anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Credeți că instinctul matern/patern este nativ sau dobândit?

Răspuns Câştigător
| dullcat a răspuns:

Eu as fi sperat ca din acest deceniu putem lasa deoparte minciunile, pentru ca nasterea este groaznica, iar ce urmeaza e la fel de groaznic si poate sa te doboare psihic.Cu siguranta pentru majoritatea experienta este 50-50, insa nu ajuta deloc ca se vorbeste predominant numai despre partea frumoasa, ca si cum numai aceea exista, in procent de 100%.

8 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Este nativ

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nativ de 1 miliard de ani.

| dullcat a răspuns:

Studiile arata ca sarcina iti afecteaza structura si chimia creierului, fiind stimulate zonele responsabile de empatie, atasament etc., prin urmare poti spune ca la mame este dobandit, daca nu il aveau deja dinainte.

| relian a răspuns:

Daca ai spus instinct, atunci e clara, il ai, te nasti asa, un instinct nu poti tu sa il dobindesti.
Instinctul asta este prezent la orice specie, de n-ar fi, sar duce specia la prapastie, ar disparea, deci este o caracteristica, un simt imprimat fiecarui individ, se afla in orice om, animal atit femele cit si masculi.
Mai sunt si anomalii laughing sau animale cu ginduri ascunse laughing ca de exemplu la ursi, ursoaica creste ea singura puiul, cel putin asa stiu, nu-s sigur, iar masculu umbla aiurea laughing
Cind masculului ii arde de ciocaneala si vede o ursoaica ca are pui, cauta sa-i omoare puii, aia ramind fara, sa intre iar in calduri si sa caute scula lui laughing

Nu prea are sanse, dar citeodata se mai intampla, cand femela nu-i asa atenta si puiul e ceva mai departe de ea.
Insa ea simte pe mascul de la distanta, asa ca slabe sanse.

Dar ca idee, se pare ca masculul de urs, n-are el treaba cu instinctul asta laughing bagabonti rau ursii astia.

Dar in general restul de animale, au atit la femela cit si masculi.
Eu nu stiu la om, sa poti dobindi un instinct, astea is acolo prezente sau nu-s, deci ori le ai, ori nu le ai, nu le poti dobindi.

| Freya1 a răspuns:

Sunt oameni cărora nu li se dezvolta insticul matern sau patern ci pur și simplu știu ca trebuie sa aibă grija de copil.Si cred ca asta e din familie.
Dacă părinții tăi au simțit doar sa aibă grija de tine nu au simțit și atașament și legatura aia sufleteasca de "mama ce ador bebelușii, ce îmi place sa nu dorm noaptea, sa îmi planga în cap și sa vomite peste tot" și tu la rândul tău vei considera ca asa e ok sa fi și tu cu, copii tai.Dar de reținut, nu e nimic greșit.Atata timp cât tu ai grija de copil, iar copilului nu ii lipsește nimic din ce are nevoie, e sanatos și primește atenția ta e ok, nu trebuie sa fi genul ce ii adulmeca și rahatul zâmbind.

| Freya1 a răspuns (pentru dullcat):

Mie îmi spui.Eu am un pui terorist de aproape doua luni ce imi mănâncă ficații și nu îmi e rușine sa spun.Chiar dacă voi fi criticata și o sa aud "vai da cum vorbești asa de el?" Sau "de ce l-ai mai făcut dacă te plangi" eu o sa recunosc mereu ca a fost foarte grea sarcina și nașterea, iar modul în care ma lupt sa ma descurc cu el si acum e groaznic.Am abia câteva ore adunate de somn de când l-am făcut și chiar și pe timpul sarcinii.Eu de când am rămas gravida nu am mai știut ce e ala somn calitativ sau ok ca ba îmi era rău,ba aveam dureri,ba insomnii,ba bufeuri,ba urinam frecvent iar acum doar trezește-te sa îl hrănești, trezește-te ca plânge, stai sa îl adormi, vezi ca are colici, pur și simplu ești pe ducă psihic și fizic.Iar cine spune cât e de minunat și ușor, mai bine ar tacea.

| dullcat a răspuns (pentru Freya1):

Eu as fi sperat ca din acest deceniu putem lasa deoparte minciunile, pentru ca nasterea este groaznica, iar ce urmeaza e la fel de groaznic si poate sa te doboare psihic.Cu siguranta pentru majoritatea experienta este 50-50, insa nu ajuta deloc ca se vorbeste predominant numai despre partea frumoasa, ca si cum numai aceea exista, in procent de 100%.

| Hyperion7 a răspuns:

Cred că este nativ, pentru că și copilul simte de mic când părinții sunt in pericol sau când ceva rău urmează să se întâmple.

| VadimIvanov a răspuns:

Nativ