| alfons2390 a întrebat:

Credeti ca omenirea ar deveni mai puternica si am trai mai bine daca am vorbi cu totii o singura limba?

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
21 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu, deloc.
nu poti face omenirea mai puternica cand ai distruge istoria si cultura tuturor.

| J0B0MAT a răspuns:

Nu, în niciun caz.Asta înseamnă un fel de "curățare etnică" dacă am înlocui limbile tuturor țărilor cu una singură și am șterge prin asta și părți din cultura și istoria popoarelor.Asta ar fi extrema globalizării de care se tem toți și nu ar trebui să ajungem niciodată aici. Se folosește engleza drept limbă de circulație internațională și poți merge practic oriunde și să te descurci cu ea, dar doar atât trebuie să rămână, ca o a doua limbă cunoscută de oameni din toate țările.

| siriusblack98 a răspuns:

Nu neaparat. E adevarat ca bariera cuvantului ar disparea pentru toata lumea si poate colaborarea la modul general ar fi mai facila dar clar nu ar unii toata planeta. Gandeste-te ca sunt multe tari vorbitoare de engleza spre exemplu si totusi nu se au "ca fratii" locuitorii acestora cu toate ca se pot intelege intre ei.
Pe de alta parte nu vad cu ce ar "distruge istoria si cultura tuturor" faptul ca ar exista o limba comuna cum a zis alt utilizator.

| J0B0MAT a răspuns (pentru siriusblack98):

Limba fiecărui popor este influențată de istoria acelui popor, de imperiile care au fost acolo, migranții, cum la noi limba română este o limbă latină cu elemente slavice datorită istoriei. Elemente culturale sunt cele precum doina și dorul care nu se pot traduce în alte limbi și multe alte expresii care în traducerea cuvânt cu cuvânt în altă limbă nu mai au același sens și își pierd din farmec, lucruri ce sunt valabile în toată țările.

| siriusblack98 a răspuns (pentru J0B0MAT):

Ti-ai pierdut istoria si cultura pentru ca s-a introdus limba engleza in scoli?

Nu, pentru că engleza nu a înlocuit româna, lol.

Pai nici aici nu s-a pus problema de inlocuire. S-a pus problema unei limbi comune. Sau ma rog, a fost formulata intrebarea in asa fel incat fiecare poate intelege ce vrea.

Formularea dacă am vorbi cu toții aceeași limbă fix asta înseamnă, dispariția altor limbi. O a doua limbă deja vorbește cam toată lumea de pe glob.

Mda, chiar si asa nu vad cu ce ar afecta negativ omul de rand. Ai avea alta istorie si alta cultura. So what? Iti platesti facturile cu faptul ca suntem la baza un popor rezultat din infrangerea dacilor de catre romani? Pentru omul de rand e egal cu zero. Oricum nu ai mai cunoaste istoria actuala, ar fi alta istorie. Si nu vad motivul de regrete. Dar ma rog, pareri diferite.

Lol, e ca și cum ai spune să vină rușii să ne cucerească pe noi și pe toate țările, să ne numim Rusia cu toții și să nu mai știm că de fapt a existat România.Jeez, ce logică aveți uniilaughing)

Ce comparatii proaste aveti unii. Nu, nu e "ca si cum" acelasi lucru happy Dar ma rog, nu mai stau sa lungesc discutii care n-au folos.

| alfons2390 explică (pentru J0B0MAT):

Pai poti sa stii istoria si in limba rusa plus ca mi se pare mai faina ca romana. Parca e mai melodioasa.

| J0B0MAT a răspuns (pentru alfons2390):

Oh, deci încă un pro-rus pe aici. Rusa era limba aia la care te gândeai să o vorbim cu toții și Rusia statul în care să ne transformăm toate țările.Not gonna happen.
Dar rușii ar putea să știe istoria în limba română, căci mie mi se pare mult mai faină și mai melodioasă.E o limbă latină și toată lumea știe că limbile latine sunt cele mai frumoase, mai ales decât cele slavice.
Și dacă Rusia ar vrea să se unească alături de noi și Moldova într-un stat numit România cu capitala la București și limba oficială româna, aș fi de acord.Ar putea așa să îi lase în pace pe ucraineni, georgieni, ceceni.

| alfons2390 explică (pentru J0B0MAT):

Sa fiu eu tar era ideea, n-ai prins-o tu.

| J0B0MAT a răspuns (pentru alfons2390):

Tot îți place Rusia, am prins ideea.

| gemeni6226 a răspuns:

Dupa parerea mea doar la inceput ar fi o senzatie extraordinara ca toti vorbesc aceeasi limba, cu timpul senzatia ar disparea si toti ar fi la fel de buni sau rai sau egoisti ca inainte.

| StoicAnalysis a răspuns:

Deja vorbim aceeasi limba. Matematica. In special matematica banilor. Ea ne-a unit pe toti. Datorita ei, avem calculatoare care sunt programate sa traduca limbile pe care tu nu le intelegi.winking

| LisaJulie a răspuns:

Nu! Fiecare țară are tradiția și cultura ei! Asa trebuie sa ramana

| alfons2390 explică (pentru LisaJulie):

Da, ca spui tu. Dar eu cred ca s-ar trai mai bine pe de o parte nemaiavand nevoie de atatea traduceri si diplomatie. Multe lucruri s-ar simplifica.

| LisaJulie a răspuns (pentru alfons2390):

Nu consider asta! Învățarea unei limbi străine inseamna cultura

| alfons2390 explică (pentru LisaJulie):

Nu spun sa nu mai existe limbi straine ci sa fim capabili sa intelegem toti aceeasi limba. Ma gandesc la ce scrie in Biblie ca atunci cand oamenii vorbeau o sigura limba si au construit cetatea Babel reiese ca erau puternici din cauza aceasta si Dumnezeu le-a amestecat limba sa nu se mai inteleaga.