Te formezi ca om in toti acei 12 ani, ai o alta educatie si o cultura cu totul diferita fata de cineva care are 4-8-10 clase.
Sumerienii au inventat invatamantul. Cred ca te referi la cine a adus invatamantul in tara noastra. Pe scurt, mai intai a fost unul privat, la care aveau acces doar aristocrații, iar Alexandru Ioan Cuza a reusit sa provoace o schimbare in sistemul educational (anul 1864) aducandu-l si la o forma publica la care aveau acces taranii, care in cele din urma, acesta a evoluat in ce putem vedea astazi.
Nu dureaza doar 12 ani, ai 3, 4 de gradinita, 4 pentru ciclul primar, 4 pentru cel gimnazial si 4 pentru ciclul liceal, 3/4(politehnica si drept) /6(medicina) pentru ciclul de licenta si 3 pentru masterat si mai minim 3 pentru doctorat. Din toate astea doar 10 clase sunt obligatorii.
N-a inventat-o cineva anume, scoala a aparut ca o nevoie de educare a tinerilor. ea avut mai multe forme de-a lungul timpului, cea bazata pe 12 ani e doar varianta pe care o aplicam noi.
Cat despre durata, la inceput comunistii aveau 7 clase obligatorii, apoi spre ultimii ani ai comunismului au extins numarul de ani la 12 introducand celebrele trepte, prima dupa clasa a 9-a si doua dupa clasa a 10.
Dupa 89' s-a renuntat la examenele de treapta si s-a redus la 10 numarul de clase obligatorii.
Zbenguici întreabă: