Ingrediente: Ingrediente pentru blaturile 1 si 4 (cel mai deschis la culoare si cel mai inchis la culoare) 1. 225 gr unt topit la bain-marie 2. 225 gr za... restul stii tu ca te pricepi
Ingrediente:
pentru blat:
3 oua
6 linguri de zahar
6 linguri de faina
1 praf de copt
1 lingura de ulei
6 linguri de lapte
1 lingura de cacao
esenta de rom
pentru ciocolata de casa:
1 pachet unt
500 g zahar
200 ml apa
500 g lapte praf
50 g cacao
pentru glazura:
100 g ciocolata amaruie
50 ml frisca lichida
50 g unt
pentru ornat:
flori din pasta de lapte praf
grilaje de ciocolata
bomboane argintii
Separam albusurile de galbenusuri, le batem spuma cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul, dupa care adaugam zaharul in ploaie, galbenusurile unul cate unul, uleiul, laptele, esenta, faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, dupa care omogenizam bine compozitia. Turnam compozitia intr-o forma rotunda unsa cu ulei si tapetata cu faina si dam la cuptorul preincalzit pentru 20 - 30 de minute la foc mediu. Lasam blatul sa se raceasca, dupa care il taiem in 2.
Pentru ciocolata de casa se procedeaza asa:
Apa se fierbe cu zaharul cca 5 minute ( nu trebuie sa se faca un sirop prea gros, deoarece nu trebuie sa se intareasca foarte tare ) dupa care se ia de pe foc si se adauga untul.
Cand acesta s-a topit adaugam laptele praf si cacaoa, si se amesteca pana se omogenizeaza.
Optional se poate adauga si esenta de rom.
Se toarna 1/2 din ciocolata fierbinte peste primul blat, care se insiropeaza inainte, se pune si celalalt blat insiropat, dupa care se toarna si restul de ciocolata.
Glazura:
Se rupe ciocolata bucati, se adauga frisca si untul intr-un ibric, dupa care se pune pe foc, amestecand continuu pana se omogenizeaza.
Se da la rece pana incepe sa se intareasca.
Se acopera tortul cu aceasta glazura.
Se orneaza cu grilaje de ciocolata, bomboane si flori din lapte praf.
Buna!
Uite o reteta de tort bun, bun.
TORT DE CIOCOLATA SIMPLU SI RAPID
Pentru blat:
4 oua
150 g. unt
150 g. faina
100 g. zahar pudra
100 g. cacao
1 pliculet de zahar vanilat
1 pliculet de praf de copt
50 g. nuca macinata
150 g. dulceata acrisoara (de caise)
un varf de cutit scortisoara pudra
Pentru sirop:
250 ml. apa
3, 4 linguri zahar
1 plic praf de cappuccino
Pentru glazura:
100-150 g. ciocolata cu lapte
1 lingura ulei
50 g. nuca/migdale (taiate cu cutitul, da?)
Freci spuma untul cu jumatate din cantitatea de zahar pudra. Adaugi galbenusurile, unul cate unul, zaharul vanilat si scortisoara.
Incorporezi faina, praful de copt, cacao si nucile macinate. Amesteci bine, pana se omogenizeaza compozitia.
Bati spuma albusurile cu zaharul pudra ramas si incorporezi spuma in compozitia preparata anterior, amestecand usor (cu o spatula, nu cu mixerul, da?)
Torni compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu nuca macinata. Coci blatul la 180 grade primele 10 minute, si inca 10-15 minute la 170 grade. Cand este copt, rastoarna-l pe o planseta si lasa-l sa se raceasca.
Apoi tai blatul in doua.
Asezi blatul pe platoul de servit si insiropezi cu siropul de zahar ars, racit : (caramelizezi zaharul, torni apa, lasi pe foc pana se topeste, adaugi pliculetul de cappuccino si lasi la racit)
Umpli blatul cu dulceata.
Taiati "capacul" blatului de sus (daca e cazul).
Aseaza-l deasupra primului blat si insiropeaza-l cu restul de sirop.
Topeste ciocolata la bain-marie sau pe foc mic. Adauga o lingura de ulei pentru a-i da stralucire si a o fluidiza.
Toarna uniform, deasupra tortului (incepand din mijloc, pana pe margini)
Presareaza nuca taiata.
Te pup!
alinasandor întreabă: