N-ar fi o problema, am dat de o gramada de persoane la facultate care nu inteleg ce cauta pe acolo, le e lene sa faca ceva cu viata lor si mai trag de timp si de banii parintilor.
Prietena mea nu prea are ganduri de facultate si vrea sa devina hairstylist(parca trebuie sa urmeze un curs). E de apreciat ca o sa faca ceea ce-i place
Nu studiile te formeaza in viata. Degeaba ai 3 facultati si master facut daca in momentul cand ai deschis gura debitezi numai prostii.
Conteaza sa ai cativa neuroni functionali si sa ai ce discuta cu persoana respectiva.
Daca prietena mea ar avea 10 clase (de exemplu) si as avea ce sa discut cu ea si sa nu ma plictisesc nu m-ar deranja cu absolut nimic.
Totul sta in atractia fizica nu in studi superioare nu asta atrage un om, pentru mine nu ar conta asta
Cred ca problema este un pic mai complexa pentru a putea raspunde cu raspunsuri de genul buna/rea si da si nu.
Asa cum a zis si cineva mai sus, depinde de tara in care te afli si de cultura. Ca cineva care a experimentat doua sisteme educationale diferite, facultatea in Romania si facultatea intr-o tara vestica trebuie sa spun ca as avea o parere diferita fata de persoanele din Romania care nu au facut facultate spre deosebire de cele din tara in care ma aflu. In Romania societatea te forteaza sa faci o facultate pentru a putea avea un salariu decent dupa. Aici (in Belgia) si ca ospatar sau casier ai un salariu decent din care te poti intretine.
In al doilea rand, facultatea din Romania este incomparabila cu facultatea de aici. Facultatea din Romania a fost exagerat de usoara, fata de ceea ce am intalnit aici. Vorbesc de o diferenta de la pamant la cer. Ce-i drept, mie nu mi s-a parut ca am depus cine stie ce efort sa fac facultatea la noi. A fost mai greu cand am lucrat, din cauza programului, dar am avut note destul de mari si am avut o licenta suficient de buna incat profesorii ma suspectau ca am platit-o fara sa mi se para ca am depus un efor considerabil. Ceea ce am intalnit afara a fost de 100 de ori mai greu. Si nu o spun doar eu, dar si alti romani pe care i-am intalnit, la alte programe aici. Prin urmare, din pacate trebuie sa spun ca in Romania, trebuie sa fii relativ prost sa nu fii capabil sa faci facultate. In Belgia, o buna parte din persoane nu reusesc sa faca facultatea, ceea ce este complet rezonabil.
Insa, facultatea nu inseamna inteligenta. Nici in Romania, nici in afara. Facultatea inseamna disciplina, perserverenta si o memorie buna. Nu trebuie sa fii inovativ, nu trebuie sa gandesti outside the box. Trebuie sa inveti si sa reciti ce iti spune profesorul. Asa cum a spus si cineva mai sus, facultatea inseamna specializare si nu educare.
Ceea ce am observat insa este ca oamenii care fac o facultate si o iau in serios, atat in tara, cat si in afara, sunt mai interesati sa descopere lucruri noi si sa inteleaga chestii. De regula, nu se limiteaza la discutii despre cine ce a facut in Insula Iubirii si cea mai buna marca de seminte.
Prin urmare, ce cred despre o persoana care nu a reusit sa faca facultatea in Romania pe motivul ca era prea grea, la fel ca si copiii care se plang ca Bacul si Evaluarea Nationala sunt prea grele? Fie sunt idioti, fie au avut profesori incompetenti, fie ambele. Despre cei care nu au facut facultatea pentru ca nu le-au placut domeniile, pentru ca au vrut sa faca altceva sau pentru ca pur si simplu nu au avut rabdarea sa stea prea mult si sa invete dintr-o carte, n-am nimic cu ei. Atat timp cat visul lor nu era ceva ridicol, ceva care nu aduce niciun ban in buzunar, caci atunci probabil as crede ca nu au avut inca vreun contact cu realitatea.
Despre persoanele dintr-o tara vestica fara facultate, dupa cum am spus mai sus, este o alegere rezonabila. Cu facultate vei porni cu un salariu mult mai mare decat fara, dar te poti intretine fara probleme si fara facultate. Iar dupa cum spuneam, facultatea aici, chiar este pentru un numar relativ mic de persoane, asa cum cred eu ca ar trebui sa fie.
Nu as avea nicio problema daca partenerul meu nu ar avea facultate. Desigur, recunosc ca am un fetis pentru oamenii inteligenti si de obicei ma indrept spre oamenii de la care am ce sa invat. Dar daca as intalni o persoana fara studii superioare cu care ma inteleg, pe care o duce capul si care continua sa se autoeduce in diverse domenii, cu care nu as simti ca subiectele de discutie sunt limitate, nu as avea nicio problema.
Nu te mai saturi sa scrii redundant.
Ce e mai relevant ai scris chiar la sfarsit in ultimul paragraf. In rest, sigur te citeste cineva cu pofta.
Mi-au tresarit in ochisori 2 chestii din toata Dunarea aia pe care ai scurs-o pe TPU.
1. Ca facultatea / studiile superioare (per se) nu conteaza asa mult pe cat conteaza salariul care compenseaza lipsa lor.
Hai sa ti-o zic eu mai simplu. Nu e o intrebare complexa care sa necesite raspunsuri complexe. Da, in Romania face oricine facultati pe aici si pe dincolo, asta pentru ca la noi este o industrie de diplome, nu de alta, e multa foame de bani. Asta nu inseamna ca nu avem si noi facultati pe care nu le face orice tralalau. Deci tot putem vorbi la modul general despre facultati fara sa ne raportam la vreo tara anume.
2. Si ajungem la "Facultatea nu inseamna inteligenta." Nici salariul. Dar ca sa termini o facultate mai de doamne ajuta eventual si cu niste rezultate probabil ca necesita sa folosesti cateva linguri de inteligenta.
Concluzia e ca daca tu ai facultate nu inseamna ca vrei neaparat ca restul prietenilor si partenera sa aiba facultati, dar e foarte probabil si firesc sa vrei oarecum sa te simti ca inoti cu ei in aceeasi piscina. Deci daca n-ai facultate sau anumite interese deosebite e clar ca nu are de ce sa te intereseze asa ceva la prietenii sau partenerul tau. Nu e doar o pretentie sau fetish. E ceva total normal.
Daca ai terminat medicina chelind pe bancile scolilor si spitalelor e normal sa nu-ti convina sa te incurci cu vreo bucatareasa, indiferent de restaurantul la care presteaza. Singurul lucru in comun ar fi ca folositi cutite diferite pentru alte scopuri.
Altfel spus intr-un singur rand (TL; DR): e normal sa cautam parteneri/prieteni cat mai asemanatori.
1. Ca de obicei, vorbesti fara sa stii. Am facut Universitatea. Am cunostinte care au facut masterul la ASE si cunostinte cu Politehnica terminata, cunostinte in Farmaceutica si la Carol Davila, teoretic considerate cele mai bune facultati din tara care au venit in Belgia si au facut fie un al doilea master, fie o a doua facultate, fie practica. Nu o spun eu singura, dar si ei, diferenta este de la cer la pamant. Facultatile cele mai bune din tara sunt incomparabile cu facultatile de aici. Am prieteni din vest, veniti in Bucuresti sa faca practica la spitale prin Erasmus, din Marea Britanie si Belgia si nu isi puteau imagina cum toti doctorii din din spitalele inca pipetau cu gura si spuneau ca este in regula. Sistemul educational din Romania, comparativ cu sistemul educational din Europa de Vest este praf. Si ti-o spun, pentru ca am o multitudine de cunostinte, peste treizeci, patruzeci din tari diferite cunoscute atat prin Erasmus, dar si dupa perioada in care am stat aici.
Usurinta cu care se iau diplomele, felul in care se obtin si prestigiul unei diplome, influenteaza enorm opinia comuna asupra acelui sistem educational si a oamenilor care fac parte din el. In tarile cu un sistem educational precar vei gasi o predispozitie catre oamenii snobi in privinta diplomelor, cu prejudecati mai mari in cazul celor fara diplome si o presiune indreptata spre achizitionarea acestor diplome, tocmai pentru ca se obtin usor. In tarile in care sistemul educational este foarte bun, oamenilor nu prea le pasa atat de mult de diplomele altora pentru ca stiu ca este foarte greu de obtinut. De exemplu, la noi este extrem de rusinos sa ramai repetent, in timp ce in Belgia, nimanui nu ii pasa daca cineva ramane repeten. Presiunea este mult mai mica din partea din partea altora, tocmai pentru ca materia este mai grea.
Doar o persoana nai/va si care evident nu a inteles diferentele pe care le-am explicat mai sus (sau nu le-a citit), poate spune ca poti vorbi despre un sistem educational la modul general, fara sa te raportezi la o tara si la o cultura anume.
2. Nu am pus niciodata salariul pe acelasi piedestal cu inteligenta, si nici nu am spus ca salariul necesita inteligenta, insa ai nevoie de un salariu decent pentru a te putea intretine, problema reala in viata de zi cu zi. Universitatea necesita memorie si repetitie, ceea ce nu predispun inteligenta.
Insa ca de obicei, tu intelegi, ce intelegi.
Se pare ca iti pare inimaginabil faptul ca unor oameni cu studii li se pare ca pot inota in aceeasi apa cu alti oameni fara studii. Nu studiile aduc subiectul de conversatie. Cand eu l-am cunoscut pe prietenul meu, el studia medicina, eu jurnalismul. Eu eram pasionata de medicina si aveam, sa zicem o chestie in comun. Insa, inainte de el am avut un prieten care facea politehnica si nu aveam absolut niciun subiect de studiu comun pe care sa il discutam. Nici macar acum nu am cu prietenul meu, poate doar anatomia si poate reactiile chimice de la nivelul corpului, sa le discutam, dar nu le discutam la cina si nici cand mergem in oras. In timpul liber discutam idei. Ceea ce m-a atras la el nu a fost faptul ca puteam sa vorbim despre medicina, ci faptul ca daca era o gluma sau vreun joc de cuvinte sau o problema logica, ne prindeam amandoi in acelasi timp. Intelege ce ii spun si nu trebuie sa ii explic fiecare idee in parte si sa i-o disec de zece ori ca sa inteleaga ce ii spun, la fel cum nici el nu trebuia sa o faca cu mine, chiar daca era vorba de un domeniu in care eu nu am experienta sau un domeniu in care el nu are experienta. Iar pentru treaba asta, nu iti trebuie facultate intotdeauna, pentru ca gasesti oameni cu o minte curioasa si rapida, in orice zona ierarhica a societatii.
Pe deasupra faci o eroare de logica si te uiti la problema dintr-un unghi gresit. Faptul ca oamenii cu studii superioare se uita la alti oameni cu studii superioare, doar pentru ca au studii superioare este o idee complet eronata. Un om care studiaza un anumit domeniu, va interactiona cu oameni din acel domeniu mult mai mult decat cu alti oameni din alte domenii. Atunci cand lucrezi intr-un spital opt ore pe zi cu aceeasi doctori si cu aceleasi asistente, sansele sa ai o relatie cu unul dintre ei, este mult mai mare decat cu o bucatareasa.
P.S. Data viitoare cand iti mai sclipesc ochii, ai grija ca macar fie ai citit mesajul si l-ai inteles cum trebuie, fie ai niste argumente logice reale. Nu de alta, dar iti consumi energia degeaba si mie timpul. Nu este nimic mai penibil decat cineva care comenteaza raspunsul altcuiva, admitand si aratand ca nu l-a citit cum trebuie.
Persoanele fara studii superioare si care nu au facut nici macar liceul intr-un oras mare au in general o educatie foarte primitiva.
Curat murdar!
Uneori ma intreb daca persoanele care fac facultate sunt in general proaste, pentru ca am avut colege proaste ca balta si s-au dus la facultatea de medicina si it. Asa ca nu ii vad mai superiori cu nimic. daca ai bani poti sa fi orice.
Pentru mine, da, ar fi o problema. Motivele:
- or fi persoane cu facultate, dar proaste bata, insa pana acum nu am intalnit vreun geniu doar cu liceul sau scoala profesionala. Cred ca ponderea celor mai saraci cu duhul care au studii medii sau nu au este mai mai mare decat a prostilor cu facultate. E pe principul "prove it or leave it". Daca esti asa destept, descurcaret, istet etc etc. de ce nu mergi pana la capat cu studiile?
- fiecare si-a format propriile standarde. Eu am studii superioare si consider ca e normal sa imi doresc pe cineva cu acelasi nivel educational. Altfel, nu prea vad ce am avea in comun, ce am putea discuta.
- Da, studiile te formeaza in viata. Un mediu academic, unde sunt alt colegi, alt limbaj, alte exigente, alt sistem de a invata, iti formeaza o cu totul alta mentalitate. Cand discuti cu cineva se vede de la o posta daca e o persoana instruita sau are doar scoala vietii. E o diferenta enorma intre liceu si facultate. Studiile universitare te educa. Iar asta o stiu numai cei care au absolvit o facultate.
- in conditiile in care sunt facultati pe toate drumurile (din nefericire) si tu te opresti doar la 10 clase, mi se pare...
Basini de oameni care se vad superiori. O data studiile superioara presupunea inteligenta orecum peste medie, ma refer ca ai zice ca il duce capul dar in ziua de azi nu mai e deloc asa. Exemplu? Varul meu prapadit. A teminat Politehnica si sta de ani in beci la mamica lui. Refuz sa cred ca o persoana inteligenta e atat de patetica. Nu ma refer la faptul ca sta la parinti, ma refer ca nu si-a cautat de munca, e practic un parazit care nu face absolut nimic si nu e bun de nimic. Avand in vedere cati bani au parintii lui nu m-ar mira ca a terminat cu ajutorul lor facultatea. Revenind. Poate o persoana sa aiba si 8 facultati, tot degeaba daca nu ai ce sa vorbesti cu altcineva. Gen, el e programator si ea e doctor. Degeaba sunt inteligenti ca nu pot vorbi despre munca lor ca nu inteleg nimic de la celalat asa ca, cauta alte subiecte cu care sa se inteleaga. Cat despre ultima intrebare, nu ar fi o problema. Daca am ce sa vorbesc cu ea si sa ma inteleg bine chiar nu ma doare daca are 8 clase sau 8 facultati. Stiu stiu, sunt banal. Dar macar nu mor singur sau in companie dar trist ca altii .
"Degeaba sunt inteligenti ca nu pot vorbi despre munca lor ca nu inteleg nimic de la celalat asa ca, cauta alte subiecte cu care sa se inteleaga. Cat despre ultima intrebare, nu ar fi o problema."
O basina de idee ai expus tu. Nici nu ai idee ce curiosi sunt programatorii de a face ceva cercetare sau dezvoltare de soft in domeniul medicinei.
Uita-te si tu la atatia pustani talentati cu atatea aplicatii de smartphone.
In fond zici bine tu cu facultatile, ca mai mult conteaza ce ai in cap, nu o hartie luata ca te-au ajutat parintii poate, dar obiectiv privind treaba, azi nu mai e ca acum 20-30 ani. Oricine face aproape facultate. Nimeni n-are scuza si nu oricine e vreun Bill Gates caruia nu-i trebuie asa ceva. Jos palaria pentru cine demonstreaza ca facultatea e inutila, dar acestia ar fi exceptii...pe langa hoarda de mediocritati fara facultate ba chiar si fara Bac.
Daca a renuntat la studii pentru ca nu facea fata, este foarte posibil sa nu avem ce vorbi si sa ne irosim timpul.Sigur ar exista goluri in comunicare.In schimb, daca a renuntat la studii din cauza unor ambitii, dar continua sa se educe si sa munceasca pe cont propriu, atunci n-ar fi o problema.Chiar i-as admira initiativa.
Am intalnit persoane cu facultati, care faceau totul "dupa facultati", asemeni unui pesonaj din Morometii, dar habar nu aveau de viata. Trecusera ca gasca prin apa, sau pur si simplu nu era de ei.
Dar am observat ca intr-o relatie, se simte lipsa facultatii, sau nu neaparat a unei facultati, ci a studiilor superioare. In discutie, in limbaj, in viata de zi cu zi, eu simt aceste lipsuri. Nu am intalnit pe unu care sa-mi demonstreze ca si fara multa scoala, poate egala pe unu cu scoala. Nu pot sa uit ce mai frumoasa relatie a mea, in care el stia mult mai multe ca mine, fiind mai mare, chiar erau lucruri ce nu aveam habar sau pana atunci nu m-au interesat si dupa mi-am dat seama ca am atatea de invata incat sa-l eegalez, lucru ce ma reusit in scurt timp. Pe cei care vor, un partener cu mai multa experienta in ale cunoasterii, ii ridica. Pentru mine e destul de placut si important studiul. Posibil traiesc int-o lume a mea.
Cei mai destepti oameni peste care am dat eu (si am vorbit cu foarte multi oameni), nu aveau facultate.
iar eu la facultate am dat numai peste oameni mediocri, anosti si plictisitori.
foarte rar vezi unul diferit.
ma refer la gandire si la felul de a fi.
pentru ca asta te diferentiaza de alti oameni, nu ce crede prostimea ca te diferentiaza.
Studiile superioare sunt facultative, nu obligatorii. Ele te specializeaza intr-un domeniu, nu te educa.
Ca să îți pot răspunde la întrebarea care te macină pe tine de fapt, trebuie să povestești mai mult despre context.
Una este să nu ai facultate în România, alta în țara în care trăiesc eu, una anume din vestul Europei.
În România ești într-un fel obligat să te orientezi spre anumite meserii, că altfel trăiești la limita subzistenței.
Există și genii care, de exemplu, scot o droaie de bani din ce au învățat la Arte, dar șansele să fii tu unul sunt foarte mici, deci ne orientăm spre ce e mai realist. Cu ajutorul unui job care e orice altceva decât programator, grafic designer sau inginer poți avea o viață decentă, un apartament cu chirie, mâncare pe masă, două săptămâni de concediu pe an, dar nu poți spune că nu o să ai nevoie de făcut sacrificii din greu.
Depinde, apoi, și ce știe să facă per total omul și câți bani îi aduce asta. Nu vreau să stau să întrețin pe nimeni, cum nici viceversa nu doresc să se întâmple. Un minimum e esențial. În plus, angajatorii se uită în CV, țin cont de niște foi cum e diploma universitară, asta i-ar face ceva probleme la angajare. Repet și adaug: nu vreau să îmi întrețin prietenul și nici nu m-ar putea atrage un tip care nu e productiv și nu face față când vine vorba de a își câștiga pâinea.
Există un dar despre care nu am vorbit: postliceala vs. facultate. Pentru mine sunt deoarece nu cred în existența meseriilor nobile și mai puțin nobile cât timp e legal ceea ce faci. Dacă visul tău e să devii bucătar de exemplu, ceea ce cere postliceală și nu facultate, atunci apreciez de n ori mai mult decât dacă ai deveni ceva considerat valoros doar de gura lumii, dar tu să nu ai nicio înclinație spre munca aceea.
Vezi câte se raportează la bani în ziua de astăzi?
Important e să îți faci un viitor și să ai ambiție. Altfel nu știu ce o să se întâmple.
Asa cum n-ai o parere proasta despre maica-ta care ti-a dat de mancare si n-o fi avand facultate fiindca nu si-o fi permis la vremea ei, nu ca s-ar fi descurcat prost prin scoala/liceu.
Oarecum raluk27 a nimerit-o. Obiectiv privind treaba.
Depinde de fiecare. Eu, unul, ma aflu in situatia ralukai.
Din punctul meu de vedere nu ar fi nicio problema. sunt oameni inteligenti care nu au studii superioare. Ceea ce conteaza este sa te simti tu ok langa acea persoana.
Puneo întreabă: