| ellaella a întrebat:

Ce traditii de nunta cunoasteti?
De exemplu, furatul miresei este o traditie de nunta care inca mai este in voga. Tin minte, mai demult erau momente ca descantatul gainii, barbieritul mirelui, etc.
Ce alte traditii mai stiti?

Răspuns Câştigător
| Libelle a răspuns:

Descantatul gainii? Nu am auzit.
in Oltenia.
-se face bradul miresei.acasa la mireasa, cu o seara inainte de seara nuntii acasa la mireasa vin multi tineri si ii fac un brad. un bradulet mai mic este curatat de frunze si nu ramane decat cu douacrengute mai sus si in reste e ornat cu hartie creponata, colorata, beteala, in multe multe culori. e apoi prins pe casa sub acoperis, nu stiu exact cum se cheama locul ala.
-tot acasa la mireasa, ii este cantat cantecul miresei, cand i se pune acesteia voalul de catre nasa
-in paralel acasa la ginere el este barbierit(uite ca nu stiu sigur de cine, de nas sau de altcineva.(
-se face apoi o hora in fata casei miresei si pleca la Biserica
-apoi se merge la restaurant pe la 6:00, familia, si pe la 8:-9:00 seara vin invitatii.
-in toiul petrecerii dispare mireasa. o fura dominisoara de onoare, cavalerul si inca cativa. apoi e sunat nasul, sa dea ceva ca sa ii aduca mireasa inapoi.bani sau bauturi scumpe
-pe la finalul petrecerii dupa ce e adus tortul, se face iarasi un dans, un cantec specific si miresei i se ia voalul de pe cap si ii vine pus domnisoarei de onoare, iar miresei o basma alba
apoi aruncatul buchetului
in Dobrogea stiu iarasi cateva traditii.inainte de a pleca mireasa de acasa, stii acolo voalul si-l pune ajutata, dar singura de fapt. fara lautari sau cantat., se face turta.si se rupe deaupra capuli miresei.
si ce mi s-a parut mie foarte hazliu... o gaina moarta, oparita, fara fulgi fara organe, fara nimic este pregatita.adica impopotonata, la fel ca bradul din Oltenia.si ii este bagat un morcov exact in fundulet(ca sa nu ma exprim altfellaughing). si gaina aia e plimbata prin toata sala nuntii, pe la oameni, si tot asa este cantat un cantec de lautari.

2 răspunsuri:
| Maxiela a răspuns:

Petitul consta in faptul ca, baiatul impreuna cu familia lui sau cu tatal, mergeau la parintii miresei pentru "a o cere in casatorie", si pentru a se stabili locul si data nuntii. Aceasta traditie era ca o binecuvantare pentru mirii, care aveau sa-si cladeasca o viata impreuna. Bradul. In traditia populara, bradul reprezinta belsug, tinerete, sanatate, vigoare si o viata lipsita de griji.

Mirele impodobea doi brazi, in ziua nuntii, pe care ii distribuia astfel: - unul il lega la portile nasilor de cununie si pe cel de-al doilea la portile miresei.


O traditie importanta in desfasurarea nuntii este si ruperea turtei miresei. Turta (ca un cozonac) este rupta deasupra capului miresei de nasa, inainte ca nuntasii sa plece spre biserica si "aruncata" in patru puncte cardinale (in semnul crucii).

Turta miresei aduce noroc si sanatate celor care se vor infrupta din ea.

Furatul miresei, aruncatul buchetului si jartiera - obiceiuri importate.
Furatul miresei la miezul noptii este respectat intocmai de cuplurile tinere, mirele urmand sa rascumpere mireasa de la cei care au "imprumutat-o". Acest obicei este mai mult, unul de destindere al invitatilor.

Tot un obicei importat este si aruncatul buchetului. Mireasa arunca buchetul de flori, domnisoarelor care vor sa se casatoreasca. Cine prinde buchetul se va marita prima!

Un alt moment care face "deliciul" invitatilor este si scoaterea jartierei. Mirele va trebui sa se "strecoare" sub rochie si sa "sustraga" jartiera de pe piciorul proaspetei sotii. Acest obicei este de asemenea importat, insa este "aplicat" intocmai si la nunta romaneasca.
Originea acestui obicei se regaseste in Anglia in perioada victoriana, iar textul in original suna astfel:
"Something old, something new,
Something borrowed, something blue
And a silver sixpence in her shoe."
"Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru si o moneda de argint in pantoful miresei."
Fiecare obiect din acest poem reprezinta cate un simbol al norocului ce va insoti mireasa pe drumul casniciei.
In ziua de azi s-a pastrat doar "Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru" din acesta traditie.
Ceva VECHI semnifica continuitatea, legatura cu trecutul, cu familia. Cele mai multe mirese aleg sa poarte o bijuterie veche primita de la o bunica.
Ceva NOU semnifica optimismul, speranta intr-un viitor bun alaturi de sotul ales. Avand in vedere ca toate lucrurile purtate de mireasa sunt noi, acest aspect e usor de indeplinit.
Printre cele mai uzuale obiecte imprumutate se numara: bijuterii, gentute, batiste din matase, etc. De asemenea, obiectul imprumutat va reaminti ca tanara familie depinde de sprijinul familiei sau al prietenilor.
Ceva ALBASTRU...
Inca de pe vremea romanilor albastrul semnifica modestie, fidelitate si dragoste. Mai tarziu albastrul devine simbolul puritatii.
Asadar, a purta ceva albastru in ziua nuntii simbolizeaza dragostea si fidelitatea ce trebuie sa guverneze viata tinerei familii.
Cel mai frecvent, miresele poarta jartiera albastra sau batiste de matase brodate cu albastru. Dar daca una din culorile nuntii este albastru, chiar buchetul de mireasa poate contine flori albastre.
In sfarsit, moneda de argint purtata in pantoful miresei era un talisman aducator de bunastare financiara pentru miri. Probabil, fiind destul de incomod de purtat o moneda in pantof o zi intreaga, in timp s-a renuntat la acest obicei...

| reaper a răspuns:

Uite aici mai multe informatii despre traditiile de nunta http://www.nuntidevis.net/