Draga mea in primul rand trebuie sa te felicit pentru ca esti o fata desteapta care are cu totul alte preocupari decat copiii de varsta ta. Daca la 10 ani pui astfel de intrebari despre problemele actuale ale umanitatii esti o fata foarte isteata cu o minte patrunzatoare. Daca toti oamenii de pe planeta s ar gandi la aceste probleme macar 10 % si ar face un lucru cat de mic ca semenilor sa le fie bine cu siguranta ca situatia actuala ar fi de zeci de ori mai buna...Din pacate multi dintre noi nu tinem cont de egalitatea de orice tip si discriminam fara mila pe cei din jurul nostru care sunt un pic mai diferiti la exterior sau nu impartasesc aceleasi idei ca noi. Nu ne gandim ca in esenta si in fata lui Dumnezeu suntem la fel. Desigur ca fiecare e unic in felul lui dar suntem oamenii toti si se care se presupune ca am fi egali. E trist ca cei care au din belsug nu se gandesc milioanele de amarati care abia supravietuiesc de pe o zi pe alta. Cei care au nu i preocupa decat inmultirea averilor lor colosale si suprematia. Si conducatorii statelor puternice ale lumii nu si vad decat interesul propriu fara sa se gandeasca ca poate actiunile lor vor distruge teritorii si decima populatii. Le trebuie multa diplomatie ca sa evite conflicte cu impact urias asupra planetei. Si am citit romanul Matilda si am vazut si filmul omonim si m-a cucerit fetita geniala. Si stiu ca copiii au o inteligenta emotionala ascutita si empatizeaza cu cei din jurul lor mult mai mult ca adultii. Nu poti sa i minti ca ei simt si vad in ochii tai care e adevarul. Uneori ei vad rezolvarea simpla la o problema la care adultii se complica prea mult. Si spun ce le trece prin cap cu curaj fara sa se teama ca vor cadea in ridicol si ceilalti ii vor dezaproba. Eun lucru de admirat ca percepi scoala altfel decat majoritatea si ii vezi scopul ei. Nu pot decat sa ti urez mult succes la scoala si in viata si in cariera pe care o vei urma mai tarziu micuta scriitoare!
Multumesc mult! Sper sa ai si tu succes in viata(daca nu ai deja).
Sunt de acord cu egalitatea în drepturi însă mi se pare o mare prostie să pretinzi sume egale de bani tuturor cetățenilor. Suntem diferiți, chiar dacă trebuie să ne fie respectate drepturile și de asta avem roluri diferite în societate, roluri care de asemenea diferă ca importanță.
Oamenii nu sunt egali, e o prostie să visezi la egalitate. Nu mă compara cu un ratat care nu a făcut nimic în toată viața decât să stea să aștepte să-i cadă mură-n gură. Nu am de ce să tratez un ratat de genul cu respect. Ar mai fi multe de zis, dar nici măcar nu are rost să dezbat asta.
Și încă ceva: "Apropo stiati ca daca toti bani de pe planeta ar fi impartiti in mod egal fiecare om ar avea circa unspreze milioane de dolari?
Dar din pacate asta nu se va intampla niciodata."
Care "din păcate"? Dacă toți am avea bani nu ar mai munci nimeni. Dacă nu ar mai munci nimeni nu am mai avea nimic. Am consuma mâncarea și lucrurile fabricate deja în câteva luni, iar apoi ne-am ucide între noi pentru mâncare. Sau dacă nu, am cumpăra-o de 50 de ori mai scump, ceea ce nu ar face decât să creeze un haos, pe lângă faptul că unii ar fi din nou săraci. Și acum ar fi mai multă lume care nu ar avea ce mânca.
Nu m-am gandit la asta, dar majoritatea celor care sunt foarte bogati nu se gandesc la ceilalti si asa am fi toti (aproape)egali.
Nu ai pus o intrebare, ci opt intrebari. Spui ca in Arabia Saudita nu exista egalitate intre barbati si femei. Dar populatia Arabiei Saudita nu crede ca egalitatea este un lucru bun. Pentru ei, sa spui ca sunt o societate egalitara ar fi o insulta. Doar o minoritate din SUA, UK si dominioane, si EU crede ca trebuie asigurata o anumita egalitate in fata legii. O minoritate influenta, intr-adevar. Deocamdata! Lupta e stransa si ideile liberale dau inapoi.
Imi amintesti intr-un fel de mine la varsta ta.Tu te crezi mai desteapta decat colegii tai, crezi ca ai o gandire destul de matura pentru a intelege concepte precum egalitatea.Ai impresia ca lucrurile sunt extrem de simple, ca oamenii se complica cand de fapt solutia e in fata lor, dar nimeni n-o vede, cu exceptia ta(dovada fiind faza cu banii)Te crezi o versiune a Matildei.Pacat,in curand vei realiza ca te inseli.
In primul rand nu ma cred o versiune a Matildei si nu ma cred mai desteapta sau ceva.Recunosc nu stiu asa de multe pentru ca varsta nu-mi permite.As vrea sa inteleg chestii precum radacina patrata sau ce reprezina E=mc2, eu pur si simplu vreau sa invat multe lucruri si sa-mi spun parerea despre diferite subiecte(precum asta cu egalitatea) nu sa ma dau desteapta.
Eh,asta spui acum. Poate ca peste cativa ani imi vei da dreptate.Ma rog, nu conteaza.
Doar partea asta as vrea sa o comentez :,, Apropo stiati ca daca toti bani de pe planeta ar fi impartiti in mod egal fiecare om ar avea circa unspreze milioane de dolari?'' Poate ca e adevarat, nu stiu exact, nu i-am numarat. Dar stiu ca daca fiecare om de pe planeta ar primi 100.000 de dolari, banii nu ar mai avea nicio valoare si nu ar mai putea fi folosti.
Am scris prea mult? Oare chiar imi va raspunde cineva? Cred ca nimeni nu va avea rabdare sa citeasca atata dar am pus o intrebare destul buna.
Dacă chiar ai 10 ani, așa cum pretinzi(deși nu înțeleg ce e cu anul 1998) atunci ar trebui să nu te intereseze asemenea probleme. Vezi-ți de copilăria ta, că e o perioadă mult prea scurtă și după vei tânji după ea. Nu numai să îți vezi de ea, bucură-te de ea! Are cine să se streseze și să se gândească la problemele omenirii, copiii ar trebui să trăiască cât mai mult lipsiți de grijile astea și să își păstreze acea puerilitate și gingășie.
Am zece ani si nikename-ul meu este cu 1998pentru ca nu eram sigura daca ma lasa sa scriu pe acest site daca am sub 18 si acum nu mai pot sa schimb numele de pe acest site, dar ce conteaza e doar un nume de utilizator, iti poti da seama din poza mea de profil ca nu m-am nascut in 1998.
OctavianDanielMaria întreabă: