Timisoara mea mandra si frumoasa unicata in tara, imi place ca a bagat robu vaporasul si ca merge, centrul, muzeul satului, zoo, tramvaiele de legenda din 69, au adus si armonia, e un oras mare, multicultural
Aproape nimic interesant p-aici pentru oamenii care stau de mai mult timp.
Pentru turiști e fain, dar dacă te-ai obișnuit, destul de plictisitor.
Da, Timișoara-i mândră!
No' staț' să vedeti acum fală din partea ardelenilor!
Sibiu - oras istoric, cultural, european, boem. Ma atrage linistea din el, arhitectura baroca, gotica, nemteasca, educatia si cultura oamenilor, evenimentele culturale, strainii veniti inca din primavara si pana-n iarna - cand iesi pe strada prin centru in Sibiu auzi toate limbile pamantului, te simti cu adevarat european. Ma atrage Orasul de Jos, din apropierea centrului vechi, cu monumentele lui istorice cu ferestre in acoperisuri in forma de ochi, cu strazile lui inguste si pietruite si cu linistea lui caracteristica.
Ma atrage apusul de soare vazut pe zidul cetatii de langa turnul cu ceas, de unde in serile de vara si toamna tarzie se aude muzica la pian de la Cafe Wien sau de la Atrium pe Podul Minciunilor. Ma atrage istoria orasului. Gastronomia zonei si restaurantele precum Pardon, Max, Kulinarium, cramele sibiene si nemtesti precum Weinkeller. Cafenelele mici si boeme precum Geea Cafe, Pardon, Lilli's. Ma atrage faptul ca Sibiul este un loc mai intim, mai ferit in munti, mai linistit. Ma atrage faptul ca niciodata nu te plictisesti in Sibiu, in fiecare zi se organizeaza ceva fain pentru toate gusturile. Ma atrag monumentele istorice din Sibiu (pe care Primaria se ocupa sa le reconditioneze pe cat mai multe dintre ele). Ma atrag artistii din orasul asta - de muzica, de teatru de film. Poetii tineri din el (vezi poetii de la Zona Noua). Apreciez tinerii isteti si culti din orasul asta. Ma atrage faptul ca lucrurile chiar merg in sistemul public, iar orasul se dezvolta in continuu. Ma atrage faptul ca iti gasesti usor un loc de munca si stabil. Ma atrage aerul curat din oras si cel de la munte - Paltinis, Balea Lac. Ma atrage traditia romaneasca din Ardeal care inca se mai pastreaza cu sfintenie in marginimea Sibiului - Valea Hartibaciului, Sibiel, Biertran, Saliste - si pe care strainii si Casa Regala a Marii Britanii pretuiesc mult. Ma atrage bunul simt al sibienilor, omenia si generozitatea lor atunci cand te primesc la ei acasa.
Locuri publice de unde poti vedea Sibiul de sus care ma atrag:
Turnul Sfatului
Turnul Bisericii Evanghelice
Balconul de la etajul 5 al Bibliotecii Judetene
Etajul 15 al Centrului de Afaceri
Din Centrul Vechi ma atrage:
Piata Huet. Piata Mica. Podul Minciunilor si Casa Luxemburg. Daca esti pe aici, ramai la terasa la Atrium, aici seara se canta la pian. Piata Brukenthal si catedrala lutherana din ea. Turnul si vederea panoramica din Catedrala Lutherana. Casa calfelor din Piata Mica (casa tamplarilor bavarezi). Muzeul Astra si Casa Artelor din Piata Mica. Piata Mare.
Vederea panoramica din Turnul Sfatului. Biserica Romano-catolica din Piata Mare. Cladirea Primariei Sibiului. Palatul Brukenthal. Galeria de arta Romaneasca - Casa Albastra. Casa Altemberger. Bulevardul Nicolae Balcescu.
Pasajul Scarilor. Filarmonica de Stat - Sala Thalia.
Strazi istorice care ma atrag:
Strada Turnului.
Strada Gheorghe Lazar. Strada Avram Iancu. Strada Arhivelor. Strada Cetatii, numita cea mai frumoasa strada din Sibiu. Zidurile si cele 3 Turnuri Vechi ale Cetatii. Muzeul de istorie. Strada Mitropoliei, unde gasesti Casa cu cariatide (2 statui femei) si Catedrala Ortodoxa). Strada Tribunei, unde gasesti Galeria de Arta Contemporana. Strada Xenopol. Piata Unirii cu Teatrul National Radu Stanca. Strada Tipografilor.
Piete istorice care ma atrag:
Piata Huet. Piata Shiller. Piata Aurarilor. Piata Habermann. Piata Cibin.
Bulevarde frumoase: Bulevardul Corneliu Coposu. Bulevardul Victoriei. Bulevardul Vasile Milea. Bulevardul Mihai Viteazu. Calea Dumbravii.
Natura in splendoarea ei:
Parcul Astra. Parcul Sub Arini. Parcul Natural Dumbrava Sibiului. Gradina Zoologica Sibiu. Muzeul satului in aer liber - Muzeul ASTRA (din patrimoniul UNESCO).
In judetul Sibiu, in alte localitati:
Statiunea Montana Paltinis.
Castelul de Lut Valea Zânelor.
Lacul Balea si statiunea Balea-Lac.
Muzeul locomotivelor cu abur.
Biertran.
Sibiel.
Rasinari - locul de nastere al lui Emil Cioran si Octavian Goga.
Saliste.
Valea Hartibaciului.
Damn...
Dupa ce am citit despre Timisoara si Sibiu, nici nu mai stiu ce naiba ma mai atrage la orasul meu. Il dau dracu!
Au inventat ardelenii niste caini cu colaci de 300 de kile-n coada, mai ceva ca covrigii amarati de la mine.
Hmm... Am scris "ca co"?
Lasa... Merge si asa. Sunt prea impresionat!
Daca mai vine si un istet care sa scrie despre Cluj ca EternalTsukuyomi92, si anume ca toti non-clujenii trebuie sa se descalte cand intra in oras, il las saraciei p'al meu, si ma fac clujean!
Imi vine sa mint ca sunt din Sighisoara sau ceva oras forta d'asta...
Ce sa mai... Ma simt umil!
Eu iubesc Bucurestiul si bucurestenii iubesc Sibiul (vad multi straini de-acolo).
Linistea, siguranta, preturile mici, aerul curat, temperaturile misto, gagicile de la peco-uri.
De care oras zici unde-s preturile mici si siguranta?
Pe mine ma atrag multe lucruri, nu doar din satul unde am copilarit, sau din orasul pe unde am locuit cativa ani... ci din toata regiunea centrala.
Insa mi se pare mult mai important ca strainii sunt si ei atrasi de locurile noastre, uneori mai mult decat noi.
Dupa concediul din octombrie (anul trecut) m-au rugat 2 colegi de birou sa le arat niste poze din Romania.
Si pentru ca intre 2003 si 2012 am locuit in Sibiu, am plusat cu niste poze de-acolo, din motive simplu de inteles.
Le-a cazut fata cand au vazut Targul de Craciun (la ei sunt mai mici, muzica din parti, mancare banala...),...
Am mai avut niste cadre cu Piata Mare, Primaria si Turnul Sfatului... Piata Mica, Bulevardul Balcescu, Ramada, Imparatul Romanilor...etc
A intrebat apoi de preturi, si mi-a garantat ca prima iesire la anul dupa ce iese la pensie o s-o faca in Romania.
I-am aratat si Sighisoara, Transfagarasanul, Salina de la Turda si poze din interiorul Castelului Peles, ca tot fusesem in ultimii 2 ani si aveam poze personale.
Mi-au zis rusinati ca ei credeau ca in Romania traim in case tencuite cu pamant si WC-ul in curte.
Tamarika întreabă: