| RAY a întrebat:

Ce parere aveti despre aceasta regula de economie? voi economisiti ceva?


50% din venit ar trebui rezervat pentru cheltuielile esențiale, cum ar fi chiria, facturi, rate la bancă și mâncare. 30% din venit este alocat cheltuielilor personale, care includ, de exemplu, vizite la cosmetică, frizer sau ieșiri în oraș.
20% din venit ar trebui redirecționat câtre contul de economii. Nu sună deloc complicat, în realitate însă nu este chiar atât de simplu, iar 20% este un procent ridicat, care nu este accesibil în egală măsură tuturor.

7 răspunsuri:
| FataCuChitaraMunților a răspuns:

E mai complicat decât pare. Economii poți face, dar nu exagerat de mari. Salariul e așa cum e, locurile de muncă sunt așa cum sunt oriunde ai lucra - muncă multă, bani puțini.Plus că îți faci socoteli pentru lucrurile pe care cheltui salariul,dar mai apar situații neprevăzute,situații limită și trebuie să faci alte investiții. Unii poate mai au ajutor de la frați/surori,părinți,bunici,rude,etc. Alții poate nu au deloc. Și dacă strângi bani pentru ceva ce vrei să-ți iei,când ai luat acel ceva,iar rămâi fără bani și o iei de la capăt. Uneori ai mai puțin,alteori mai mult. Ai văzut că s-au scumpit toate - mâncare,benzină,facturi. Dacă ești singur și nu ai ajutor de nicăieri,atunci te descurci mai greu. Financiar, moral, etc. Lucrurile s-au înrăutățit mult, oamenii s-au schimbat, societatea e defectă. Complicat.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Ha?
Undeva pe la 40% imi acopar nevoile (casa, haleala si cosmetice).
Restul e cancan, fac ce am chef.
Mereu mi-am gestionat bugetul perfect, nu doar bine, dar asta datorita analizelor pe care le-am facut de unul singur, cand voiam de toate la 3 lei.
Daca nu le ai cu economisitul, degeaba te uiti la scheme facute de X-ulescu si "cutare", ca nu toti avem aceleasi cheltuieli si forme de venit.

| anonim3248 a răspuns:

Nu e bună schema aia decât de la 1500 de euro în sus să economisești 20%, adică 300 de euro.
Asta înseamnă ce scrie acolo și să le luăm pe rând
- 50% rate la bancă sau chirie și întreținere și mâncare = minim 750 de euro
Restul de 750 de euro ar fi 30% cheltuieli personale și 20% economii.
Deci formula aia e realistă numai de la minim 1500 de euro în sus.
Sub 1500 de euro tai cei 20% economii și 30% cheltuieli personale.

| anonim3248 a răspuns (pentru anonim3248):

Adică mai simplu - ca să trăiești la limita sărăciei cu chirie sau rate la bancă îți trebuie 750 de euro.
Deci mai trebuie încă 750 de euro pentru ca să rămână măcar 300 de euro să îi economisești.
Este formulă pentru clasa de mijloc care e din ce în ce mai mare și câștigă de la minim 1500 de euro pe lună.
Nu e formulă pentru cei cu 2500 lei și care stau la părinți sau cu chirie de 1000 lei într-o garsonieră confort 3 tip cameră de cămin.

| RAY explică (pentru anonim3248):

Sunt complet de acord cu dvs, eu personal cheltuiesc cam tot ce câștig pe mâncare 200 de euro, chirie 200 de euro, am abonament la telefon fac cost suplimentar de 50 de euro lunar, abonament buss, nu am ce economisi, mai am și tratamente medicale dau cam 30 de euro lunar

| RAY explică (pentru RAY):

Abonament la buss e 130 lei lunar

| Kozi a răspuns:

Depinde de venitul fiecaruia.
Unii ar mai avea nevoie de bani ca sa se descurce. Renunta la unele nevoi personale (cosmetica, coafor, de iesit in oras nici vorba...). De unde sa mai faca economii?
Cei care dau sfaturi se lafaie in bani.
Tin minte ca acum vreo 10-15 ani un pensionar imi dadea sfaturi si imi spunea cati bani pune el deoparte ca economie. Numai ca pensionarul ala fusese director general la (nume aproximativ) extractie -sonde- gaz metan. Traia bine, facea anual cel putin o excursie in strainatate in destinatii de lux (cu nevasta) si punea deoparte cu cateva sute de lei mai mult decat aveam eu venitul.