Am lucrat la salvamar. Când sunt valuri mari, care se rostogolesc pe plajă, pare foarte plăcut să stai în val să se rostogolească peste tine, și se pare că nu vei păți nimic. Dar ele sunt însoțite de curenți puternici subacvatici, care tind să îndepărteze apa împinsă de valuri sprp țârm. Am avut un caz. Furtună, mare foarte agitată, steag de salvamar roșu și anunțuri la Radio Vacanța că este interdicție de a intra în apă, pericol de înec. Totuși turiștii intrau în apă lângă țărm și se distrau în valuri, să treacă apa peste ei din nou și din nou. Patru turiști cehi se țineau de mână formând un cerc și valurile treceau peste ei iar și iar. Un val mai puternic a rupt cercul. După ce a trecut, rămăseseră trei. Pe unul l-a luat curentul, l-a scufundat și l-a dus în larg. Nu a mai fost văzut. Nu puteam lansa bărcile la apă căci le-ar fi răsturnat furtuna. În învălmășeala de valuri din larg, nu a mai fost zărit. Nu erau ca acum elicoptere SMURD să caute pe suprafața mării. Nu mai fost găsit niciodată. Sper că a fost în legătură cu subiectul tău.
Daca esti in soc sau ai un atac de panica, mai mult ca sigur ca vei incepe salasi apa sa iti intre in cavitatea bucala, iar apoi, obosit, vei lasa apa sa-ti intre in plamani.
Era la scurt timp după furtună, cu valuri mari, de câțiva metri. Idee genială, hai să ne băgăm în apă și să înotăm pe sub valuri, când vin (venea câte un val cam la 15-20 de secunde). A mers bine înotul, până când m-am băgat sub un val și am stat câteva secunde sub apă, că am simțit curent deasupra și m-am temut să ies. Când am ieșit, m-a lovit direct un val în față și m-a tras sub apă. Am stat câteva secunde, încercând să ies de sub apă, până m-a prins cineva de mână și m-a scos de sub apă.