anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce stiti despre fazani? cine imi poate da un referat despre ei cum se cresc cand fa oua si chesti daste? pls.si-a luat cineva 3 fazani si nu stie cum sa ii creascahee hee

6 răspunsuri:
| octavianpas a răspuns:

Cauta pe Referate.ro.

| SufletDeCopil a răspuns:

Există mai multe modalităţi practice de hrănire a fazanilor. Unii crescători de fazani consideră că aceste păsări trebuie hrănite cu cât mai multe produse de origine naturală, cu un conţinut de peste 30% în proteine. Alţii preferă o alimentaţie combinată cu diferite amestecuri de furaje, la care se adaugă şi hrană naturală, de origine animalieră. În unele ferme se folosesc furaje combinate, care conţin 18-20% proteină crudă pentru fazanii care sunt scoşi sub cerul liber pentru a fi crescuţi. Restul de hrană necesară de origine animalieră îl găseşte în natură.

Funcţie de vârstă şi starea fiziologică, cerinţele de apă, proteină, lipide, minerale şi vitamină diferă.

Proteinele îndeplinesc importante funcţii plastice, energetice şi biologice. Sunt formate din aminoacizi, unii neputând fi sintetizaţi de organism şi de aceea trebuie să fie luaţi din proteinele din furaje. Un conţinut mai bogat în proteine şi aminoacizi esenţiali, cu valori energetice ridicate, poate conduce la un consum mai redus de hrană. Pasărea îşi reglează consumul până la nivelul necesarului energetic.

Energia metabolizantă rezultă din energia brută a furajelor din care se scad pierderile de energie prin fecale, urină şi gaze de fermentaţie

Celuloza este un poliglucid ce alcătuieşte ţesuturile, cu o structură fibrilară. Ea nu este macerată de fermenţii digestivi, ci numai de bacteriile de fermentaţie din tubul digestiv. Prezenţa celulozei, în limite minimale, realizează un tranzit digestiv normal.

Grăsimile sunt sintetizate dina alimente cu ajutorul zaharurilor din cereale.

Substanţele minerale contribuie la metabolismul glucidelor şi lipidelor, menţinerea presiunii osmotice. Carenţa furajelor în substanţe minerale, duce la afecţiuni grave în organism: anemii, distrofii osoase, aberaţii de gust, carenţe care pot fi fatale. Prea mult calciu în furaj, determină diminuarea absorbţiei de mangan şi zinc. Manganul asigură evitarea deformării articulaţiilor şi oaselor. Deficienţa de zinc duce la deformări ale membrelor, îngroşarea articulaţiilor şi pielii de pe picioare şi degete.

Vitaminele asigură reglarea metabolismului fiind indispensabil, insuficienţa, lipsa şi excesul de hrană produc boli grave – vitaminoze.

Frontul minim de hrănire este:
- 0-7 zile – minim 1,5 cm/pui
- 8-40 zile – minim 3 cm/pui
- peste 40 de zile – 5 cm/pui
În voliere hrănitorile se dispersează uniform pe toată suprafaţa, sub adăposturil acoperite.





Hrănirea fazanilor în condiţii casnice



Crescătorii amatori de fazani consideră că nu există o alimentaţie de tip standard pentru toate rasele de fazani, deoarece cerinţele diferă în funcţie de fiecare pasăre. Ei au constatat că la fazanii din rasa încornorată şi strălucitor nu trebuie să li se dea furaje din cereale, bogate în grăsimi.

Tainul zilnic trebuie să fie mai diversificat. Nucleul este constituit din: cereale – grâu, orz, ovăz, porumb, mei, tărâţă de grâu; soia, mazăre, seminţe de floarea soarelui, sămânţă de conopidă, jir, şroturi sau furaj concentrat, alcătuit din turte măcinate, cu un conţinut bogat de proteine şi săruri minerale / de floarea soarelui, soia, alune, plante rădăcinoase – cartofi, sfeclă furajeră, morcovi, ridichi; furaje verzi – varză, salată, spanac, urzică, lucernă, măcriş, fructe – de salcâm alb, soc, păducel, afine, măceş. Dintre alimentele de origine animală sunt de preferat făina de oase şi cea de peşte, urda, zer, omizi, gândaci, ouă de furnici.

În primele 3 zile după naşterea puilor, fermele de fazani folosesc o hrană mai dietetică, care să-i ajute pe nou născuţi să se dezvolte. Se foloseşte un amestec format din pesmeţi bine fărâmiţaţi (30-35%), urluială de porumb (20-25%), 40% amestec de urluială de grâu, ovăz şi orz decojit, mei şi 10% lapte praf. Este de dorit să se adauge şi 2-3% substanţe minerale. Pesmeţii pot fi amestecaţi şi cu furaje combinate, la care se trece, în totalitate sau parţial, după cea de-a 3-a zi.

În timp ce puii de la păsările de curte se hrănesc în special cu furaje combinate, principala hrană a puilor de fazan care se află în libertate o reprezintă insectele – în prima săptămână în jur de 85%, în cea de-a 2-a 60-65%, iar în cea de-a 3-a în jur de 50%. Din acest considerent, puii de fazan trebuie îndreptaţi spre o asemenea hrană sau spre furaje combinate cu o concentraţie ridicată de proteine.

În amestecul de furaje se adaugă de obicei şi câte un ou bine fiert – unul la 15 păsări – sau numai gălbenuşul, la începutul primei săptămâni, precum şi iaurt, după posibilităţi. Hrana de origine animalieră poate fi înlocuită cu carne, aruncată în carne fiartă. La sfârşitul săptămânii, raţia zilnică este îmbunătăţită cu iarbă verde, foarte bine tocată. Hrana se dă de 6 ori pe zi în intervale egale de timp, pentru a se evita înăcrirea.

Din cea de-a 4-a sau a 5-a zi, puii de fazani încep să se hrănească cu terci de ouă, denumit şi caimac de ouă. Acesta se prepară în felul următor: se bat 4 ouă în 330 grame de lapte, la care se adaugă 2 linguriţe de făină de ovăz. Terciul se fierbe până când începe să se îngroaşe.

Numărul ouălor poate fi micşorat în cea de-a 2-a săptămână. După împlinirea vârstei de 4 săptămâni se măreşte cantitatea de mei, orz, în general de cereale. În cea de-a 3-a lună, fazanii aflaţi în creştere se hrănesc ca şi adulţii.

În fermele pentru creşterea fazanilor sunt răspândite mai multe sisteme de hrănire a puilor. În raţie se regăsesc diferite făinuri, la care se adaugă lapte fiert, griş, orez, iaurt. La multe ferme se preferă folosirea furajelor combinate moderne, pentru fiecare categorie de vârstă. Această alimentaţie este completată de existenţa unei curţi cu surse de hrană naturală. Raţia zilnică începe de la 3-5 grame şi ajunge, în cazul adulţilor, la 80-85 de grame.

În cazul fazanilor adulţi trebuie să se acorde o atenţie deosebită pregătirii pentru sezonul de înmulţire. Acestor păsări le sunt date tot mai multe alimente cu vitamine, în scopul creşterii fertilităţii şi creşterii vitalităţii puilor. Se poate da şi orz, ovăz, precum şi o cantitate mai mare de furaje verzi şi suculente într-o combinaţie echilibrată.

Hrănirea puilor de fazan



Metabolismul şi ritmul de creştere la puii de fazan sunt foarte active şi, până la 4 luni (la deplina dezvoltare), se vor asigura mai multe reţete de hrană, diferite ca valoare nutritivă şi energetică, în concordanţă cu nevoile organismului într-un anumit stadiu de dezvoltare.

În general sunt mulţi crescători care susţin că puii de fazan nu pot fi crescuţi fără larve de furnici, fapt infirmat de zootehnică. Este dovedit că puii de fazan pot fi crescuţi în bune condiţii cu cloşti artificiale, asigurând raţii nutritive bine echilibrate din punct de vedere proteino – vitamino - mineral.

Pentru fiecare kg de amestec de nutreţ se adaugă 40 mg vitamina A, 7,2 mg vitamina D2, 30 mg vitamina B2. Când unele sortimente nu pot procurate, pot fi înlocuite cu altele conform cu echivalentele cunoscute în normele de alimentaţie a animalelor domestice.

Prima hrănire se va face la 24 de ore de la naştere.

Creşterea penajului şi colorarea se asigură prin prezenţa in raţie a şroturilor de floarea soarelui şi de soia, precum şi a premixului care conţin aminoacizi esenţiali din grupa sulfonică. Acesta mai conţine o serie de antibiotice necesare pentru apărarea organismului faţă de bolile infecto-parazitare.
odel de raţie pentru puii de fazan



Sortiment de furaj:

- făină de porumb

- făină de orz cernută

- făină de ovăz cernută

- făină de grâu furajer

- şroturi de soia, floarea soarelui

- tărâţe de grâu

- ouă de fierte tari tocate

- lapte praf ecremat

- făină de fân de lucernă

- făină de carne, sânge, peşte

- drojdie de bere furajeră

- morcovi roşii sau nutreţ verde (lucernă)

- făină de scoici (cretă furajeră)

- făină de oase

- sare de bucătărie



În primele 3 zile de viaţă, puilor de fazan li se administra în raţia de hrană exclusiv un amestec format din ouă fierte tocate foarte mărunt, în părţi egale cu făină de porumb. Din a 4-a zi se începe hrănirea cu amestecul din reţeta prezentată în tabel, din care însă se elimină făina de fân, care se introduce în raţie abia după vârsta de 14 zile, alternând cu tainuri formate din ouă şi brânză de vaci care se reduc treptat, scoţându-se complet din furajare după vârsta de 10 zile.

Tainul de nutreţ concentrat se poate administra fie uscat (reprezentând jumătate din cantitatea de cereale – făinuri, cereale, şroturi, tărâţe), fie şi umed, reprezentând restul nutreţurilor. Amestecul umed se va administra în tainuri mici, atât cât se consumă în totalitate la o masă, la început de 2-3 ori pe zi, rărindu-se până se ajunge la un tain.

Cantitatea de nutreţ consumată zilnic de un pui de fazan este relativ mică; în primele 3 săptămâni de viaţă, de exemplu, un pui consumă 330-350 g, respectiv 2-3 g zilnic, în primele 3 zile de viaţă, ajungând la 30-35 g/zi la vârsta de 2 săptămâni.

În apa de băut este bine să se adauge hipermanganat de potasiu în proporţie de 1%. În ziua a 2-a şi a 3-a se administrează streptomicină în apa de băut, fiartă şi răcită (2 g la 10 litri de apă). În perioada 4-7 zile, se administrează Eritrom 6% s.a., 1 g la un litru de apă, asociat cu vitamina A, D3, E şi C – 1 g - 1 litru de apă. În ziua 23-27, se administrează, de asemenea, Eritrom sau Flumequinorom.

La vârsta de 15 zile se execută prima vaccinare împotriva pseudopestei, cu vaccin viu, liofilizat, tulpina La Sota, Avipestisota. La 24 de zile se face a 2-a vaccinare antipseudopestă aviară, cu vaccin „Avipestiosota", viu, liofilizat, tulpina La Sota, conjunctivă.

În săptămâna a 6-a poate apărea fenomenul de picaj; se micşorează densitatea şi la nevoie se taie ciocul. Se izolează puii cu fenomene de picaj sau canibalism. În jurul vârstei de 42-44 zile, se execută a 3-a vaccinare, cu vaccin PESTIHOLVAC, inactivat, uleios, mixt, contra pseudopestei aviare şi holerei aviare, subcutanat, în regiunea cefei sau intramuscular, în muşchii coapsei, pieptului sau aripii. Nu se va face vaccinarea la păsările care prezintă avitaminoze, bolnave de micloplasmoză, colibaciloză, bursită infecţioasă, salmoneloză, coriză, holeră, tuberculoză, coccidioză sau alte boli parazitare, deoarece nu se imunizează corespunzător. Înainte, în ziua şi după vaccinare, se administrează în apa de băut, vitamina A, D3, E şi C şi un antimicrobian cu spectru larg. Se efectuează tratament individual, , odată cu vaccinarea, cu fenilbenzadol sau tetramisol, contra singamozei, odată cu scoaterea puilor în voliere.

La vârsta de 75 de zile se efectuează a 4-a vaccinare cu vaccin PESTIHOLVAC contra pseudopestei şi holerei. La 125 de zile, se execută a 5-a vaccinare cu acelaşi vaccin. În continuare se execută vaccinările din 2 în 2 luni.

Din săptămâna a 8-a se introduce sare în apa de băut – 5g/litru de apă.

Hrănirea şi exploatarea fazanilor adulţi destinaţi reproducţiei



Fazanii adulţi care formează efectivul matcă cu destinaţie pentru reproducţie în voliere care pentru lunile de iarnă trebuie să aibă un şopron pentru adăpostire şi tufişuri formate din arbuşti în care păsările se pot ascunde.

În mod obişnuit, volierele se amenajează la marginea unei păduri sau chiar în pădure sau lângă o lizieră sau pâlcuri de pomi şi arbuşti, pe un teren uşor înclinat şi bine drenat, bine înierbat cu vegetaţie valoroasă (lucernă, trifoi), cu expoziţie spre sud.

Înainte de popularea volierelor, fazanii se vaccinează antipestos.

Volierele sunt împrejmuite cu plasă de sârmă şi acoperite cu acelaşi material. În voliere se amenajează un compartiment de ouat şi un compartiment de iernat. Voliera de iernat este căptuşită în exterior cu pereţi din stuf sau coceni.

Pentru timp de iarnă, fazanii sunt întreţinuţi în aceste voliere de iernat, în grupe mari formate dintr-un număr mare de familii (o familie este formată din 6 făzăniţe şi un fazan). Pentru fiecare 50 de familii (300 de făzăniţe şi 50 de fazani) se asigură o rezervă de masculi, în număr de 10-12 capete.

Hrănirea fazanilor adulţi



Pe timpul friguros, furajarea se face sub adăposturi de hrănire (în voliere de iernat), administrând raţia de hrană în hrănitori semiautomate, plasate pe nişte suporţi la o înălţime de 8-10 cm de sol.

Este interzis a se hrăni reproducătorii cu furaje concentrate combinate preparate pentru pui, deoarece conţin substanţe care reduc sau opresc ouatul.

Raţia de hrană este formată dintr-un amestec de grăunţe de porumb 35%, mei 20%, cânepă 10%, floarea soarelui 5%, soia 5% şi spărtură de orz sau de grâu 25%. În acelaşi timp se asigură zilnic circa 10 g de rădăcinoase pentru fiecare fazan (morcovi, sfeclă, napi), care pe timpul geros se ridică pentru a nu îngheţa şi a produce tulburări digestive, Administrarea raţiei zilnice de hrană se face o singură dată pe zi, dimineaţa, mereu la aceeaşi oră.

De la 1 ianuarie se schimbă şi raţia de furaje, cu furaj special pentru stimularea activităţii sexuale.

Înainte de a începe perioada de ouat (luna mai), fazanii se introduc în voliere speciale de ouat, în vederea pregătirii fazanilor pentru ouat şi reproducţie. Raţia de furaj pentru această perioadă trebuie să asigure un raport 1:3,5 la 1:4,5 proteină animală (făină de carne, sânge, cadavre, peşte), conţinut echilibrat de săruri minerale (3-4% din raţie) şi vitamine. Cu 4 zile înaintea introducerii în boxele de ouat se administrează în apa de băut fenbentazol sau tetramisol. Înainte de introducerea în voliere se va face vaccinarea cu vaccinul bivalent PESTIHOLVAC, antipseudopestei şi antiholerei aviare.

În perioada de reproducere raţia se administrează în două tainuri, dimineaţa , între orele 7-8, şi seara, la orele 16-17, sub forma unui amestec de grăunţe întregi

Amestecul umed va fi format din 5g de uruială de porumb, 5g uruială de orz, 5g tărâţe de grâu, 5g şrot de floarea soarelui, 5g făină de carne, 5g morcovi raşi, 2g de fân de lucernă, 1g de cretă furajeră sau făină de scoici şi 0,25g sare de bucătărie şi 1g de untură de peşte pentru fiecare fazan, respectiv circa 35g nutreţ umed. Lichidul cu care se va umecta amestecul de concentrate de mai sus va fi apa în care se dizolvă sarea sau lapte proaspăt smântânit.

În amestec se mai poate adăuga 5g cartofi sau napi cruzi raşi. Atunci când este posibil, nutreţurile suculente (morcovi, cartofi, napi) se pot înlocui cu nutreţ verde (lucernă, trifoi), iar mai târziu, în lipsa furajului verde, cu făină de fân în cantităţi echivalente )1g faină corespunde la 5g nutreţ verde – raport 1:5).

Dacă lipseşte untura de peşte, în raţie se asigură vitamina A 100 micrograme, vitamina D3 1-2 micrograme şi vitamina D2 30-50 micrograme/cap de fazan.

Consistenţa amestecului umed trebuie să fie sub formă de pastă fermă, nu sub formă de terci.

Tainul de seară, format din boabe de cereale întregi, va asigura zilnic pe cap de fazan câte 10g porumb boabe, 10g ovăz încolţit (cu colţul în faza de culoare albă) şi 5g amestec de seminţe mici (cânepă, mei, sorg).

Fazanilor li se poate asigura la discreţie nutreţ suculent (sfeclă furajeră sau morcovi), ca şi pietricele şi nisip mare, în amestec cu cărbune de lemn, cochilii de scoici sfărâmate.

Administrarea tainurilor trebuie să se facă la ore cât mai regulate, de dorit de către aceeaşi persoană cu care păsările s-au obişnuit, îmbrăcată în haine mereu de acelaşi fel, de aceeaşi culoare, întrucât păsărilor li se creează reflexe condiţionate. În momentul administrării raţiei, îngrijitorul este bine să fluiere o melodie, mereu aceeaşi, cu care fazanii se obişnuiesc şi vin să mănânce imediat ce o aud.

O regulă generală în tratamentul faţă de puii de fazan sau de păsările adulte este ca îngrijitorul să se poarte calm, liniştit, cu multă blândeţe, spre a nu stresa păsările şi a le obişnui mai mult cu captivitatea.

Adăparea fazanilor



Pentru fiecare gram de hrană consumată, necesarul de apă este de 2,5 ml/pui, şi de 4 ml/fazan adult, crescând odată cu vârsta:

- 1 săptămână – 15 ml/cap/zi

- 2 săptămâni – 25 ml/cap/zi

- 3 săptămâni – 45 ml/cap/zi

- 4 săptămâni – 55 ml/cap/zi

- 5 săptămâni – 70 ml/cap/zi

- 6 săptămâni – 80 ml/cap/zi

- 7 săptămâni – 90 ml/cap/zi

- 8 săptămâni – 100 ml/cap/zi

- 9 săptămâni – 110 ml/cap/zi

- 10 săptămâni – 120 ml/cap/zi

- 3-5 luni – 150 ml/cap/zi

- peste 6 luni – 250 ml/cap/zi

Consumul de apă, se dublează, de regulă, când temperatură aerului creşte de la 21 de grade la 35 de grade. Se recomandă ca până la 10 zile, apa să fie administrată la temperatura halei de creştere.

Frontul de adăpare minim este:

- 3-4 zile – circa 0,2 cm/pui

- până la 7 zile – 0,4 cm/pui

- până la 40 de zile – 0,8 cm/pui

- peste 40 de zile – 1 cm/pui

Adăpătorile din halele de creştere se vor amplasa pe cutii cu capac din plasă de sârmă, pentru evitarea umezirii aşternutului şi implicit dezvoltarea microbilor şi mucegaiurilor.

| khiflutza a răspuns:

Woww! ce raspuns! e ca la pesti? laughing scuze... sunt binedispus, dar eu zic ca decit sa se chinuie cu bietii fazani, mai bine le da drumul. sau sa-i faca cadou de sf. Valentin!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Este o pasare

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

0722446687 contacteaza-ma cu orice fel de intrebari

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

E greu cu fazanii