| xDxDxDxDxD a întrebat:

Cine imi poate da niste idei pentru un referat cu titlul "igiena sistemului circulator"FUNDA!

1 răspuns:
| blueSky_3324 a răspuns:

CIRCULATIE |8|
SANGELE - tesut conjunctiv fluid
*reprezinta
8%
din greutatea corporala*contine plasma in procent de
60%
din care apa
90%
si substanta uscata
10%
(1% anorganic, 9% organic)*contine elemente figurate in procent de
40%

Eritrocite
, aproximativ 4, 5 - 5 milioane/mm cub de sange
Leucocite
, 4000 - 8000/mm cub de sange
Trombocite
, 150 - 200 mii/mm cub de sange, sunt anucleate provin din fragmentareamegacariocitelor si contin factori ai coagularii sangelui, proces in care intervin. Leucocitele sunt impartite in mai multe categorii POLINUCLEATE 68% siMONINUCLEATE 32%.
POLINUCLEATE *Neutrofile
(polimorfonucleare) au capacitatea de diapedeza si fagocitoza si au afinitatefata de toxinele microbiene.
*Acidofilele
intervin in boli parazitare si alergenice
*Bazofilele
contin hepanina si histamina intervin in etapele finale ale bolii.
MONONUCLEATE *Limfocitele
produc anticorpi in contact cu antigenele
*Monocitele
la nivelul tesuturilor infectate se transforma in macroplage si produc
Igiena sistemului circulator
*Cardiopatia ischemica
este o boala care afecteaza arterele ce hranesc inima care îsimicsoreaza calibrul, având drept consecinta scaderea cantitatii de sânge ce iriga muschiulinimii pus astfel, în imposibilitatea de a-si satisface necesarul de oxigen, acizi grasi, glucoza...Ischemia se exprima clinic prin durere la nivelul pieptului, zona precordiala, durere ceîmbraca mai multe caracteristici - angina pectorala.*
Hemoragiea
este scurgerea de sange dintr-un vas sangvin. O hemoragie este numitaexterna daca sangele se scurge direct in exterior, interna daca se produce intr-o cavitate(torace, abdomen) sau intr-un organ intern (stomac, intestin); cand sangele iese pe cailenaturale (gura, anus, uretra), hemoragia se numeste secundar exteriorizata. O hemoragie aredrept cauza un traumatism, lezarea unui organ (inflamatie, ulcer, tumora) sau o anomalie avaselor (anevrism, fragilitate prin hipertensiune arteriala)

Tratamentul consta in oprireahemoragiei, in general prin interventie chirurgicala. *
Leucemia
este cancer al celulelor sangelui. Celulele din sange sunt produse in maduvaosoasa, care este un tesut prezent in majoritatea oaselor. In leucemie, maduva osoasa incepe sa produca prea multe leucocite si uneori acestea nu-si mai indeplinesc functiile. Aceste celule se


inmultesc in continu, cand ar fi normal sa se opreasca din acest proces. Ele pot avea odiviziune celulara mult mai rapida decat celelalte celule. In timp, aceste celule anormale ajungsa inlocuiasca celulele normale - leucocitele, hematiile si trombocitele. Leucocitele au rolul dea ajuta organismul sa lupte cu infectiile. Hematiile au rolul de a asigura o buna oxigenare lanivel celular, necesara pentru o buna functionare a organismului, iar trombocitele ajuta inoprirea sangerarilor. In momentul cand aceste celule leucemice le inlocuiesc pe cele normale, sangele nu-si mai poate indeplini functiile. Ca urmare se pot produce sangerari si echimoze cuusurinta, poate exista o stare de oboseala continua sau persoanele in cauza se pot imbolnavifrecvent.
*Anemia
este o deficienţă calitativă sau cantitativă a hemoglobinei, moleculă ce segăseşte in globulele roşii. Deoarece hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi, anemia conduce la hipoxie (lipsa de oxigen) în organe.

Perturbarea poate fi datorată maimultor condiţii, unele ereditare dar majoritatea rezultatul unei alimentaţii necorespunzătoare. Cele mai comune forme de anemie nutriţională sunt cea datorată lipsei de fier, de acid folic şide vitamina B12.

Măsuri pentru a preveni şi combate anemia includ îmbunătăţireaalimentaţiei, consumul de mâncăruri bogate în fier, suplimente de vitamine etc.