| Meme10Meme a întrebat:

Credeti ca este posibila calatoria in timp? Eu nu prea stiu ce sa zic desi tind sa cred ca nu.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Salut.
Da exista. Deocamdata este in teorie iar aceasta este destul de logic incat sa o intelegem, vorbind despre calatoria in viitor. Despre cea in trecut nu cred ca este posibil insa ma voi uita la un documentar despre asta (m.ai facut curios).
Calatoria in viitor este simpla. Poate fi usor dovedita in practica. Exista doua variante pe care le stiu:
1. Viteze apropiate de viteza luminii
Orice corp cu cat accelereaza, cu atat timpul pentru el se misca mai greu. La viteze apropiate de viteza luminii timpul aproape va sta in loc. Practic daca pentru noi va trece 1 an, in realitatea absoluta vor fi trecut mii, sute de mii sau poate milioane de ani. Depinde foarte mult de viteza cu care mergem. Mergand cu viteza luminii timpul va sta in loc insa acest lucru este imposibil de pus in practica. Conform teoriei relativitatii a lui Einstein, orice corp care are masa nu poate ajunge la viteza luminii deoarece ii va trebui o energie si o masa infinita. Corpurile care n.au masa pot ajunge la aceasta viteza si chiar o pot depasii, cum sunt atomii.
2. Prim gaurile de vierme
Au fost pentru prima data descrise in 1935 de catre Albert Einstein si Nathan Rosen. Teoria generala a relativitatii prezice faptul ca daca exista gauri de vierme traversabile, ele ar putea permite calatoria in timp. Aceasta ar fi realizata prin accelerarea unui capat al gaurii de vierme la o viteza foarte mare fata de celalalt capat si a.l aduce inapoi ceva mai tarziu; dilatarea temporala din teoria relativitatii restranse ar rezulta in faptul ca acceleratul capat ar imbatrani mai incet decat cel stationar, asa cum e vazut el de un observator extern, similar celui din paradoxul gemenilor. Totusi, timpul curge diferit prin gaura de vierme decat înafara ei, astfel incat ceasuri sincronizate din fiecare capat al ei vor ramane sincronizate cu cineva care calatoreste prin ea, indiferent de cum se mișcă ale ei capete. Aceasta inseamna ca orice intra prin capatul accelerat al gaurii de vierme va iesi prin cel stationar intr.un moment anterior intrarii sale. Deocamdata aceasta idee este la nivel de teorie, nu a fost demonstrata dar personal sper sa fie adevarata. Asta ar aduce multe benefici avand in vedere lungimea univerului si a faptului ca expansiunea depaseste viteza lumii ceea ce inseamna ca multe planete si galaxii sunt prea departe pentru ca lumina sa mai ajunga la noi vreodata, sau noi la acele surse de lumina.
Seara faina!

| LoveSleep a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca imi amintesc bine, s-a demonstrat ca in apropierea unei gauri negre timpul trece atat de repede incat ai nevoie de 7 minute sa ajungi la sfarsitul universului. Prin sfarsitul universului ma refer sa calatoresti atat de mult in viitor incat sa ajungi in timpul in care universul ar fi pur si simplu mort, indiferent daca moartea lui ar insemna racirea sau vreun big bang invers, scenarii extrem de posibile.

10 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Teoria zice că da, practic nedemonstrată (deocamdată...)

| Meme10Meme explică (pentru sierra1):

Daca gandesti logic nu prea. Adica sa zicem ca tu mergi cu 2 ani in viitor, atunci o sa te intalnesti cu tine sau ce?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Meme10Meme):

Nu asa este o calatorie in viitor vorbind in termeni reali. Descrierea facuta de tine este de genul sf. In realitate treburile stau altfel. Tu vrei intra intr-o racheta sa spunem, si decolezi cu viteze apropiate de viteza luminii. Restul universului isi va trai viata linistita, nu va simtii nimic. Ce.i care te cunosc vor stii ca acum calatoresti in spatiu insa pentru tine lucrurile stau altfel. Tu te vei misca absolut normal, insa uitandu.te pe fereastra timpul se va misca extrem de repede. Pentru cel care se uita la tine pe geam din afara rachetei te va vedea miscandu.te cu incetinitorul, foarte incet, aproape deloc.

| sierra1 a răspuns (pentru Meme10Meme):

Intâlnirea cu tine insuți e doar in reclamele la vopsea lavabilă. logic și stiintific e demonstată. Cum spuneam mai rămâne să fie aplicată

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu. Asta ar însemna să te naști înaintea tatâlui tău, ca să îl omori pe bunicul. În viitor, acelaș lucru, absurd.
Timpul nu este o portocală, este comparea unei mișcări, cu o mișcare ciclică luată ca unitate de măsură. Nu ai cum să mergi înainte și înapoi pe această măsurătoare, să călărești pe ea.

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Desigur, nu de oameni insa happy

| Emma30555 a răspuns:

Eu nu cred ca e posibil fiindcă se nasc prea multe paradoxuri. Era un exemplu dat cu bunicul. Dacă tu te duci în timp și îți ucizi bunicul, tatăl tău nu se va mai naște deci nici tu, dacă tu nu te naști nu mai călătorești în timp astfel bunicul tău nu mai este ucis de către tine deci tatăl tău se naște și te naști și tu. Chestia asta merge la infinit. Sa zicem ca poți călători în timp dar cred ca nu l poți modifica. Cat despre viitor, teoretic el nu exista nu este scris

| Florin9Florin9 a răspuns:

Și eu tot nu

Întrebări similare