Raluca-origine in engleza veche.insemnand "camp de pasari". din dorinta de a face pe plac celor din jur, are o atitudine schimbatoare. o explozie de culoare
sau.glorie
Calina-frumos, minunat
Raluca nu este un prenume cu o istorie foarte veche la noi in tara, insa el se bucura de o mare popularitate. Tema onomastica "Ral-" se mai gaseste si la alte nume intalnite in documente istorice care dateaza de la inceputul secolului al XVII-lea, dar mai ales in secolul al XIX-lea, cum ar fi formele masculine Rale, Ralea, Ralet si cele feminine Raleta, Ralita sau Raluta. Acestea erau purtate in special de persoanele de origine greaca de la noi din tara. Raluca poate fi explicat prin grecescul Ralle, Raletos (cu forma veche de Herakleios, care are ca baza de pornire "herakles" sau "hercule"), fiind compus la origine din numele zeitei Hera si "kleos" - "glorie". Hera era considerata zeita casatoriei si a femeilor casatorite, insa ea este mai cunoscuta datorita faptului ca i-a ajutat pe greci sa cucereasca cetatea Troiei, suparata fiind pe printul troian Paris, pentru ca a preferat-o pe Afrodita, in detrimentul ei. Nefiind un nume de sorginte crestina, numele de Raluca nu este pomenit in niciun calendar crestin. Domnita Ralu, care era alintata Raluca, fiica domnului Tarii Romanesti, Ioan Gheorghe Caragea (1812-1818), avea reale talente literare si era inzestrata cu un simt deosebit al artelor, fiind foarte apreciata la vremea ei, o adevarata ambasadoare a acestui nume peste timp.
Forma feminina a numelui Calin - prenume de mare vechime la noi in tara, Calin si Calina sunt raspandite in toate regiunile Romaniei. Ele si-au cunoscut celebritatea in mare masura datorita cunoscutului poem scris de Mihai Eminescu - "Calin". Calin si Calina nu au legatura cu numele de arbust care face flori albe si fructe rosii, si care poarta acelasi nume. Numele de fata reproduc formele de Kalin si Kalina, de origine slava, intalnite cu precadere in onomastica bulgarilor, a sarbilor, croatilor, rusilor si a ucrainienilor. La baza acestor nume sta adjectivul "kalos", tradus prin "frumos, bun". Exista pareri care sustin ipoteza originii turco-tatare a lui Kalin, care ar avea semnificatia de "gros, corpolent" (este insa putin probabil, deoarece este o semnificatie nepotrivita pentru un nume de botez). Calin si Calina apartin familie onomastice Calinic, vechi nume calendaristic. Prezenta numelui de Calin in documente e semnalata inca din anul 1391 in Tara Fagarasului. De la acest prenume a derivat si numele unui sat din Arges, Calinesti, atestat in anul 1388. Exista cateva derivate ale numelui, cum ar fi; Calinas, Calinel, Calincea sau Calinita.
Multumesc mult mult mult de tot...acum stiu si eu ce semnificatie are numele meu
Numele de fata Raluca este de origine romaneasca si are semnificatia de glorie, frumusete.
Numele de fata Calina are semnificatia de frumusete, minunatie
xRaLuCaX întreabă:
RADUCU12369 întreabă: