anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum ar arăta oare societatea, sau ce s-ar întâmpla mai exact dacă curentul electric s-ar face efectiv gratuit pentru toată lumea. Pe termen scurt, mediu și lung.

7 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Pe termen scurt si mediu nimic
pe termen lung ar pica niste industrii serioase precum cele de energie termica, benzinarii, rafinarii samd.
si probabil daca lucrul asta s ar intampla brusc ar pica multa infrastructura electrica.

| dullcat a răspuns:

Ar fi cat se poate de frumos si utopic, apogeul civilizarii. Multe familii ar beneficia enorm de aceasta masura, mai ales cele din mediile rurale sau cu venituri insuficiente.Ma gandesc si la copiii care ar putea in sfarsit sa vada desene animate, sa-si faca temele in voie si dupa lasarea serii, fara sa-si afecteze ochii la lumina lumanarii etc.

Dar totusi, indiferent cate metode ar exista de a obtine acel curent gratis, tot trebuie sa plateasca cineva pentru transformarea, stocarea si transmiterea energiei in retea, tot vor exista angajati, plus alte aspecte de luat in considerare. Chiar si regenerabilele depind de sisteme, de panouri fotovoltaice care nu tin 100 de ani, de alici eoliene etc etc, care iarasi au o durata de viata scurta. Deci in loc sa fie gratis, mai bine sa platesti o suma modica?

Orice e gratis trece inevitabil la un moment dat peste linia fina dintre bun simt si abuz, care in acest caz s-ar traduce probabil prin utilizarea inadecvata, peste consumul mediu care exista in mod normal atunci cand platesti. Cand ceva e gratis lumea tinde sa foloseasca mai mult decat e necesar, sa consume in prostie fara sa se gandeasca la consecinte.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu ar arăta bine. Nimic nu este gratuit pe lumea asta. Cine face, cine produce curentul electric? Nu societatea? Crezi că există o parte a societății care produce curent electric și o parte care îl consumă? Ca să produci curent electric ai nevoie sau de altă materie primă care conține energie ( cărbune, petrol gaz, uraniu) sau de o resursă tehnologică, hidrocentrală, turbină eoliană, parc fotovoltaic, turbină acționată de valuri. Obținerea materialor energetice, producerea și întreținerea tuturor instalațiilor și uzinelor, centralelor producătoare, costă, sunt resurse economice. Întrebarea d-tale presupune ca aceste costuri să fie transferate fără plată, gratuit la consumatori.
Astfel, de unde iei banii cu care să produci, reproduci curentul, dacă prin gestul tău de a-l oferi gratis, îi reduci valoarea la zero? Rezultă o societate care nu mai poate produce curent, căci nu mai are cu ce să îl producă. Astfel societatea care o visezi nu poate exista, nu arată nicicum.

| Freya1 a răspuns:

Ar fi nașpa pentru cei ce muncesc în domeniu, ca nu ar mai avea salar.Probabil ar fi nașpa și pentru evoluția energiei electrice, ca nu prea s-ar mai investi în ea dacă oameni nu dau bani.
Dar da, cred ca noua celorlalți ne-ar fi mult mai ușor și mult mai frumos având în vedere ca mai nou vin facturi ce depășesc 500 de lei pentru doua becuri aprinse seara și un încărcător.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

În Suedia e curentul aproape gratuit, iar oamenii sunt bogați.
Dar țara arată ca naiba, oamenii sunt de la plictisitori în jos, n-au habar de recreere, nu știu ce să facă cu timpul lor.

| AdioTPU a răspuns:

Ar fi o scutire de la plata energiei dar tot ar trebui sa scoatem bani din buzunar pentru plata altor utilități.

| LordCristobal a răspuns:

Ar fi o idee superfaina dar nu cred ca ar avea loc deoarece producatorii de energie nu ar avea delic profit.
Nikola Tesla ar fi vrut sa creeze un sistem care sa capteze enegie de la soare si sa dea gratis energie la toata planeta dar nu a fost sprijinit deloc.
Pe termen scurt și mediu toata lumea ar avea de castigat.