Ai grija, daca vei manca este pacat, ce ar fi daca ne-am lua dupa fiecare data din calendar, mereu este sarbatoare, asa ca nu vom munci? Si eu muncesc, asa ca fiecare face ce stie mai bine, Doamne Doamne te va ierta cu siguranta
Bafta!
Nu este nici un pacat.In Italia probabil ca din cauza Vaticanului si a pastelui catolic sunt inchise unele firme! La noi se lucreaza vartos!(daca ai unde!).
Sagetator: Doamne Dumnezeule, ti-am spus o data, ti-am spus de un
Milion de ori, ajuta-ma sa nu mai exagerez atat!
"Vinerea Mare este ziua de doliu a crestinatatii, in care a fost rastignit Iisus Hristos. In toate bisericile ortodoxe este singura zi in care nu se oficiaza slujba Liturghiei. Liturghia inseamna jertfa si se considera ca nu se pot aduce doua jertfe in aceeasi zi. In schimb, se oficiaza Denia Prohodului. Credinciosii trec pe sub masa plina cu flori, care simbolizeaza catafalcul Mantuitorului. Pe aceasta se asaza o fata de masa infatisand punerea in mormant a lui Iisus (Epitaf), Evanghelia si Crucea. La final, preotii canta Prohodul Domnului. Slujba se incheie cu procesiunea de inconjurare a bisericii, care simbolizeaza inmormantarea Domnului. La sate, Denia Prohodului se mai numeste Denia Tinerilor, pentru ca batranii trec mai greu pe sub masa. Anumite activitati sunt oprite cu desavarsire in Vinerea Mare, fiindca au contribuit la adancirea chinurilor lui Iisus. Nu se consuma urzici si nici otet, pentru ca Lui i s-a dat sa bea otet dupa ce a fost biciuit, nu se lucreaza nimic, pentru ca totul "va seca", nu se framanta si nu se coace paine, ca sa nu se arda mainile Maicii Domnului, aflata in durere si in rugaciune. In schimb, se rosesc ouale, pentru ca atunci a curs sangele lui Iisus, si se inconjoara casa de trei ori cu lumanarea adusa de la slujba Prohodului, spre a o feri de boli, de trasnet si de foc. In Vinerea Mare, dupa datina, se tine post negru - nu se mananca si nu se bea nimic toata ziua. Numita si Vinerea Seaca, in aceasta zi nu se spala rufe, nu se coase si nu se sacrifica pasari sau animale; cine face vreun rau semenului sau, se spune ca va fi pedepsit inzecit pentru fapta sa. In unele zone ale tarii se afuma cu tamaie pomii si casele pentru a le feri de animalele salbatice, de trasnete, boli si daunatori. De asemenea, exista traditia ca daca ploua, va fi un an imbelsugat, iar daca nu, va fi mare saracie tot anul. Incepand din seara de Florii, pana vineri, cand se canta Prohodul Domnului, dupa orele 18, 00, preotii rostesc rugaciuni rituale si canturi si citesc fragmente liturgice din vechiul Testament, numite paremii. In fiecare zi din Saptamana Patimilor se citeste o anumita Evanghelie - in limba slava "Denii" inseamna zilnic. Fiecare Denie aminteste de persoane din Vechiul sau din Noul Testament sau de evenimente care au premers rastignirea pe cruce a Mantuitorului Hristos. In Bucovina, Deniile sunt intampinate "protocolar". In saptamana a cincea din Postul Pastelui, casele si ograzile trebuie curatate si primenite. Dupa ce varuiesc pomii din livezi si din gradini, copiii imbraca hainele de sarbatoare si merg la biserica. Femeile poarta in aceasta perioada naframe negre.[...]
sursa:http://www.crestinortodox.ro/......78915.html
Acum depinde...am auzit ca cica in Vestul Europei in Vinerea Mare nu se lucreaza, e zi libera.acum nu stiu cat e de adevarat, dar in Italia unii lucreaza, si altii nu. din pct de vedere religios nu e bine sa lucrezi, dar la slujba daca nu ai liber, sau daca nu poti sa. ti iei trebuie sa mergi, nu? Adica, nu e ca ai de ales. poti sa nu lucrezi dar u lucrezi, daca trebuie, trebuie.si cand nu depinde numai de tine nu ai ce face si fii sigur ca Dumnezeu te va ierta daca te vei gandi la El, daca vei spune o rugaciune si daca vei merge la slujba si te vei ruga
Myname1s si eu tot in italya lucrez si mai toate fabricile sunt inchise in vinerea mare doar a mea lucreaza...angelinthedark nici nu ma consider credincios stiu ca am multe pacate vroiam doar sa stiu daca e pacat sau nu.ar fi unul dintre miile de pacate care le am
Lasa ca nu-i pacat ...sunt alte pacate si mai mari care le faci si nu iti dai seama sau iti dai seama dar tot la faci asa c anul mai fa pe marele credincios ca nu iti tine. Ce daca lucrezi ca e necesar domnu stie dar daca lucrezi sa ca vrei u atunci nu e ok, oricum te a ierta ca ti-a iertat destule cate ai facut tu la viata ta, multe ti-au fost iertate, frate!
N-am avut sarbatoare niciodata in ce priveste serviciul.Iti recomand sa contempli rasaritul si daca e la fel inseamna ca e o zi obisnuita.
Ne-a creat rasaritul? Sau ce ne-a dat el, căci și el e zidirea Lui Dumnezeu. Lui Dumnezeu Îi spune Răsăritul cel de sus, pentru că El e Lumina ce dă viața și care o ține. În această zi după cum știm, neamul omenesc a făcut un lucru foarte grav, și-a bătut joc de Dumnezeu Creatorul lor și L-au răstignit apoi. Pentru cei ce caută să trăiască după legea sfîntă a Domnului, Dumnezeu le deschide multe trăiri prin Duhul Sfînt, și are bucurii mari la Înviere. Avem un Creator, ce pentru mîntuirea noastră a dat pe unicul Său Fiu pentru a ne salva. Nu putem să mai trăim indiferenți, ațintiți doar spre noi înșine. Trăim în Hristos, cine alege aceasta. El este Cel ce le umple pe toate de viață.
AntoniaOrman întreabă: