| Geo14 a întrebat:

Cine imi explica si mie treaba cu propozitiile? Clasificarea lor? Ccand sunt subordonate, coordonate sau regente? Nu imi trebuie definitii pentru ca le am. Dar voi cum le-ati inteles? Imi explicati si mie?

Răspuns Câştigător
| Razvan1807138078340 a răspuns:

O propozitie are un singur predicat. o fraza are 2 sau mai multe predicare.


propozitiile pot fi secundare sau principale

cele principale(regente) cu inteles deplin
cele secundare nu are inteles de cuviinta si intelesul ei depinde de propozitia principala
pentru a se face legatura intre propozitii se folosesc conjunctiile
conjunctiile sunt coordonatoare:si, nici, fie, insa, ci, iar, sau, ori, dar



sau pot fi subordonatoare:ca, sa, ca sa, fiindca, deoarece, pentru ca, chiar daca, incat, unde, cand, care, cine, ce, ceea ce etc

conjunctiile coordonatoare leaga 2 propozitii de acelasi fel
cele subordonatoare leaga o propozitie subordonatoare de una regenta (principala)


sper ca te-am ajutat. fundita?

2 răspunsuri:
| me a răspuns:

Clasificarea lor este asa:
dupa scopul comunicarii:
enuntiative -care comunica o informatie(care au punct la final)
ex.noi culegem mere.
interogative-formeaza o intrebare(folosim?)
ex.cand veniti?
dupa alcatuire:
simple-formate doar din subiect si predicat.
ex.eu merg.
dezvoltATE-formate din parti principale de propozitie(subiect, predicat)si din parti secundare de propozitie(complement, atribut)
ex.eu merg la mare.
dupa aspectul predicatului;
afirmative:predicat cu aspect afirmativ
ex.este adevarat.
negative-predicat cu aspect negativ:
ex.nu este adevarat.
Raportul de subordonare în gramatică este legătura ce se stabilește între două elemente, dintre care unul, subordonat, depinde gramatical de celălalt, numit regent.

Gradul de dependență gramaticală a elementului subordonat este variabil. Unele elemente subordonate determină regentul, sunt mai strâns legate de el, împreună cu regentul ele constituie îmbinări în interiorul cărora nu se fac pauze, iar comunicarea, fără ele, suferă.

Alte elemente subordonate au numai rol explicativ, scot în relief o notă a regentului, sunt simțite ca un adaos la comunicare și apar izolate de restul cuvintelor prin pauze.


În propoziție atributul și complementul se află în raport de subordonare: atributul față de un regent de tip substantiv sau locuțiune substantivală iar complementul față de un regent verb, adverb sau adjectiv.


În frază, propoziția subordonată depinde gramatical de altă propoziție îndeplinind - în formă de propoziție - funcțiunea unei părți de propoziție a regentei (subiect, nume predicativ, atribut, complement).

Corespondentul subiectului și al numelui predicativ în frază - respectiv propoziția subiectivă și cea predicativă - se află în raport de subordonare față de regentele lor, spre deosebire de situația din propoziție, unde raportul dintre subiect și nume predicativ este unul aparte, specific.

Raportul de coordonare este legătura ce se stabilește între două sau mai multe elemente care sunt situate în același plan, fără ca unul dintre ele să depindă gramatical de celălalt sau celelalte. Elementele care se pot coordona sunt: părțile de propoziție - între ele; o parte sau părți de propoziție cu o propoziție sau cu mai multe; propoziții - între ele.

Părțile de propoziție coordonate pot avea aceeași funcție sintactică - și atunci ele constituie o parte de propoziție multiplă - sau pot avea funcții sintactice diferite.

Propozițiile în raport de coordonare (propoziții coordonate) pot fi principale sau secundare.




sper ca ai inteles.

| steauafermecata a răspuns:

Eu am inteles ca treaba aia cu regenta e ca ea e propozitia principala de care depind altele adica alea subordonate iar alea coordonate sunt de acelasi felbig grin