Sarbatorile de iarna debuteaza aici in ziua de 4 Decembrie- ziua Sf. Barbara- patroana minerilor.
In toate regiunile minere ale Austriei se desfasoara festivitati publice, concerte de colinde, slujbe religioase si balciuri. Pe 6 Decembrie se sarbatoreste Sf. Nicolaie, celebru factor de miracole in favoarea copiilor ( potrivit unei legende el ar fi adus la viata trei copii ciopartiti de un macelar si pusi la sare cu 7 ani inainte ca sfantul sa-I treaca asasinului pragul ).
Procesiunile organizate cu acest prilej amintesc de sarbatorile publice medievale. In fruntea cortegiului in care se afla multi cantareti, merge sfantul: el este insotit ca pe vremuri de personae mascate, cu infatisare de monstrii, care-I ameninta cu bagheta si-I sperie nu numai pe copiii neascultatori ci si pe adultii prezenti. Festivitatile inchinate sfantului Nicolaie in Haimburg, Bad Mittemdorf sau Windschgar au ajuns celebre. In Salzburg, episodul cautarii unui loc prielnic nasterii lui Hristos il infatiseaza pe Iosif si Maria intr-un scenariu uneori dramatic, alteori hazliu. De obicei Austriecii petrec ajunul Craciunului – seara sfanta a sarbatorilor de iarna in familie. Restaurantele se inchid si aproape toate activitatile publice inceteaza. Ziua de Craciun se sarbatoreste de asemenea intr-un cadru familial, vizitele la prieteni si cunostinte incepand abia in ziua de Sf. Stefan ( 20 Dec.)
Nu lipsesc targurile de iarna vestite fiind cele din Graz si Spittberg asa cum nu lipsesc nici cochetele felicitari de anul nou.