Ma bucur ca am citit aia, cum se numeste cartea? eu as spune sa vezi un film drama /dragoste dar cred ca si muzica te poate elibera de stres, daca o traiesti emotional, ciudat e ca si eu confirm teoria asta, prin muzica ma m eliberat de frustrari si complexe
Homo Agressivus de Dorian Furtuna
Il urmaresc pe Facebook mereu si il citesc mereu, asa un film drama /tragedie /dragoste de 2, 3 ori pe saptamana cred ca e bun
E mit https://opriviresceptica.wordpress.com/......catharsis/
Citeste acest raspuns
Din experienta proprie consider ca ‘descarcarea’ furiei nu reprezinta o solutie, asa cum nici inhibarea ei si aruncarea in inconstient nu e o solutie. Eu sunt o persoana introvertita si foarte timida si, din acest motiv, ori de cate ori furia aparea o lasam sa ma consume pe interior, generandu-mi suferinta care apoi ma mistuia timp indelungat. Acum am reusit ca in momentele de furie sa nu izbucnesc, dar nici sa nu las furia sa ma devoreze, ci o tin sub control. Este un proces foarte dificil, insa am reusit sa constientizez furia si, in loc sa o manifest, imi folosesc ratiunea pentru a-mi da seama ce anume a declansat acea furie. Aceasta analiza ma ajuta sa constientizez ca nu e decat o stare de furie, naturala si trecatoare. Tinand-o sub control, furia incepe sa se retraga putin cate putin prin constientizarea si controlul ei. Nu stiu daca metoda pe care o folosesc este corecta, dar pentru mine este cea mai folositoare pana acum.
Ca raspuns la " imi folosesc ratiunea pentru a-mi da seama ce anume a declansat acea furie". Tot te gandesti ca nu poti rezolva problema si te mananca, te toaca si astfel devii depresiv.
E femeie autorul?
Nu stiu, nu conteaza, dar e un blog interesant, Ce-ar fi mai bine să facem?
Dacă nu avem un meci de Call of Duty sau de box ar fi mai bine să nu fim nervoși. Bushman (cel cu experimentele) sugerează să ne amânăm răspunsul, să încercăm să ne relaxăm sau, pentru că uneori e greu să facem asta, să găsim activități care ne distrag atenția de la lucruri agresive. Chiar și distragerea atenției e uneori grea, dar cel mai important e să nu facem în mod intenționat lucruri care ne mențin nervoși.
Studiile sugerează că furia poate fi de ajutor dacă o exprimăm într-un mod constructiv încercând să ajungem la sursa ei.10 De exemplu, dacă m-a enervat prietena că tot întârzie, n-o să rezolv problema începând să urlu la ea, ba chiar o să înrăutățesc situația. Cel mai bine ar fi ca în mod calm dar cu încredere să îmi exprim nemulțumirea („Îmi dau seama că probabil nu faci asta intenționat, dar când întârzii devin supărat.").
Concluzii
Am văzut că în cultura populară este înfiptă adânc ideea că trebuie să ne descărcăm când suntem nervoși. Am văzut că această idee provine doar din presupuneri, iar când ne uităm la experimentele făcute, lucrurile par să stea exact invers. Pe scurt, ce înseamnă aceste experimente: luăm oameni la întâmplare, îi enervăm, îi punem întâmplător în două grupuri, pe unii îi punem să se „descarce", iar pe ceilalți să stea liniștiți. La sfârșit observăm că cei care s-au descărcat sunt încă nervoși (poate chiar mai nervoși decât înainte să se descarce), iar celor care au stat liniștiți le-a cam trecut supărarea. Observând aceste lucruri nu putem ajunge decât la concluzia că metafora oalei sub presiune este greșită și că mult mai potrivită ar fi metafora focului: cu cât ne enervăm mai mult sau ne comportăm agresiv, cu atât devenim mai nervoși și mai agresivi, pentru că „punem paie pe foc". În concluzie, efectul de catharsis este…
O sa raspund cu un citat din carte: "Neexprimarea unor instincte, in particular inhibarea permanenta a agresivitatii poate cauza unele boli, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, obezitatea, osteoporoza, sindromul oboselii cronice s-a."
Dar nu a afirmat sa reprimam acele instincte si sa le rezolvam rational, degeaba te descarci pe moment ca apoi tot nervos esti
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
AdrianaBacescu întreabă: