| Goguletzu a întrebat:

Cine ma poate ajuta cu niste sfaturi cu ajutorul carora sa ma las de fumat?happy

Răspuns Câştigător
| KristalPop a răspuns:

Decât să dau Copy-Paste de pe alte site-uri mai bine îţi dau propriul sfat: Nu te lăsa!

2 răspunsuri:
| alina508 a răspuns:

1. Gandeste-te de ce vrei sa renunti

Daca vrei sa renunti la fumat, motivul general "Dauneaza sanatatii" nu este pentru toata lumea suficient. De aceea, important este sa gasesti o motivatie mult mai puternica, personala, care sa se adauge acesteia, cum ar fi dorinta de a proteja membrii familiei de fumatul pasiv, spaima de a nu face cancer pulmonar mai tarziu sau dorinta de a arata si de a te simti mai tanar.

2. Nu renunta dintr-o data (putini reusesc)

Pare tentant sa arunci tigarile si sa spui ca te-ai lasat. Dar modul asta de a renunta nu este cel mai usor. 95% dintre cei care incearca aceasta modalitate, fara terapie sau medicamente ajutatoare, sfarsesc prin a se reapuca de fumat. Si asta pentru ca nicotina da dependenta.

3. Incearca terapia cu inlocuitori ai nicotinei

In primele zile dupa ce ai incetat sa mai fumezi lipsa nicotinei din organism te poate face sa te simti frustrat, deprimat, obosit ori iritat. Cu aceste stari, tentatia de a mai trage doar un fum poate fi coplesitoare. Inlocuitorii de nicotina te pot ajuta sa depasesti tocmai aceasta tentatie.

Studiile au aratat ca guma cu nicotina sau tabletele cu aceasta substanta iti pot dubla sansele de a renunta la acest viciu. Folosirea acestor produse in timp ce fumezi nu este insa recomandata.

4. Intreaba un doctor ce medicamente te pot ajuta

Pentru a face fata mai usor simptomelor care apar in urma privarii organismului de nicotina, te poti ajuta si de produse care nu contin nicotina. Exista medicamente care pot reduce pofta de a mai fuma sau pot face satisfactia mai mica in cazul in care cedezi si mai iei o tigara.

Alte medicamente pot limita intensitatea unor simptome ca depresia sau incapacitatea de a te concentra. Aceste medicamente se iau insa dupa sfatul medicului.

5. Nu te lupta singur

Spune celor din familie, prietenilor si colegilor ca incerci sa te lasi de fumat. Acestia te pot incuraja, iar asta aduce un mare ajutor. De asemenea, te poti alatura unui grup de oameni care incearca acelasi lucru ori poti vorbi cu un specialist.

6. Limiteaza stresul

Unul dintre motivele pentru care oamenii fumeaza este dat de faptul ca ii ajuta sa se relaxeze. Odata ce te-ai hotarat sa renunti, e bine sa cauti alte moduri prin care sa ameliorezi stresul. Incearca sedinte regulate de masaj, asculta muzica relaxanta ori invata yoga. Daca se poate, fereste-te de situatiile stresante in primele saptamani dupa ce ai renuntat.

7. Evita alcoolul ori alte stimulente

Alcoolul si cafeaua sunt doua dintre cele mai puternice stimulente care te indeamna sa si fumezi. De aceea, incearca sa le eviti o perioada. Totodata, daca obisnuiesti sa fumezi dupa masa, gaseste altceva de facut in loc, cum ar fi sa te speli pe dinti ori sa mesteci guma.

8. Arunca scrumierele si brichetele

Odata ce ai luat hotararea de a renunta, arunca toate scrumierele si brichetele din casa. Spala hainele care miros a tutun si curata covoarele, draperiile si tapiteria. Foloseste odorizante de camera pentru a schimba adierea de tutun impregnata in casa. Incearca sa scapi de orice iti aminteste de fumat.

9. Nu te da batut

Multi dintre cei care vor sa renunte incearca de mai multe ori pentru ca nu reusesc de prima data. Daca ai incercat si nu ai reusit, analizeaza concret motivele si circumstantele care te-au determinat sa te reapuci. Odata ce ai luat decizia de a renunta din nou, stabileste o anume data pentru a incerca acest lucru.

10. Fa miscare

Atunci cand ai tendinta de a aprinde o tigara, incearca mai bine sa faci un pic de miscare, fie sa alergi sau mergi la sala, fie sa faci ceva mai usor cum ar fi sa plimbi cainele sau sa gradinaresti. In plus, in acest mod, te vei pazi si de riscul de a te ingrasa dupa ce ai renuntat.

11. Mananca fructe si legume

Nu incerca sa tii si o dieta in timp ce vrei sa renunti la fumat; ar fi eforturi prea mari pentru organism. Incearca insa sa mananci cat mai multe fructe, legume si produse cu un nivel scazut de grasimi. Un studiu realizat in acest sens a demonstrat ca aceste alimente fac ca gustul tigarilor sa fie mai putin placut.

12. Recompenseaza-te

Pe langa faptul ca are efecte pozitive asupra sanatatii, renuntatul la fumat te ajuta si sa economisesti bani. Cu acesti bani insa cauta sa faci ceva ce iti place, recompenseaza-te cumva.

13. Gandeste-te la avantajele rapide ale renuntarii

Oprirea nicotinei de a mai ajunge in organism aduce sanatatii tale beneficii rapide: incetineste presiunea sangelui si pulsul in numai 20 de minute. Intr-o zi, nivelul de monoxid de carbon din sange revine la normal. Intre doua si trei saptamani riscul de a face infarct scade, iar plamanii incep sa functioneze mai bine.

Printre beneficiile pe termen lung se numara reducerea riscului aparitiei afectiunilor cardiovasculare, a atacului de cord, a cancerului de plamani sau a altor tipuri de cancere.

| xXdoareuXx a răspuns:

Pu si simplu incearca sa investesti in altceva...in loc de un pachet cumpara-ti o bere, forneti, ciocolata, ce vrei tu.hee hee