Este un mister care sacaie teribil evolutionistii. Nimeni nu stie cum a aparut vorbitul, dar exista cateva teorii - niciuna dovedibila.
1. Teoria gesturilor
2. Teoria vocalizarii (sunete primitive care au evoluat etc.)
3. Teoria ganguitului (limbajul s-a dezvoltat ca o metoda de comunicare mama-copil)
4. Teoria interactiunii sociale
5. Teoria mutatiilor genetice (anumite gene s-au mutat la nivel cerebral care au permis aparitia limbajului).
In cartea Sapiens, micul Yuval Harari sustine ca ar fi fost o combinatie de factori care a dus la aparitia limbajului. De fapt, habar n-are cum a aparut limbajul, dar recunoaste ca aparitia limbajului a fost crucial in dezvoltarea evolutia Homo Sapiens.
Din punct de vedere fiziologic, omul are o structura oro-largingeana unica, ce-i permite sa creeze sunete pe care animalele nu le pot reproduce (pana si papagalii sunt limitati in aceasta privinta).
Dupa parerea mea, omul s-a nascut cu limbajul, dupa cum se arata in Geneza. Asa cum spune acolo, Adam este primul om care a dat denumiri tuturor lucrurilor, ceea ce inseamna ca el se nascuse stiind a vorbi. Cu alte cuvinte, la origine exista o singura limba pe care o vorbea toata umanitatea. Interesant este ca, tot in Biblie, se vorbeste si de nasterea limbilor straine intre ele - cand oamenii au incercat sa construiasca un turn in Babilon cu ajutorul caruia sa "ajunga la Dumnezeu". E un aspect interesant care e luat in calcul in Biblie, desi nu era neaparat necesar pentru naratiunea in sine.
Pai nu e greu, daca ne gândim la adam si eva pe care Dumnezeu i-a creat au putut sa vorbească ei, scrisul a apărut in anul vreo 2000-3000, nu prea stiu, trebuie sa ma informez si eu.
Btw, planeta are 8000 si ceva de ani in prezent, de la adam si eva pana acum atata are