"Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă. Patria asta înseamnă şi nimic altceva." - Emil Ciolan
Ce treaba are asta cu intrebarea?
Pai are, o limba comuna inseamna mai mult sau mai putin standardizare, internationalizare, valori, idei si culturi comune. Procesul asta are loc deja la un anumit nivel, dar e foarte departe de o limba standard. Unii vad asta ca un lucru pozitiv, altii ca un lucru negativ. Avantaje si dezavantaje...
Personal nu prea vad sa se intample asa ceva. Cel mult o sa stie toata lumea sa vorbeasca o limba de circulatie internationala ca limba secundara. Dar o singura limba materna...nici pomeneala.
De ce nu?
Mi se pare o imbecilitate de ordin global chestia cu n-spe zeci de limbi vorbite si nevorbite.
Din fericire, uniformizarea limbilor se intampla deja, desi nu i se acorda destula atentie.
În niciun caz, sunt peste 7000 de limbi în lume, fiecare atașată de cultura ei și de personalitățile indivizilor. Este imposibil să se ajungă la asta s-ar pierde multe valori, identități, tradiții, am fi niște roboți.
Nu, oamenii se formeaza in grupuri si la fel dezbina grupurile. Si cat exista nationalism va exista si limbi distincte. Ba chiar sunt formate limbi noi fara sa apartina unei tari anume, ci doar cu niste influente din limbile deja existente, ia exemplul lui Tolkien care a creat o limba noua pentru cartea lui Lord of the Rings.
Majoritatea au deja o limba comuna, limba engleza, altii au limba franceza, desi au nationalitati diferite, limbi de cancelarie. Dar ca o sa se ajunga la un moment dat sa se vorbeasca o limba singulara pe tot globul si nimic altceva, nu cred.
danutzsan întreabă: