Acum e o rusine sa stai la tara.Chiar daca esti inteligent ramai la stadiul de taran.Stiu cum era in generala.Era o discriminare groaznica pe subiectul asta si auzeam in pauze numai:"pai daca esti taran prost"Unii fac prostia sa isi renege originea doar pentru a nu mai fi discriminat. Ei sunt cu adevarat de plans
Sinonimia asta a aparut prin anii '60-'70. A fost perioada in care Ceausescu construia in orase fabrici dupa fabrici in care nu avea cine sa lucreze. A construit faimoasele "ghetouri" (cartiere de blocuri stil cutie de chibrituri) pe care le-a populat cu oameni adusi de la tara. Acestia au venit in numar mare, aducand cu ei o gramada de obiceiuri care erau necunoscute in orase. Atunci, populatia urbana, ca o reactie de autoaparare in fata unor "invadatori", a asociat termenul "taran" cu cel de "badaran".
Exemple: in orase, n-ai fi auzit in ruptul capului pe cineva adresandu-se cu "bre". Asta e adus de la tara.
In orase, nimeni nu se descalta la usa cand mergea intr-o vizita, ca doar nu venea din grajd. Alt obicei adus de cei de la tara.
Si, cum, incet-incet, populatia urbana cu ascendenta urbana a scazut, orasele au devenit un fel de sucursale ale comunelor mai mult sau mai putin indepartate. Cu obiceiuri, cu vocabular, cu maniere.
De obicei acest cuvant este folosit, in sensul indicat de tine, tocmai de acei care sunt cu adevarat badarani si inculti. Am cunoscut multi tarani, de altfel si eu sunt nascut intr-un sat, care erau cu mult mai simtiti decat cei care se considera "domni" si chiar mai inteligenti. Numai bine!
Este folosit neadecvat termenul! ceva adevar exprima insa cand se refera la maniere alese!
anonim_4396 întreabă:
Lary_Lary_Habby_ întreabă:
mODIN întreabă: