Cred ca-s teorii conspirationiste, nu conspirationale.
Apoi, poate-s prea fataliste ori incapabile sa-si asume viata si responsabilitatile, simt nevoia dea mereu vina pe ceva sau cineva din exterior, disculpandu-se in sinea lor cum ca "csf, ncsf, orice as fi facut eu, tot asa s-ar fi intamplat, sunt prea mic si neinsemnant ca sa pot influenta ceva".
Apoi, asta le da si un sentiment in care se simt mai speciali fata de restul, parte a unei caste mai restranse care stie detalii din "spatele cortinei", la care pulimea nu are acces.
In alta ordine, nu orice teorie a conspiratiei este musai fake. Lucrurile se judeca in baza unor prezumtii rezonabile, ale unor probabilitati ca ceva sa aiba loc, sa fie asa etc. In general e bine sa te documentezi din cat mai multe surse, chiar si din cele mai "mici", mai obscure (n-ai de unde sa stii de unde sare vreun whistleblower). Lucrurile trebuie analizate atent, cantarite si in cazul in care lipseste o certitudine clara, macar ca-s puse la sertarele mintii, pentru a fi accesate mai tarziu si tot e ceva...
Nu de alta, dar chiar astia de sunt implicati direct in manevre si conspiratii au popularizat asta cu "teoria conspiratiei", tocmai pentru a discredita pe oricine ar avea ceva legitim si real de zis, dar nedorit de catre unii cu o anume agenda.
Deci: informare variata, alegeri educate, rationare cu propriul cap si incercarea de a fi cat mai imun la manipulare (un om informat e mult mai greu de manipulat, indiferent de cine incearca sa-l manipuleze). Asta e cheia.
SimonaNicoleta20 întreabă:
Emanuela347 întreabă: