Buna.
Sunt multe lucruri care variaza in tot ceea ce ai spus tu. Atentia sporita la ore e necesara, dar nu si suficienta. Trebuie sa iti faci temele, sa lucrezi suplimentar. Culegerile nu trebuie doar cumparate, ci si folosite corespunzator. Asa, carti sunt destule si bune online (gen pe scribd), fara bani, doar sa ai tu vointa si sa rezolvi din ele. Am vazut prea multi oameni de tipul panicatului cu o mie de materiale culese, dar fara sa abordeze ceva de acolo. Nu conteaza cati BANI investesti(meditatii, carti scumpe), ci cat interes pentru acest examen, de aceea ii spune "examen de maturitate". Inteligenta nu e totul. Sa fii inteligent e ca un bonus, sa spunem. Daca eu sunt o persoana inteligenta, asimilez repede, dar mi-e lene sa fac temele e aproape inutil. Un om mai putin dotat, dar cu vointa de a invata va avea mai mult de castigat decat un "destept". Inteligenta trebuie asadar sa fie mana in mana cu munca, vointa si chiar acea placere de a-ti face treburile. La un moment dat se observa diferenta intre un om care face ceva din sila si unul care chiar se straduieste sa isi faca treaba cu placere. Organizarea este probabil cel mai important lucru, cel putin asa consider eu. Acum nu trebuie nici sa cazi in plasa... Aveam o colega extraordinara la planificari, dar cu practica si respectarea programelor statea mai prost. Cand iti faci un -"orar de invatare" sa zicem- trebuie sa fie totul relativ. Nu poti planifica absolut fiecare minut, intervine mereu ceva. Nu iti propune obiective nerealiste gen 20 de variante pe zi. Pana la urma ca sa intri in bac trebuie cel putin sa treci la toate celelalte materii. Si ..mai ai si viata ta personala- prieten(a), familie, amici, jocuri, petreceri, SOMN, MANCAT si poate si sport/sala. Este in regula ca la sfarsitul saptamanii- sambata sau duminica- sa faci un bilant. Cate variante am rezolvat si la ce? Ce capitole am abordat? Unde ma descurc si unde nu? Ar trebui sa faci pentru fiecare materie de bac cate ceva. Mi se pare usor impropriu sa abordezi toate materiile la fel de des. E logic sa te ocupi mai mult de obiectul care iti face probleme mai mari, care e mai complex etc. Dar in niciun caz nu ignori vreun capitol, oricat de imposibil ar parea sa dea asa ceva... E un examen la care nu iti permiti sa risti, sa mergi la noroc. La sfarsitul unei saptamani ar fi normal sa ai macar o varianta la fiecare materie de bac facuta. Inca un aspect demn de luat in considerare mi se pare timpul. Daca tu acasa te lungesti cu o varianta timp de 4 ore sau mai mult, si alea in timp ce vezi filme sau asculti muzica, nu iti va prinde bine la proba.
Deci, ce as adauga eu la lista ta: organizarea trebuie sa mearga mana in mana cu practica/ cu respectarea obiectivelor, sa iti asiguri un mediu favorabil (curat, aerisit, temperatura buna spre racoare ca sa nu adormi), alimentatia sanatoasa, somn de 7 ore macar pe noapte, rezolvarea unei variante in maxim 3 ore. Gandeste-te la ultima parte putin. Daca tu acasa - mediu relaxant, lipsit de stres sau emotii- faci o varianta in mai mult de 3 ore, atunci acolo in sala de examen [ cu timp pierdut pe stampilare si completarea foilor, timp de gandire, canicula eventual, stres, emotii si alti factori care mai pot interveni] crezi ca vei fi mai rapid? Eu zic ca nu.
Admiterea nu e nici ea ceva usor. Trebuie luata din timp o carte de teste specifica. Sper ca te-ai hotarat despre ce facultate e vorba! Aceasta decizie se face pana prin noiembrie...ar fi normal sa lucrezi macar in semestrul 2. Te avantajeaza alegerea unei facultati care se axeaza pe obiectele-vedeta ale profilului, evident. Unele facultati au exact aceeasi programa ca proba de bac (de exemplu unele facultati de info dau admitere la mate si ai aceeasi programa ca cea de bac).
Ce sa spun mai mult... Succes si sa auzim de bine! Acum sunt deja curioasa cat vei lua la bac. Sa nu uiti sa ma anunti!
Mersi ca te-ai straduit sa compui acest frumos text pentru a ma ajuta. Chiar apreciez.
Eu zic ca este suficient. Chiar daca vorbim de "examenul maturitatii", denumire care ii sperie pe multi, nu e intr-atat de greu precum se crede.
Daca timp de 4 ani de zile ai invatat cat de cat n-ai cum sa nu scoti un 7 cel putin la fiecare proba. Daca vrei nota mare atunci da, mai faci ceva in timpul liber, nu doar stai degeaba.
Pentru admitere la o facultate serioasa (gen ce implica mate+fizica) atunci clar ai de munca daca vrei sa iei cu nota mare (necesar).
BravoGiony întreabă: