Eu am invatat multe. Spre exemplu, am invatat la geografie ca locuiesc intr-o zona cu altitudine medie (centrul Republicii Moldova); am aflat multe lucruri despre URSS, despre modul in care erau torturati,, dusmanii poporului", fiindu-le jupuiata pielea, smuls parul din cap, pusi la munci istovitoare, chinuiti de foame, etc; am aflat ca atunci cand se nasc, oasele capului copilului sunt putin flexibile si tot asa sunt pana la implinirea varstei de 1 an; am aflat motivul Unirii Principatelor Romane pe timpul lui A. Ioan Cuza si anume frica de a nu fi anexate aceste principate de catre Imperiul Rus (asa cum a facut cu Basarabia in 1812); am aflat ca lui Carol 1 i s-a atribuit titlul de,, cel mai mare roman", desi nu era de nationalitate romana; am citit un citat de-al lui Vladimir Ilici Lenin, si anume,, Promisiunile sunt ca covoarele; ele sunt facute ca sa fie calcate", chiar daca nu a avut dreptate prin aceste cuvinte si deloc nu a dat dovada de patriotism... Am invatat multe chestii si mi-ar trebui foarte mult timp ca sa le scriu aici pe toate.
Am început facultatea anul acesta deci nu au trecut decât 3 săptămâni, s-ar putea ca pe parcurs treaba să se mai schimbe puțin. Totuși aceste 3 săptămâni au fost foarte diferite. Majoritatea profesorilor ne-au spus din start că nu-i interesează prezența la curs și că e treaba noastră dacă venim, cursurile ni le trimit ei pe email sau le uploadează online și ne descurcăm.
Totuși, am găsit în profesorii pe care îi am acum ceva ce nu am găsit în profesorii avuți în liceu sau gimnaziu. Tocmai pentru că putem găsi și singuri materialele predate, la cursuri nu se axează pe informația în sine cât se axează pe a ne stârni curiozitatea. Am făcut botanică în liceu dar nu mi-a plăcut nici măcar puțin, era printre materiile cele mai puțin plăcute de mine. Acum fac botanică la facultate și am ajuns să citesc zilnic articole legate de subiect și să mă interesez chiar în afara programei cerute la curs. Singura diferență a fost modul în care profesoara de curs a expus botanica și tot ce înseamnă ea. Am învățat că din multe puncte de vedere o plantă de orez poate fi considerată superioară unui animal și implicit omului și că regnul vegetal e cu mult mai complex decât credeam.
Lăsând deoparte chestiunile pur teoretice învățate la materii cum ar fi botanica sau biologia celulară, am învățat să îmi stârnesc curiozitatea. Am învățat că un subiect, oricât de plictisitor ar putea părea, poate fi cât se poate de interesant dacă știi din ce unghi să îl privești.
Bine, am învățat de asemenea și cât de dezamăgitoare sunt multe exemplare ale speciei umane privindu-mi noii colegi de facultate, dar asta e altă poveste
LittleLady întreabă: