Ce trebuie sa stim cand apelati la o firma de recrutare! de Predeanu Marius
Verificarea firmelor de plasare forta de munca in strainatate
Pe site-ul nostru de internet o subpagina a strins 320.000 de accesari si 11.000 de comentarii. Este un record, nu? Da, este un rezultat care nu ma bucura de loc, fiindca este vorba de celebra pagina cu "tzepe si tepuiti". Dupa cum probabil ati remarcat de 3 ani de zile, de cind scriu la acest site, nu m-am ocupat de loc de inselatoriile cu locuri de munca fictive. Nu am avut nici timp, nici stomac sa ma aplec asupra acestui subiect. De vreo saptamana insa, am citit tot felul de materiale, in doua sau trei limbi si am realizat o sinteza care poate fi folositoare oricarui cetatean roman care doreste sa verifice o firma de plasare forta de munca in strainatate. Este un material destul de mare dar, desigur, nu este exhaustiv, adica nu am putut trata toate problemele posibile. Daca dumneavoastra aveti completari la el, va rog sa le faceti pe comentarii fiindca chiar ar trebui sa iasa un material bun dupa atita durere exprimata de cei 11.000 de comentatori.
Pentru a intelege care sunt metodele de verificare prin care se previne o "teapa cu locuri de munca fictive", trebuie sa dezvaluim procedurile de "actiune" ale tzeparilor, etapa cu etapa si sa le demontam pe rind. In continuare, va prezentam reteta clasica de manipulare si principalele semnale de alarmare :
Reteta clasica:
Etapa 1: Firmele se infiinteaza, se inregistreaza la Registrul Comertului si se acrediteaza cf. legii nr.156/2000. Apoi, inchiriaza spatii pe termene scurte, sedii pe care le pot parasi urgent in cazul in care apar mai multe reclamatii de la oamenii nemultumiti. Dupa ce si-au facut sediu si l-au mobilat cu un birou si un telefon, incep sa dea anunturi gratuite sau contra-cost prin presa locala sau pe diverse site-uri (ejobs, bizoojobs, myjob, mercador, tocmai.ro, etc.). Sa ne intelegem: site-rile mentionate nu au obligatia de a verifica postarile asa zisilor "angajatori"! Ati vazut ce scrie la "Termeni si conditii" pe site-urile lor? Scrie cam asa: "Utilizatorul ( adica cel care posteaza anuntul- nota noastra) isi asuma in intregime raspunderea pentru continutul Anuntului si pentru veridicitatea informatiilor publicate in Anunt". Este clar, aceste site-uri sunt exonerate de raspundere privind veridicitatea informatiei. In consecinta, in cazul in care a acceptat conditiile bifind casuta respectiva, orice om serios sau orice mincinos veros poate posta nestingherit orice…anunt.
Citind anunturile afisate, o parte din cetatenii interesati de locurile de munca in strainatate dau telefoane sau scriu mailuri de intentie. Culmea este ca aproape imediat ( 1 ora, doua) sunt "selectati" si primesc oferte detaliate, cu adrese postale concrete ale angajatorului din strainatate, insotite de salarii extraordinare si conditii exceptionale de munca.
Acesta ar trebui sa fie primul semnal de alarma. Slujbele vacante in Occident sunt slab platite sau au conditii proaste de munca. Tocmai de aceea sunt vacante, fiindca daca ar fi fost atit de bune, din punctul de vedere al conditiilor si al salarizarii, ar fi fost ocupate de rudele si apropiatii celorlalti angajati sau de locuitorii din orasul ( comuna) respectiva. In plus, uneori, cind se comunica un salariu consistent, acea suma este salariul brut. Ori diferenta dintre cele doua, brut si net, este de aproape 55 la suta. Salariile pentru muncitorii necalificati si calificati in Germania sunt in jur de 800-1200 de euro, orice suma care depaseste acest nivel pentru un salariu net este mincinoasa.
Un alt semnal de alarma ar putea fi rapiditatea cu care esti "selectat". Daca primesti un mail de acceptare intr-o ora, doua sau la telefon ti se spune ca esti "bun" in orice conditii, este evident faptul ca nu exista niciun criteriu de selectie, nicio analiza temeinica a candidaturii. Daca vi se ofera un loc de munca fara interviu, fara proba de lucru, fara necesitatea prezentarii unui C.V., doar pe baza se buletin, acesta este o inselatorie clara. Nicio firma din Germania nu angajeaza cu ochii inchisi. Un patron serios lectureaza C.V. de prezentare si recomandari de la terti, organizeaza interviuri prealabile, impune probe de lucru, doreste garantii de buna executie si cite si mai cite…
Etapa a II-a. Cetateanul roman nu cunoaste insa detaliile de mai sus si cind citeste o oferta atractiva crede ca i-a pus Dumnezeu mina pe cap. In consecinta, da telefon si o voce suava de domnisoara, foarte amabila, il invita la firma. Nu o intereseaza prea mult cine este solicitantul, fiindca firma are locuri de munca in 3-4 tari pentru toate categoriile de solicitanti. De fapt, in viziunea firmei, candidatul este deja " selectat" si "aprobat", dupa modelul prezentat mai sus.
Aceasta invitatie rapida la firma ar trebui sa fie al treilea semnal de avertizare. Va sa zica firma respectiva nu stie cit de batrin esti, nu stie ce experienta ai, nu stie in ce domeniu esti pregatit, dar esti bun de …angajat. Firma de recrutare nu refuza pe nimeni, toti candidatii sunt… candidatii ideali. Ideea ca nu exista respinsi este o dovada certa a faptului ca nu exista niciun… angajator real.
Al patrulea semnal de alarma : ar trebui sa va dea de gindit si " vrajeala" cu "avem locuri de munca in toata Europa". Cind o firma are locuri de munca disponibile in toata Uniunea Europeana, de fapt, nu are niciunde. Firmele serioase de recrutare ( exista si asemenea firme in Romania) incheie, in prealabil, contracte externe cu angajatori dintr-o tara, maxim doua. Ca sa gasesti insa un angajator la prima mina este o mare problema, fiindca trebuie sa investesti in prospectarea pietei, in deplasarea personalului la locul de munca respectiv, in procedura de semnare a contractelor initiale. Ori este clar ca o firma de apartament nu are capacitatea sa faca aceasta investitie de timp, resurse si informatii…Ca sa nu mai vorbim ca trebuie invinsa si concurenta firmelor autohtone de plasare din tara respectiva. In consecinta, nu credeti in magia cu locuri de munca disponibile oriunde si oricind.
Etapa a III a. Sa ne continuam insa scenariul. Cetateanul roman ajunge la firma si, din pacate pentru el, mai parcurge cite un drum de 300- 400 de kilometri pina acolo, cu masina sau trenul. La biroul respectiv este intimpinat cu aceeasi amabilitate de domnisoara frumoasa cu picioare lungi si vocea suava. Dupa ce se fac prezentarile, fara prea multe discutii, vi se pune in fata un contract de mediere. Contractul de mediere este elaborat de juristi de specialitate si cuprinde numai clauze favorabile patronilor societatii. Are 3-4 pagini scrise marunt. Cine are timp si rabdare sa-l citeasca? Cine asteapta sa-l studiezi temeinic? Romanul nu citeste contractele de la banca, nu citeste contractele de la Renel, Vodafone sau cablu. De fapt, majoritatea cetatenilor nu citesc niciun contract. In consecinta semneaza fara sa-l citeasca, fiindca oricum a intrat in joc si a facut deplasarea pina acolo.
Daca esti "zorit" sa semnezi un contract, acesta ar trebui sa fie al cincilea semnal de alarmare. Orice vinzator stie ca un cumparator se poate razgindi in ultima clipa. Si firmele tepare au experienta. Stiu ca orice cititor de contract are intrebari suplimentare, nelamuriri care dau nastere la alte intrebari, incep sa apara si indoieli, indoielile se elimina greu, asa ca ideea de baza a patronilor este ca semnatura clientului sa fie aplicata cit mai …rapid. Daca solicitantul ar citi contractul ar afla ca el nu are voie sa faca reclama nefavorabila in mass media, sa vorbeasca ireventios, sa faca scandal, firma nu este obligata sa il anunte daca ii lipseste vreun document de la dosar, perioada de mediere este foarte lunga (pina la 8 luni) si, in cazul in care, in aceasta perioada, nu se indeplineste obiectivul contractului, clientul are dreptul sa primeasca doar… 15-20 la suta din valoarea pe care a platit-o cu conditia sa se deplaseze la … sediu. Chichita problemei este ca pentru anumite persoane, aceasta valoare de 15 % nu acopera nici cheltuielile de deplasare, alteori la vechiul sediu nu mai este nici o firma, celularele patronilor sau agentilor sunt inchise, iar numar de telefon fix nu a existat niciodata…In consecinta, pagubitul renunta, fiindca practic nu isi scoate nici banii de drum si firma respectiva ramine cu aproximativ 50 de euro pentru fiecare persoana "selectata/inselata".
Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Utilizatorii cu email-ul neconfirmat nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi şi nu mai mult de 10 în total. Pentru a retrimite email-ul de confirmare click aici
Utilizatorul care a pus această întrebare te ignoră. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorul care a pus această întrebare este în lista ta de utilizatori ignoraţi. Nu poţi să mai interacţionezi.
Utilizatorii avertizaţi nu pot posta mai mult de 5 răspunsuri pe zi.
Doreşti să urmăreşti această întrebare? Vei primi răspunsurile pe email.
Adaugă întrebarea la favorite
Doreşti să adaugi această întrebare la favorite?
Ce notă dai întrebării?
Înainte de a posta răspunsul, te rugăm să te asiguri că acesta nu încalcă regulamentul.
Nu ai introdus un răspuns!
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Răspunsul este publicat...
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
Atenţie!
Succes!
Atenţie!
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
Atenţie!
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (3.128.168.219) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Atenţie!
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Nu poţi posta aceast răspuns la întrebarea aleasă!
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
Raportează răspunsul
Trebuie să fii logat ca să votezi
Pentru a evalua un răspuns trebuie să ai cont pe TPU.ro