| Frank51 a întrebat:

Ce rezultat credeti ca va avea acest referendum, pozitiv sau negativ in legatura cu schimbarea? Adica in functie de prietenii vostrii care credeti ca va fi rezultatul? La mine in zona este 50/50.

11 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Referendumul de acum este doar o pierdere de bani.
Sunt prea multe suspiciuni referitoare la legea pe care o votam de fapt, iar lumea a fost de parere ca este mai bine sa nu riscam.
Parerea mea este ca s-ar fi modificat legile justitiei dupa placul PSD-ului, atat timp cat votul nu facea referire la nici o lege anume, ci era doar o intrebare "ne lasati sa modificam dupa cum ne-am gandit noi?".
Cu siguranta legalizau furtul, in baza voturilor noastre.

| AC4S4 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Daca te-ai fi informat macar putin ai fi vazut ca nu era nimic ascuns in acest referendum.
Dragnea s-a folosit de referendum (PSD si-a asumat referendumul) sa vada cati votanti are. Au votat in jur de 3, 5 milioane la referendum... eu zic ca are sub 2 milioane de votanti. Nu-l interesa pe el sa schimbe constitutia. Tot asa si la referendumul din 2003 se putea spune ca PDSR dorea sa schimbe constitutia in favoarea sa, pentru ca a fost EXACT aceeasi intrebare ca acum.
Daca ai o nelamurire, cauta, informeaza-te... nu crede teorii ale conspiratiei.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru AC4S4):

Ok, precizeaza sursele informatiilor tale.
PS: Eu ti-am spus o parere proprie despre referendum, nu o certitudine. Nu am incredere in 'puterea' actuala, ca sa le dau un vot atat de vag, si interpretabil.

| AC4S4 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Nu se vota vreo putere, nu a fost vot parlamentar/prezidential. A fost un referendum pe o tema.

"Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?" - Asta este intrebarea.

Aici ai legea de revizuire a constitutiei: http://www.monitoruljuridic.ro/......05009.html
Scrie clar ce se va revizui.
M-am uitat personal, iar din 18 septembrie nu a fost data vreo alta lege de revizuire ca sa poti sa spui ca s-ar modifica si altceva.

Uite ce spune legea despre referendumul privind revizuirea constitutiei:
Legea nr. 3/2000, Articolul 7:
(1) Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin "DA" sau "NU" la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: "Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament".
Intrebarea era fixata din anul 2000. (sursa: https://lege5.ro/......endumului)

In tot ce inseamna domeniul juridic nu exista "parere proprie". Totul este public, este legea clara.
Ti-am adus argumente, surse. Nu am nicio treaba cu domeniul juridic, sunt un simplu cetatean. Cetatenii se pot informa, insa uite ca sunt multi care prefera sa creada in teorii conspirationiste care nu au NICIUN argument solid in loc sa caute 10-15 minute pe internet si sa vada cu ochii lor legea.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru AC4S4):

Eu stiu cum se lucreaza in domeniu, iar "monitorul juridic" e aproape un blog, pe care probabil isi scrie notitele un contabil, dupa ce citeste monitorul oficial.
Eu tocmai iti povesteam ca legea aia poate fi modificata in multe feluri, pe langa articolul in care se va schimba un cuvant, iar tu mi-ai aratat din nou un extras cu acel cuvant.
Daca vrei sa scoti un studiu plauzibil, fa sedinta cu cativa oameni cu vechime in domeniul juridic, si citeste Monitorul Oficial, nu site-uri neoficiale, cu "extrase".
Iar ideea de la care am pornit eu, nu ai cum sa mi-o contesti: exista prea multe banuieli, prea multa neincredere in guvern. Votul ala ar putea fi folosit in orice, atat timp cat acordul cetatenilor nu se referea la nici un numar de lege, numar de articol, ori data la care s-a publicat. Se poate scoate din orice birou, un dosar semnat de cine stie ce marionete de-a lor, in care legalizam furtul, anulam cu totul functia de presedinte, ii gratiem pe toti stirbii de stanga, si il facem sfant pe Iliescu.
Adu-ti aminte cum se faceau sedinte noaptea, pentru OUG 13.
Iar cetatenii au toti pareri proprii, de aia suntem chemati la vot, si avem atatea variante.

| AC4S4 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Nu lucrez in domeniul juridic, deci nu ma supar ca ma contrazici. Insa, exista si persoane calificate pe acest site, persoane care au terminat dreptul si lucreaza in domeniul juridic. Ei spun acelasi lucru, ca referendumul nu are nimic ascuns, se simt probabil jigniti cand vine un om fara argumente la nesfarsit si le spune ca nu au dreptate. E ca si cum mergi la un medic chirurg sa-i explici cum sta treaba cu operatiile.
Eu ti-am adus argumente, tu ai adus zero argumente. Ca tie nu-ti convin argumentele, nu e treaba mea.
Nu-ti convine ca nu ti-am aratat chiar din Monitorul Oficial, atunci iti voi arata chiar din el.

Intri aici: http://www.expert-monitor.ro/LexMonitor/Demo/index.jsp

Noi cautam legile de revizuire, sa vedem daca sunt mai multe. Deci, la Tip Act selectezi "Lege". Bifeaza Data emiterii ca doar nu vrem sa le vedem pe toate din 1991 incoace SI introdu un interval de timp (eu am pus 1 Septembrie 2018 - 8 Octombrie 2018). Apoi, dai jos de tot si apesi pe "Cauta". Vei vedea ca iti va da doua rezultate, dintre care doar una este o lege de revizuire a constitutiei. Iti da acolo toate datele despre lege (cine a emis-o, cand, numarul monitorului in care apare).
Uite si monitorul in care apare, pentru a vedea si legea de revizuire:
http://www.monitoruloficial.ro/......iewmof.php
Citeste legea de revizuire si o sa vezi ca se refera la articolul 48 din constitutie. In niciun caz nu se refera la a da legi in favoarea lui Dragnea.
Astea sunt toate de pe site-ul lor oficial.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru AC4S4):

O fi publicat doar articolul ala, DAR:
-daca se vota cu DA, familia/casatoriile erau la fel ca si pana acum;
-daca se vota cu NU, familia/casatoriile ramaneau la fel;
-daca nu s-a validat, casatoriile au ramas la fel.
In concluzie: De ce un referendum? E mult prea dubios, iar guvernul asta (aici ma refer la putere, nu la marionete) nu a jucat niciodata corect, ca sa le putem da un vot atat de vag.
Pe buletinul de vot, incapea fara probleme atat articolul modificat, cat si cel in vigoare.
Cand voiau sa il demita pe Basescu, intrebarea a putut fi clara.
Am urmarit si cateva emisiuni cu niste 'experti', unii subiectivi, altii nu.
PSD si-a asumat referendumul.
Concluzia mea ramane: nu era nimic de votat.
Partea cu familia era o momeala, sau un motiv de 2 bani, pentru o statistica pe bani grei.

| AC4S4 a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Da, asa este, referendumul nu ar fi adus ceva efect imediat.
Dar trebuie sa stii ca semnaturile pentru referendum au inceput a fi stranse in 2015. Nu parlamentul sau guvernul a initiat aceasta propunere, ci oamenii. E adevarat ca l-au tot amanat din diverse motive (cand a fost Ciolos la guvernare pentru el nu a fost o prioritate, Dragnea l-a folosit pentru a vedea cati oameni mai pot PSD mobiliza sa iasa la vot - putini, sub 2 milioane).

Initiatorii acestui proiect doreau ca pe viitor, daca se doreste legalizarea casatoriei LGBT sa fie intrebat si poporul. Codul Civil il poate schimba parlamentul, Constitutia doar poporul.

Pe buletinul de vot se pune doar intrebarea. Legea spune clar care este intrebarea pentru revizuirea constitutiei. Doar daca dadeau o ordonanta de urgenta ar fi putut sa puna si altceva pe buletinul de vot, lucru care ar fi fost in favoarea celor pro-Referendum (multi nu au votat pentru ca au crezut ca se voteaza altceva sau nu au inteles intrebarea).

Referendumul nu a fost curat, nu trebuia sa si-l asume PSD-ul. Coalitia pentru Familie a spus clar ca referendumul este al cetatenilor, nu al partidelor. Faptul ca, in media, referendumul a fost legat de nume precum Dragnea, Dancila si de partide precum PSD i-a mobilizat pe oameni sa stea acasa. (De exemplu era un om care spunea ca nu merge la referendum pentru ca nu ii spune Dragnea lui pe cine sa iubeasca - justificare gresita, Dragnea nu are legatura cu referendumul si nu se vota iubirea, ci casatoria).

Daca PSD nu se atingea de referendum, ar fi fost prezenta mai mare (Cum PSD a "confiscat" referendumul, lumea credea ca daca voteaza, toate legile lui Dragnea vor fi validate sau alte aiureli). In plus, USR si asociatiile LGBT au inventat minciuni propagandiste ca sa-i motiveze pe oameni sa stea acasa.


In concluzie, intr-adevar, referendumul a fost folosit ca o statistica. Sondajele spun ca PSD ar castiga 35-40% la alegerile parlamentare, dar, uite, ca nu prea pare a fi asa. A fost un fel de simulare pentru parlamentare. Avand in vedere ca din acei 20% care au mers la referendum, un procent semnificativ nu voteaza de obicei cu PSD, cred ca la parlamentare PSD-ul ar obtine vreo 15% din voturi.
Referendumul nu avea ca scop legalizarea legilor dorite de Dragnea. Scopul referendumului a fost schimbarea unui articol din constitutie, care avea sa clarifice ca doar persoanele de sex opus se pot casatori. Insa, mass-media, PSD si USR i-au schimbat scopul.

| Lioana a răspuns:

Ai rabdare si vei vedea. Degeaba dam noi pronosticuri ca nu ajuta la nimic.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu cred că trece de 22-25 mâine după ce am văzut azi

| Teffan a răspuns:

Este o mizerie de referendum.