| claudiacerasela78 a întrebat:

Credeti ca un copil care s-a jucat la aragaz si a dat drumu la gaz ar merita o bataie zdravana?

52 răspunsuri:
| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Ai intrebari numai despre bataie si pedepse corporale aplicate copilului.
Esti troll sau ai probleme psihice?

| KodrutZ a răspuns (pentru мιнαɛℓα36):

Cred ca e o habotnica de 35 de ani cu probleme psihice care are impresia ca al ei copil se educa prin bataie. Puii mei, fiica-mea are 2 ani jumate' si ne intelegem foarte bine, chiar daca o mai comite uneori. Foarte rar trebuie sa ridic tonul la ea, cu copiii totul se rezolva prin exemplificare, explicare si negociere. Daca nu esti in stare sa fii superior intelectual unui copil si sa il convingi ca TU ai dreptate fara sa il bati, atunci esti un incompetent care ar trebui sterilizat, iar copiii sa iti fie luati de sub tutela.

| Radu284 a răspuns (pentru KodrutZ):

Foarte interesanta expunere. Cine nu gandeste ca mine trebuie sterilizat. Mai era un nene care gandea la fel, spre mijlocul secolului trecut happy

| KodrutZ a răspuns (pentru Radu284):

Vorbeste cu orice psiholog sanatos la cap specializat in relatia parinte-copil si sa ma anunti daca recomanda vreunul bataia. Nu e vorba de "cine nu gindeste CA MINE" si pur si simplu de "cine NU GINDESTE".

@.@
Si let me guess, "sanatos la cap" este ceva decis de tine, nu? Adica: cine gandeste ca mine e sanatos la cap, cine nu, trebuie sterilizat. Foarte interesant.

Exista o multime de studii pro si impotriva bataii copiilor. Exista psihologi pro si impotriva. Uite un articol interesant, daca ai chef sa-l citesti: http://humansciences.okstate.edu/facultystaff/Larzelere/nztabconts.47.pdf

BTW, eu cred ca cei care vorbesc fara sa se documenteze ar trebui sterilizati, si apoi executati :)

Pot sa te ating? Tu chiar existi? Oare de ce nu fac astia studii pe citeva mii de copii batuti la intensitati diferite timp de 10-15 ani si sa vada ce iese? Poate ca ar trebui inventata o meserie noua, cea de asisten personal pentru batut copiii! Cine face diferenta intre "de ajuns" si "prea mult" atunci cind e vorba de "disciplinarea" unui copil?
"It implies that effective disciplinary enforcement tactics are crucial
to the effectiveness of the entire disciplinary system, especially for temperamentally difficult children who push the limits more aggressively." Riiight...

| anonim_4396 a răspuns (pentru Radu284):

E foarte penibil cand ai nevoie de psihologi si studii de pe internet ca sa stii cum sa-ti educi copilul.

Exact ce credeam despre tine happy Cine nu gandeste ca mine fie nu exista, fie e prost/nebun, si trebuie sterilzat. Cine face studii cu care nu sunt eu de acord (desi eu nu am facut nici un studiu pe tema asta) trebuie, in cel mai bun caz, ridiculizat. De preferat, si sterilizat, astfel incat sa existe numai oameni care gandesc la fel ca mine happy

Wrong. Tu consideri valid un asa-zis studiu care nu ia niste esantioane relevante de subiecti si sa le testeze pe perioada necesara aparitiei efectelor negative si manifestarii lor. E posibil ca un copi abuzat sa se manifeste abia peste 20-25 de ani fata de copiii lui iar chestia asta sa nu apara nicaieri in statistici. Discut de chestii de bun simt, nu ca eu am musai dreptate. Ah, de-ar fi mai multi psihologi pe aici...
P.S. In loc de a se discuta atit despre "disciplinary" ar trebui sa se discute despre "educational". E ca si cum, raportat la viata reala, ar trebui sa zicem ca in loc de vacanta sa ii trimitem pe astia mici intr-un lagar de concentrare cu bataie zilnica in meniu ca mai apoi sa fie cuminti la scoala...

| KodrutZ a răspuns (pentru KodrutZ):

Dario2007 desigur ma ignora, ca doar sta mai prost cu tigla de pe casa ca mine... asta ar fi fost raspunsul meu pentru ce zicea el de dat doua-trei la cur ca vai, nu esti parinte si bla bla:
E suficient sa ii zici NU ferm, eventual sa ridici tonul. Poti sa il lasi sa puna mina pe aragaz cind e fierbinte si esti in zona. O sa tina minte sa nu o faca a doua oara.
P.S. Fiica-mii i-am spus o singura data ca nu are voie sa isi bage nasul prin spatele calculatorului meu si sa traga de cabluri. Pe un ton ridicat, fiindca incepuse sa traga de cablul video in timp ce eu chiar aveam de lucru. A retinut, acuma se uita si zice singura "acolo nu e voie", iar daca arunca ceva pe acolo ma roaga pe mine sa i-o aduc. Nu are 5 ani, ci doar 2 juma'. In orice domeniu, inclusiv si mai ales in parenting, violenta e refugiul incompetentilor.

| Radu284 a răspuns (pentru anonim_4396):

Cine are nevoie de asa ceva? Nu prea inteleg cum si in ce fel ai ajuns la concluzia asta.

In Romania s-a practicat in mod 'industrial' bataia cel putin pana in '89. In SUA se practica inca (desi trendul este descendent). In tarile asiatice bataia este ceva la ordinea zilei (si acolo nu doar asa, doua palme la fund). Unde sunt efectele alea negative ale bataii? Sunt generatiile tinere din Romania mai bune decat generatia celor peste, sa zicem, 30 ani?

Ah, ai inteles ca iti spun tie, eu vorbeam la general ca ai mentionat de ele. articolele de genul ala sunt ca articolele in care iti spune cum sa faci sex. e ceva instinctiv si pare penibil daca cineva nu simte cel putin ce ar fi corect sa faca.

Per total ii timpesc alte chestii. Nu faptul ca tu il bati sau nu il bati il face om. Daca e disciplinat asta nu il ajuta cu nimic sa inteleaga mai bine ce e in jur. E ca un cal cu ochelari de-aia. Daca tu il bati ca face nu stiu ce dar nu il ajuti sa inteleaga DE CE nu e ok chestia respectiva, poti sa il bati pina il omori ca tot degeaba. Asiaticii sint terminati emotional pe la 20-30 de ani dupa ce scapa de tata-mama. Chiar citeam un articol pe tema asta mai zilele trecute. Un procent imens de oameni in floarea virstei sint singuri fiindca li se pare mai simplu decit a avea o relatie. De casatorie/copii deja e prea departe...

Pai nu cred ca cineva isi educa copiii dupa ce citesc online. Adica, fie esti genul de parinte mai strict si ii mai atingi, fie nu. La fel si cu sfaturile despre sex in tot felul de reviste, cine dracu' le ia in serios?

Dar ideea este ca e cel putin interesant, daca nu chair si util, sa se faca studii despre diferite aspecte ale vietii, si sa se traga niste concluzii happy

Nu stiu daca bataia face pe cineva om sau nu, probabil a doar bataia nu. Si nu cred ca sunt multi care cred ca un copil trebuie doar batut. Ideea e ca bataia sa nu fie "off the table", ci sa fie utilizata doar ca un 'last resort'. Eu am luat bataie cand eram mic, pentru faze de gen chiulit de la scoala. La varsta aia (8-10 ani) nu prea intelegeam eu de ce trebuie sa fac scoala, si aveam alte prioritati.

Nu toti asiaticii sunt terminati emotional. Cei din Japonia si Corea de Sud da, dar acolo din cauza faptului ca sunt niste societati extrem de 'demanding', cu niste asteptari exagerate de la oameni.

Dar cam insinuezi ca e benefica bataia din cate observ.
sunt tineri care pleaca de acasa ca sunt batuti. altii prind frica si de societate din cauza asta, fiindca daca parintele isi "educa" plodul prin palme si tipete exagerate, el nu mai simte ca are un loc undeva si nu se mai simte iubit si primit. ar fi nesimtire sa mai ai asteptari mari de la el, si daca reuseste sa fie fericit in viata, dubla nesimtire va fi daca vei crede ca a fost premiul trudei tale din trecut.
in sud-estul asiei nu se aplica atata bataie cum crezi tu. parintii sunt mai stricti si sistemul scolar la fel dar sunt invatati sa devina masinarii de muncit.

Pai vezi, pentru chiulit de la scoala bataia e cam exagerata. Eu am luat bataie cind am spart capete. Nu multe, vreo 3-4 doar. big grin

Cred ca bataia are utilizarile ei. bataia e ca si o arma. Nu ea in sine e rea, ci modul in care o folosesti. Nu sunt adeptul bataii cu pumnii, cu coada de matura, sau cu ceva care lasa vanatai. Si nu cred ca ar trebui sa fie folosita din prima. Exista si alte metode, cum ar fi vorba buna, sa-l faci sa se simta prost, sa nu-i mai dai bani, etc. Dar asta nu functioneaza cu toti copiii.

In tari de genul Malaezia, Singapore, Vietnam, China, etc., din cate am inteles, bataia este destul de frecventa.

Heh, eu am spart doar un cap, cu o piatra. Si nu mi-am luat bataie pentru aia big grin

Am vazut, ba aveam in clasa o tipa de 20 de ani cu borac in burta si citea o carticica foarte mica despre cum sa aiba grija de bebelus. Sunt destui care habar n-au, mai grav cand nici nu si-au dorit acel copil si e mai usor sa-l bata decat sa-l invete printr-o cale pasnica - nu-i poti distinge de cei care si-au dorit copii si aplica aceeasi metoda violenta. Problema mai mult e la parinti ca nu stiu sa-si tina nervii in frau. Un parinte trebuie sa se informeze despre autism mai mult. e vital de fapt.
Sunt de acord cu studiile din toate aspectele, dar par o pierdere de timp atunci cand stii deja ce sa faci si ce-i corect.

La mine weapon of choice era prastia. Cu piatra am executat doar unul si asta cind deja eram destul de mare. Ma scuipase si eu l-am rezolvat miseleste, pe la spate. Dupa ce se indepartase un pic, desigur. Sa nu sara creierii pe mine. laughing
P.S. Kidding, omul e sanatos-voios, nu am pastrat dusmanie dupa eventul ala.

Am cunoscut cateva persoane asiatice personal. una din indonesia, o prietena din malaysia, cineva din familie a stat pentru o scurta vreme in philipine si n-am auzit pareri urate despre familia la care a stat, cand s-a intors. un baiat si o femeie din tailanda. cea din malaysia este workaholic dar nu si-a luat bataie. se trage dintr-o familie de workaholici, la fel ca cea din indonesia. au alta mentalitate, munca pentru ei inseamna independenta financiara si asta ii motiveaza. banii. nici nu trebuie sa-si bata copilul, ca face singur ce vede la parinti. am avut destule tangente cu asiaticii incat sa-mi fac o parere buna despre ei. dar nici unul bineinteles ca nu reprezinta o natiune intreaga.
de obicei totul pleace de la parinte. nu mi-am luat bataie de la parinti si nu am plans vreodata dupa vreun iphone.
dar acum eu ma retrag din subiectul asta, n-am copii laughing

Mi-am adus aminte. mai grav e cand parintele bataus isi extinde activitatea pe alti copii. cand eram mica bateam baietii si o mama de vreun 1.80 m m-a alergat pana m-a prins. fiindca i-am batut baietelul. nu tin minte daca mi-a dat o palma dar m-a ridicat de guler ca un gangster si m-a amenintat ca ma arde rau daca mai dau in baietelul ei laughing
asta-i off topic dar ca tot se vorbea de parinti si copii nazdravani

Eu vorbeam mai de mult co o tipa din Malaezia pe net, si si-o cam fura si de la parinti si de la profesori, si imi spunea ca e ceva normal acolo.

Anyway, si eu mi-am luat cateva palme de la parintii altor copii cand eram mic big grin

| мιнαɛℓα36 a răspuns:

Educati-va copiii cum stiti voi mai bine! Sunteti oameni maturi, vaccinati si in toate facultatile mintale, caci de-aia ati facut copii, nu?
Dar, sa nu va mire comportamentul lor in viitor!

| anonim_4396 a răspuns (pentru мιнαɛℓα36):

Mereu am vrut sa te vad in actiune.

| мιнαɛℓα36 a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai, vino aici! Sa-ti dau cateva nuiele la popouhee hee

| anonim_4396 a răspuns (pentru мιнαɛℓα36):

rolling on the floor mooor

| darrio2007 a răspuns:

Ma abtin.

| mona a răspuns:

Cu bataia nu rezolvi nimic, explici frumos copilului de ce nu e bine sa umble cu aragazul

| Hydrangeaceae a răspuns:

Bună seara.

Nu, nu ar merita "o bătaie zdravănă", ci câteva explicaţii. Sunt de părere că un copil se educă mai bine cu vorbă bună decât cu bătăi. Nu îmi amintesc să mă fi bătut părinţii vreodată, m-au mai certat din când în când şi îmi explicau cu calm ce e bine şi ce nu. Prin pedepse fizice, copilul dumneavoastră nu va face decât să se îndepărteze şi să îi fie teamă să vă vorbească deschis în caz de va avea probleme. Încercaţi să aveţi o discuţie cu el şi să-i explicaţi frumos de ce nu e bine ce a făcut, şi cât de periculos este.

Toate cele bune!

| bestialu96 a răspuns:

Pai si cine dzeu il supraveghea cand se juca in bucatarie?

| doctorandus a răspuns:

Incearca mai bine cu spovedania, ca tot e rubrica de religie.

| zurick a răspuns:

Ce mă bucur că nu sunt copilul dumneavoastră.Nu trebuie să învățați copilul prin frică astfel lui îi va fi frică să vă spună adevărul.Îi va frică de dvs și nu e bine. Explicați-i ce a greșit, fără să-l bateți.Mama mea îmi explică ce am greșit și-mi spune să vin tot timpul la ea dacă am pățit, iar dacă o enervez prea mult, nu vorbește cu mine...

| cristimihailov a răspuns:

Nu ar merita. Copilul nu cunoaste implicatiile. Faptul ca ai vrea sa il bati mai zdravan reprezinta de fapt frica ta. Nu gravitatea faptei lui.

| sublime89 a răspuns:

In niciun caz nu cred ca ne mai putem numi civilizati si sa vorbim in acelasi timp de "batai zdravene" aplicate copiilor care nu fac altceva decat sa exploreze mediul din jurul lor in cel mai normal si natural mod posibil.

| PedoBarbie a răspuns:

Copilul nu are discernământ. De vină e cel ce nu a avut grijă de el.

| Radu284 a răspuns:

Asta este o metafora pentru mancarea fructului interzis?

| PorumbRodica1965 a răspuns:

Nu, ar merita sa fie educat si in aceea situatie, si supravegheat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De obicei iti cunosti copilul. Daca e receptiv si intelege usor n-are rost sa-l bati.Tin minte prima mea bataie pe tema asta, dar eu eram piroman, altfel nu m-as fi oprit.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca parintele este redus mintal, da.

| darrio2007 a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca s-ar intampla ceva si ti-ar muri copilul pentru ca s-a jucat la aragaz, nu ti-ar pare rau ca nu i-ai dat 2-3 palme la fund(stiind ca nu are voie)atunci cand ar fi trebuit? Decat sa il vezi in mormant? Nu esti parinte si nu ai copii.De asta vorbesti asa.

| мιнαɛℓα36 a răspuns (pentru darrio2007):

2-3 palme la fund pot fi acceptabile...sa zicem! straight face
Fetita mea are 14 ani si da, am mai tras-o de urechi. As fi ipocrita sa mint, ca doar nu am eu, cel mai cuminte copil din Univers. Insa, femeia asta vorbeste de o bataie zdravana!
Chiar, ce intelege ea prin "bataie zdravana"? Vad ca in alte intrebari, pune problema nuielei si grav este ca insista cu asta.
Foarte bun raspunsul lui @Aventador2142, copilul trebuie supravegheat, inainte de orice. Nu il lasi singur, apoi in bati pentru ca a gresit. Ba mai mult, sunt curioasa daca vreodata a stat de vorba cu copilul ei si i-a explicat care sunt pericolele din casa: aragaz, apa, curentul electric, etc.

| anonim_4396 a răspuns (pentru darrio2007):

Aragazul meu are protectie pentru copii.
Nu iese gaz daca nu este flacara.
Copilul daca intelege doar de bataie inseamna ca ai esuat ca si parinte.

| darrio2007 a răspuns (pentru мιнαɛℓα36):

Asa am spus si eu.Nu m-am referit la o bataie sora cu moartea.

| darrio2007 a răspuns (pentru anonim_4396):

Si aragazul meu are.Dar pana acum am avut un aragaz de varsta mea.Foarte vechi. Daca mi-ai vedea baiatul de 24 de ani te-ai mai gandi spunand ca am esuat ca parinte.Nu crede ca daca am dat un asemenea raspuns mi-am tinut copilul intr-un ring de box.Dar, recunosc, l-am mai atins.Si acum se vede.In toate privintele.Vei avea copii si ai sa vezi ca te va aduce intr-o asemenea situatie.Sa vorbim doar cei care am trecut prin asta.Nu tot ce scrie pe net se poate sau nu se poate pune in aplicare.Situatia difera de la caz la caz.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Numai dacă tu i-ai explicat până acum că n-are voie să facă asta. Dacă n-ai făcut-o, n-are copilul nicio vină, că nu ştia ce face.

| OneReason a răspuns:

Da ar merita laughing

| Octavia1 a răspuns:

Nu nu merita o bataie zdravana, merita sa fie pedepsit! Nimeni nu merita sa fie batut dar pedepsit da! Sper ca am fost de ajutor!

| alexray98 a răspuns:

Nu, este doar un copil

| Man_Dyana_1999 a răspuns:

Cu bataia nu rezolvi nimic, explica-i ca nu are voie si spune-i ce poate pati.