Uniunea Europeană (UE, vezi și nume alternative) este o entitate politică, socială și economică, dezvoltată în Europa, ce este compusă din 27 state. Este considerată a fi o construcție sui generis, fiind o confederație[necesită citare]. Începând cu 1 decembrie 2009, Uniunea Europeană are personalitate juridică internațională.
Sistem politic
Sistemul politic al Uniunii Europene este definit într-o serie de tratate. Ultimul dintre aceste tratate este Tratatul de la Lisabona. Tratatele actuale și viitoare stabilesc pentru politica Uniunii Europene o serie de instituții. Sistemul politic rezultat din aceste acte reflectă prin structura sa principiul democratic al separării puterilor în stat în puterea legislativă, executivă și juridică, iar în ce privește procesul legislativ urmărește principiile subsidiarității și proporționalității.
Instituții
Sub prevederile Tratatului de la Lisabona, principalele instituții comunitare[1] sunt:
Parlamentul European, care este ales direct de către cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene pentru a le reprezenta interesele.
Consiliul European, care reprezintă guvernele statelor membre. Stabilește politicile principale ale UE.
Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Miniștrii), este alcătuit din 27 de miniștrii ai guvernelor reprezentând fiecare stat membru. Are atribuții legislative și bugetare împreună cu Parlamentul European.
Comisia Europeană, care reprezintă în mod independent interesele Uniunii în ansamblu.
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și securitate al Uniunii Europene, care coordonează politica externă și de securitate comună.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care se îngrijește de respectarea legilor europene.
Banca Centrală Europeană, coordonează politica monetară europeană.
Curtea Europeană de Conturi, care verifică finanțarea activităților UE.
daca vrei uite aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_Europeană
anonim_4396 întreabă:
mad000004 întreabă: