Da! Credinta optimista este un mecanism de aparare dar e vrajeala de fapt, si credinta si speranta sunt vrajeli. Dar te apara de problemele vietii.
Exista acel mecanism psihotic natural in creier proiectat pentru asta, de aia prinde credinta la multi oameni (desi faptele arata ca e vrajeala, ei tot nu vad), se numeste "credinta in divinitate", deci e recunoscut ca mecanim de aparare psihologic.
Zic ca e gen psihotic pentru ca, caracteristica chestiei psihotice este ca omu nu valideaza realitatea in ciuda evidentelor.
Era si normal sa fie asa, ca altfel se prindea de vrajeala si nu mai avea efect minciuna sa zica ca e bine, ca va fi bine, ca dupa ce moare se duce la...naiba.
Cea pesimista este data de depresie, si poate duce invers, la stingerea vietii.
De fapt citisem undeva ca daca esti depresiv, de fapt esti in realitate, era ca o gluma, depresia taie iluziile pozitive si vezi realitatea cum este.
Frica are si ea legatura cu supravietuirea ca daca nu aveai frica, te mancau animalele acum n ani. Trebuia sa te temi ca sa te feresti. Daca nu ai avea teama de masini, ti-ar fi fost poate indiferent daca te calca, asa ca frica te face sa fi fff atent.
Argumenteaza te rog. Eu am argumentat cu fapte, vino cu argumente care mi le demonteaza pe ale mele, si asa vedem care a zis bine.
Nu ma lua cu iluzii..cu domnu cu alea ca mai bine nu mai zici.
Eu nu fac nimic din frică spre exemplu, iar alți creștini sunt tot ca mine din acest punct de vedere.
Nu ai inteles intrebarea lui RAY! E corect ce spui, dar nu are legatura cu subiectul de aici.
Poate că așa este. Eu am văzut întrebarea cu alți ochi față de tine spre exemplu.
Mda, ai vazut-o religios, am inteles.