste afacere)
Flaviussssss întreabă:
MagikTrouBless întreabă: