Uneori da, pentru ca va incerca sa compenseze prin afectiune catre cei din jur.
Real, nu prea cred că există "să nu se iubească pe el".
E doar o figură de stil folosită în diverse situații și împrejurări.
Așa cum e și "e propriul lui dușman"
A nu se iubi pe el însuși poate fi din cauza unei traume, a bullying-ului, disprețului și desconsiderați de care posibil sa fi avut parte în copilărie din partea părinților sau a colectivului. Totuși, la maturitate poate depăși aceste traume și va învața să se iubească pe el atunci când își va conștientiza calitățile și abilitățile și își poate iubi și semeni.
Da, un om care nu reușește să se iubească pe el însuși poate fi un lup loial haitei lui și poate să-și iubească semenii. Chiar dacă o persoană nu se iubește pe ea însăși, aceasta poate înțelege și respecta importanța iubirii și a solidarității în cadrul grupului sau comunității. Această capacitate de a se conecta cu ceilalți și de a-i trata cu respect și empatie poate fi unul dintre cele mai importante moduri prin care o persoană poate arăta loialitate față de haită sau de comunitatea sa.
Poate sa-si iubeasca semenii, sunt oameni care uita de ei pentru altii.
Asta vine tot din traume din copilarie.
Pai pune-ma exemplu pe mine ca eu o tin tare cu moarala.
Eu ti-am mai spus ca practic ASKESIS (exercitiu spiritual) iar práctica/gimnástica asta spirituala, este sa imi pun corpul si vointa la bataie (nu doar mintea). In acest "mod de viata" trebuie sa mor, inviu, sacrific, pecetluiesc, sa o parasesc pe nevasta lui Lot, autodeterminare, a taia vointa, a scoate sabía, curatenie, apa, parfum, ulei, mirungere, norme, dreptate, sfintenie, a iubi aproapele, a biciui aproapele, a produce roade, fructe, etc., si a ajunge un copac bun. Pentru mine Biserica inseamna virtutea comunitatii (a trai langa Iisus, Parinti, Frati, Aproapele). Insa aceasta virtute se lucreaza in primul rand in familie, dupa aceea in gradina, dupa aceea in oras si dupa a aceea in exterior indepartat. Iar ca sa o castigi trebuie sa iti faci contacte, prieteni, frati, etc., ca sa te cunoasca si sa te deschizi. Ca daca nu reusim sa ne intelegem nici cu familia noastra este semn ca nu avem dezvoltata aceasta virtute.
Vezi cartea Pierre Hadot - Exerciţii spirituale.
Deci in aceasta forma/maniera/artá de viata am o ética/intelepciune/infórmatie in care ma antrenez ca un atletic ca sa ma formez spiritual. Insa aceasta práctica imi vin de la vointa si iubirea de Dumnezeu ca nu o am eu in sine ca sunt pacatos. Vointa in sine nu vrea sa mearga la sala sa se antreneze, poate sa se lase slaba si dominata de instinct. Insa aceasta vointa se poate exersa si práctica spre lucruri spirituale sau valori, glorie, etc. Deci ASKESIS inseamna exercitiu (antrenamentul vointei) in lucruri spirituale. Nu inseamna lejeritate, dorimitare, spontenitate si lasarea in voia simturilor. Ci un destin autoimpus al vointei spre bine. Este HARUL, energía si lucrarea lui Dumnezeu spre salvarea/mantuirea noastra. Aceasta virtute se chema CORAJE sau forta vointei (nu stiu cum se cheama pe romaneste). Este raspunsul la chemarea lui Iisus de a-l urma. Ca daca nu fac asa, iar traieste omul adamic si se activeaza stultitia/stupiditatea simturilor.
https://es.wikipedia.org/wiki/Coraje
middle654 întreabă:
♣ Ma®®yE [;x] întreabă: