Costumul popular face parte din specificul unei anume natii si o reprezinta pe aceasta in constiinta universala. Portul popular romanesc, usor diversificat pe zone ale tarii, este unul interesant atat sub aspectul cromaticii cat si al liniilor tinutei. Daca iia este aproape omniprezenta, fie ea alba si dantelata in Ardeal, fie cusuta in altita in restul tarii, fusta difera de la zona la zona pastrand insa culoarea de baza care este negrul; de altfel alaturi de negru albul si rosul par a domina cromatic portul popular romanesc, si mi-a fost dat sa aud prin mediile intelectuale ideea ca aceste culori ar fi reprezentat mai bine specificul national si ca ar trebui sa se regaseasca pe drapelul tarii. Eleganta, frumusetea, originalitatea motivelor care-l ornamenteaza fac din costumul popular romanesc unul dintre cele mai frumoase din lume.Sunt multe de spus dar nu e nici spatiul nici timpul pentru o prezentare exhaustiva.Cat priveste comparatia pe care ne ceri sa o facem, as zice ca ea nu are nicio relevanta, intrucat peste tot in lume portul popular, acolo unde el exista-americanii, de ex., nu-l au, a ramas in ca o pagina de antologie, el putand fi admirat doar cu prilejul unor spectacole de folclor. Pe strazi el a disparut de multa vreme, doar pe ulitele satelor il mai puteai, si, in unele locuri il mai poti uneori zari.Am fost surprinsa sa vad, in calatoria mea prin Maramures din aceasta vara, ca la Sighetul Marmatiei, de ex, nu mai vezi decat rareori cate o femeie purtand fusta varstata in negru si rosu specifica zonei, desi numai cu un deceniu in urma o vedeai la tot pasul. Mi se pare normal sa vad adolescentii de astazi imbracati modern, in haine potrivite cu varsta si vremea lor asemeni adolescentilor din orice parte a lumii.Era imposibil ca fenomenul globalizarii sa nu atinga si acest aspect al vietii unui popor.Admir aceasta flexibilitate a unei generatii care stie sa se adapteze; singurul lucru care mi se pare detestabil este tendinta unor televiziuni de a introduce in spectacole folclorice, printre femei si barbati imbracati in frumoase straie populare cate o prezentatoare a carei tinuta provocatoare, in iii decoltate peste masura, cu mini-fustite ce imita fotele si care imi pare o palma data pe obrazul decentei si o sfidare a bunului simt. E singurul lucru care mie mi-a facut insuportabil veselul si, uneori, desuchiatul spectacol "folcloric"de pe Favorit, sa spunem.Numai bine.
Costumul tradiţional Autentic, nu chiciul de care aminteşte bine punctat April reprezintă trecutul nostru, identitatea noastră naţionala iar cel de astăzi reprezintă modernismul, acei blue jeans reprezintă nonconformismul tineretului, iar costumul prezent la ceremonii este o realizare pur europeană impunându-se în special printre locuitorii marilor oraşe la apariţia acestuia.
Nu au legatura. Portul popular, nu este nimic altceva decit hainele de sarbatoare ale omului din popor. Oamenii se imbracau cum apucau (in zilele obisnuite), dar aveau si haine de sarbatoare, pe care le imbracau cu diferite ocazii speciale. Fiecare incerca sa impresioneze si-si impopotzona hainele de sarbatoare, cum putea si functie de cita imaginatie avea. In timp, hainele astea au ajuns sa reprezinte portul traditional al unei tari sau regiuni. Hainele pe care le poarta adolescentii acum, nu au cum sa fie comparate cu portul popular, pot insa fi comparate cu hainele pe care le purtau zi de zi oamenii din popor
LisaJulie întreabă: