| Niciunnumedeutilizator a întrebat:

Citeam astăzi despre războaiele daco-romane și mă gândeam cât de multe am fi știut despre daci dacă lucrarea lui Traian, "De bello dacico", nu s-ar fi pierdut. Probabil ar fi existat mult mai puține controverse privind religia, societatea și limba dacilor. Și asta e doar una dintre sutele de cărți și documente care ar fi fost extrem de importante pentru noi astăzi și care s-au pierdut. Partea a doua a Poeticii lui Aristotel e și ea pierdută. Pe 23 octombrie 1731 a ars biblioteca "Cotton" de la Ashburnham House și, o dată cu ea, o mulțime de manuscrise anglo-saxone; numai "Beowulf" a supraviețuit.
Așadar, presupunând că ați putea "învia" o carte pierdută, ce carte ați aduce înapoi și de ce?

1 răspuns:
| relian a răspuns:

Ce crezi ca ar fi fost asa de wow,e clara aia nu aveau scriere,erau mai slabi ca si civilizatie,ca si armata,ca de ar fi fost mai rasariti sigur am fi stoiut deja.
Faptul ca Dacia este vazuta asa de importanta,nu se datoareaza mai stiu eu ce calitati nemaipomenite.
Pe vremurile alea erau putine state,cam despre asta e vorba,restul erau triburi asa raspindite care incotro,Roma luase deja statele si asezarile deschise,ramasese Dacia,care era tocmai in nord,intre alte triburi,intre paduri neumblate,ori fara acces asa de usor.

Cam despre asta este vorba,Dacia era un stat,avea o organizare,deci era mai greu de cucerit comparativ cu mai stiu eu ce triburi la care fiecare facea ce i se scula laughing de aia au si fost mai greu de cucerit.
Probabil dacii nu erai chiar atit de inteligenti asa cum scriu unia sau au scris,ca de ar fi fost timp sa faca ceva au avut,dar probabil aveau si probleme interne.
Daca este adevarat ce se spune ca aveau aur balamuc,ar fi trebuie sa isi faca o armata de nu-i sta nimeni in fata,dar nu prea au fost atit de vizionari sa nu zic inteligenti.
De umblat pe timpul ala puteai umbla spiona etc,deja stiau ca de pe timpul lui Burebista erau vizati,ar fi trebuie sa inarmeze orice barbat,sa instruiasca orice barbat de copil,fiecare persoana de gen masculin sa stie sa lupte,sa i se dea arma, in felul asta cred ca alta ar fi fost situatia, daca aur aveau. Puteau plati si mercenari, dar de aia care sa nu fi avut dea face cu romanii, se gasea el metode, au avut la dispozitie 150 de ani asa usor.
Bnaui ca fiind un stat tinar cam greu s-ar fi putut face ce zic,desi Burebista facuse mult mai mult,unise triburile,facuse statu,deci urmatorii trebuiau doara sa continuie,dar nu ia dus mintea,nu vad alt raspuns.

Am fi avut raspuns la ce anume? Dacii se stie cine erau,problema nu este despre daci,este cea care ne priveste pe noi ca romani.
Singura chestie ar fi fost sa stim ce limba vorbeau,chiar daca nu aveau scriere.
Daca aia ar fi vorbit latina, atunci romanii ar fi fost de fapt urmasii dacilor, dar ce mai conteaza astazi ce stramosi ai avut, conteaza ce esti acum, ce faci acum.
Asa si italienii ce au fost si ceau ajuns, ori grecii laughing ori macedonienii.

Crezi ca incalzeste pe careva ce stramosi am avut? Daca Mongolii au avut un imperiu de 2 ori cit cel Roman ce? Astazi is mai bine vazuti,le cad alora ceva de sus laughing
Vorba aia ai fopst flacau odata,s-a dus cand imbatrinesti laughing Dacii erau cineva,noi sintem altcineva,grecii aia de pe vremuri apuse erau cineva,astia de astazi is pistol cu apa laughing tragi un fis si cad toti jos
Unia cred ca daca spui ca ne tragem din ce stiu eu ce mare luptatori deja se sperie toti sau ce?
Conteaza ce sintem acum,aia conteaza,restul este deja trecut,nu ma compar eu cu un dac razboinic,daca tata a fost nu stiu ce mare destept,aia nu inseamna ca la fel o sa fiu si eu.

Daca aratam ca am fi urmasii dacilor ce? Crezi ca nu ar mai da nimeni peste noi,astea is povesti pentru naivi,care are putere vine peste tine,indiferent cine ai fost,sau cine esti,daca nu ai putere esti frunza in vint.
imperii sau ridicat,apoi au cazut, au venit altii la putere si tot asa.Ce conteaza este sa stii sa te mentii acolo sus odata ce ai ajuns, pentru asta trebuie sa fii destept, cinstit, sa poti avea sprijin, aia conteaza zic eu.