| Mosotti a întrebat:

Cum credeti ca va fi anul 2021? Mai bun, mai nasol sau la fel ca 2020?!
Si ce viitor credeti ca vor avea copiii nostri, mai bun sau mai rau?

27 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Pentru mine mai bun, mai scap 365 de rate si raman 12 luni pana termin in 2022. Nu ma priveste epidemia pe mine, conteaza sa se invarta roata si sa iasa banii grei. Bat fierul cat e incins ca apoi sa bat femeia cat e tanara. stii tu cu madularul la gaurica laughing

| Mosotti explică (pentru mgtow):

La tine nici nu e de mirare, o tii din distractie in distractie si e f okey asa.

| romeo78 a răspuns:

Citiți istoria lumii în anii pandemici ai ultimilor 300 de ani și veți înțelege cum vor fi anii următori.
2021 va fi anul vaccinului, falimentelor, anul Marii Britanie, anul mișcărilor sociale.
Dar, anii următori, vor fi fierbinți din punct de vedere social, economic, financiar.
La noi 4 ani electorali vor trece repede. Să vedeți 2024 ce an nasol va fi!

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Presupun ca mai bun decat 2020, ca fiecare an, tot inainte.

| Mosotti explică (pentru DoarBogdan):

Mai bun doar pentru ca vine vaccinul, in rest nu are cum fi mai bun.

| DoarBogdan a răspuns (pentru Mosotti):

Eh, nu zic doar pentru vaccin.

Pai cum sa nu fie mai bun? Inaintam, ne dezvoltam, invatam lucruri noi, nu dam inapoi. Presupun ca asta inseamna ceva bun.

| Mosotti explică (pentru DoarBogdan):

Ce vorbesti? Economia pica din ce in ce peste tot pe glob, poluarea ne rupe din ce in ce, calitatea produselor scade pe zi ce trece si alea mai ca lumea sunt din ce in ce msi scumpe fata de inainte.
Poate cel mult sa fie la fel ca 2020, o sa fie lent din ce in ce mai rau.

Daca niv de trai scade, restul conteaza mai putin.
Dar da, asa ca idee ne dezvoltam, insa zici ca e mai bine, cand ai un trai mai bun, o siguranta a locului de munca mai buna, un ritm de lucru mai lejer, nu sa traga pe om patronii.

| Freya1 a răspuns:

Noi ca mentalitate mergem înspre rau, asa ca indiferent de ce vom face viitorul nu va fi strălucit.
Anul 2021 va fi un an ca oricare altul doar ca se va scrie diferit.

| siriusblack98 a răspuns:

Am impresia că 2020 a fost doar un trailer pentru ce urmează. Nici nu îți imaginezi cât îmi doresc să mă înșel totuși.
Pentru a doua întrebare legată de viitorul generațiilor...sincer nu vreau să mă gândesc. Am destule probleme pe cap la ora actuală iar viitorul arată oricum dar nu roz la modul general.

| Apokales a răspuns:

Anul 2021 va fi un an mult mai rau, asa vor spune cu totii pentru ca uitam repede, iar creierul nostru nu tine cont de durata. Viitorul este unul stralucit, copiii vor fi in regula.

| Mosotti explică (pentru Apokales):

Da, si eu zic la fel ca va fi un an rau, economic in primul rand.
Viitorul e si mai rau, se apropie criza aia mare din care nu vom iesi pana nu schimbam sistemul politic (capitalismul pur nu mai merge), copiii nostri o vor duce rau daca nu se schimba sistemul ca sa o duca mai bine.
Asta pe langa ca si poluarea ne va omora cu zile indif de economie.

| Apokales a răspuns (pentru Mosotti):

Viitorul va fi din ce in ce mai bun, daca e sa luam o bucata mai mare de timp. Uita-te in urma cu 50 de ani unde eram, cu 100 si o sa vezi ce vreau sa spun, dar peste un an, 2 s-ar putea sa fie mai rau decat cel actual. Capitalismul nu poate fi inlocuit inca, dar poate fi perfectionat. Atata timp cat avem un sistem flexibil, putem face modificari, in natura exista adesea improvizatii. Asemenea unor corpuri supuse efortului fizic, si comportamentul nostru se adapteaza noilor tendinte, evenimente.

| Mosotti explică (pentru Apokales):

Lasa cum eram acum 50 ani, atunci eram mai sanatosi dar mai slab tehnologizati, e vorba ca acum sunt doua chestii care vor face sa fie din ce in ce mai rau:

1 - Poluarea care urca alarmant si ne va distruge lent, iar asta nu o dai inapoi cu nimic.
2 - Economia care pica din ce in ce la nivel global pentru ca nu mai merge treaba din cauza ca, capitalismul nu prea mai are piete de desfacere, si cand se blocheaza, inainte faceau razboi, iar dupa distrugeri se resetau pietele de desfacere. Acuma cu nuclearele nu mai merge asa si nu exista iesire decat daca schimbi sistemul.

Capitalismul poate fi inlocuit cu un socialism si capitalism cum e in china, ca in timp ce restul pica, aia urca.
De exemplu, daca faci un telefon bun, ala 4 ani minim nu mai trebuie sa-l schimbi. Dar astia fac cate unu pe an aiurea sa se imbogateasca, deci poluare mai mare, supraproductie, etc.
Din ce in ce calitatea produselor scade ca na, oamenii nu mai au bani sa ia calitate, cele de calitate costa din ce in ce mai mult pentru o categorie din ce in ce mai mica de oameni cu bani.
In capitalism ce e? Profit maxim in timp cat mai mic si cu investitii minime, omul NU conteaza, singura valoare e banul, nu merge nici asa, ca de acolo supraproductie si altele.

De ex un capitalism unde nu traiesc altii de pe munca ta! Deci fara patroni.
Cooperativa unde toti suntem actionari, cu actiuni mai multe sau mai putine in functie de pregatire, dar dif intre cel mai slab si cel mai tare sa nu fie de 1 la 50000, sa zic un 1 la 8, e doar un ex.
Adica nu ai 1000 actiuni, unu-doi iau 501, si celelalte 499 le imparte la fraieri, sa nu fi angajat ci coactionar, participi la decizii.
Si asa ai bani mai multi pe aceiasi munca.
Sau ai o pravalie, muncesti in familie pentru tine, dar nu sa munceasca altul pentru tine, tu sa te imbogatesti tare si alalalt un sal mic.

Trebuie cumva productie mai pe comanda cumva.
Mereu capitalismul avea cicluri, de aia apareau crizele! Zicea cineva "capitalismul aduce razboiul cum aduc norii ploaia".
Se cam stie.

| Apokales a răspuns (pentru Mosotti):

Inteleg ca vrei o economie mai stabila, si exista posibilitati, dar nu socialismul din China, sa nu uitam ca acel socialism din China este o dictatura in care individul este un pion pe o tabla mare de sah, o resursa si atat.
Traiesti intr-un stat, nu intr-o jungla a nimanui, cum sa nu traiasca altii de pe munca ta? Tot platesti taxe, plus ca daca ai o firma si iti vinzi produsul, oricare ar fi acela, tot traieste cineva de pe urma muncii tale, fiind produsul tau.

Si vezi ca acum 50 de ani nu eram mai sanatosi, doar ca oamenii mancau mai natural, dar nu neaparat mai sanatos. 2 litri de tuica poate fi natural, dar nu si sanatos, intelegi ce zic?

La faza cu poluarea, vezi ca U.E. a anuntat ca in 2050 vom fi neutri d.p.d.v. al emisiei de noxe, sau era 2030, nu mai stiu. Deci oricati copaci ai planta, oricata reciclare ai face, fara sa opresti marile industrii din poluare nu ai cum. Consider ca raspunsul este U.E. si masuri protectioniste, nu socialismul si nu modelul chinez.

Citeste cartea asta: Multinationale bogate, cetateni saraci - Philipp Lopfe, Werner Vontobel, cred ca ti se potriveste si cred ca o sa gasesti niste informatii interesante, pe placul tau.

| Mosotti explică (pentru Apokales):

Da, eu am zis mai sanatosi acum 50 ani in sens sa nu faci abuzuri, am zis in conditiile in care mancai mancarea sanatoasa si respirai aer mai nepoluat, atat.

Si in capitalism cum e? Esti un pion care produci bani pentru smecheri! In china e mai ordine si progreseaza, culmea.
Dar nu neaparat socialism ca acolo, un socialism bine aplicat care sa tina cu omul de rand, nu cu bogatii doar.

Gandire capitalista: Daca medicamentul cutare nu mai renteaza, nu-l mai importam domne, nu cont ca omul are nev de el.

Gandire socialista: Hai sa facem fabrica de medicamente si sa aiba omul sa se faca bine, sa avem o societate sanatoasa. De ce sa nu se implice si statul? Nu lasi privatii doar sa umble dupa profit, si omul sa fie cucu. Fa-le concurenta cumva, si cum o iau razna, cum pac, nu ii lasi sa faca ce vor.
Din taxe si impozite progresive (cum e in toata UE si nu la noi), sunt bani sa fie bine in tara.

Ca si cu industria, cum sa reduci industria ca sa nu mai poluezi asa tare daca privatii vor profit in prostie si fac supraproductie, iti vine la usa "va prezentam un telefon nou", desi nu e nevoie de el! Si alte exemple.
Reduce nr de masini, incurajeaza mai mult transportul in comun, fa statii si in alte locuri mai greu accesibile, se gasesc solutii.
Ca masinile electrice polueaza ca trebuie sa faci curentul ala cumva. Dar hai sa zic ca pe locatia respectiva e mai okey cu ele, macar desfiinteaza pe alea termine!
Noi nu avem fabrica de baterii de masini in Europa? E posibil? Germania mare UE de care zici, n-a facut un pas sa reduca industria masinilor termice, tot ca niste unii vor profit in prostie in loc sa investeasca pentru masini electrice, vor sa foloseasca ce au deja.

Am zis sa nu e imbogateasca altii pe munca ta, am gresit exprimarea.
Adica tu ai fabrica, iei zeci de milioane, si eu iau un salariu de rahat, asta nu e in ordine.
Nu, hai sa fim toti coactionari, evident dupa nivelul de pregatire ca nr de actiuni, si sa impartim profitul tot intre noi, muncitori, ingineri, director, maistru, evident in functie de pregatire.
Dar diferenta intre director si muncitor sa nu fie 1 la 100, sa fie de ex de maixm 8 ori mai mare salariu sau venitul.
Deci asta e ok.
Ca daca diferenta e uriasa, deja e patronat mascat ala, daca tu ai 10000 actiuni si imparti doar 1000 ramase la 10 angajati aia, si zici ca-s actionari.

Pai uite acum, au liberalizat piata energiei, de ce?! Sa niste unii bani mai multi, daca era reglementat pretu ce? Deci tot pentru bogati totul, dar asta e liberalismul si omu nu se prinde.

| Apokales a răspuns (pentru Mosotti):

Pai, daca au liberalizat piata de energie, asta nu inseamna ca trebuie sa asigure si concurenta si sa apara inovatii in domeniu, rezultate tot din urma concurentei, la fel si cu pretul. Evident trebuie sa asiguri concurenta ca altfel o sa-l termine pe consumator si trebuie sa asigure si protectie consumatorului.
Am mai discutat restul lucrurilor. Prin socialism tu vrei masuri care sa protejeze cetateanul. Iar egalitate nu va exista niciodata, accepta asta.

| Mosotti explică (pentru Apokales):

Nu trebuia sa scumpeasca curentul! De ce l-au scumpit? Mai ales acum pe pandemie cand lumea n-are bani.
Si concurenta o sa urce preturile toti odata (cu f mici diferente aiurea), si tot te sparge.

Pai si nu e normal sa fie si cetateanu protejat? Nu e vb de egalitate, incerci sa maschezi ce vreau sa zic.
Egalitate niciodata nu o sa existe ca fiecare va fi remunerat dupa pregatire, asta e altceva.
E vb ca in capitalism cetateanul NU conteaza, conteaza doar firmele, corporatiile, patronii, bancile, sa se imbogateasca ei cat mai tare pe spatele prostilor, nu te face ca nu stii asta.

In mod normal "lasa, nu scumpim, ca oamenii si asa n-au bani, e bine si asa ca oricum si noi castigam enorm, mai ales acum pe pandemie nu scumpim".
Dar capitalismul ce zice? "Nu ne int de om, ci de buzunarele noastre".

| Apokales a răspuns (pentru Mosotti):

Intr-un fel este amuzant. Cu cat sunt mai multi ca tine, cu atat lucrurile devin mai bune in viata. Ai observat ca de fiecare data cand striga unu: "Ne ducem dracu' cu totii!", nu se intampla nimic? Sau cand cineva prevesteste o catastrofa, cum a fost si cu pandemia cand au hiperbolizat virusul asta, oamenii au luat masuri si nu a fost chiar atat de rau. Deci cu cat zici ca va fi mai rau, cu atat o sa fie mai bine, pentru ca oamenii iau masuri, ca si in natura, si in capitalism exista improvizari. Apare un pericol, oamenii constientizeaza (exista campanii de constientizare, s-au facut, se fac) si se ia masuri in consecinta. La fel si acum, exista un pericol in capitalism, oamenii iau masuri, masuri protectioniste, socialiste, nu comuniste laughing.

| Mosotti explică (pentru Apokales):

Ce masuri iei? Ca ai venit la fel si preturile urca! Pai eu la socialism ma refer, nu la comunism, pentru ca egalitarismul ala din comunism nu poate exista.
Asa ca ramai mai amarat.

Pai cat de prost sa fie un om sa nu constientizeze?! Pai au si anuntat, s-a scris, deja lumea stie.
Aaa, nu contientizezi daca de ex cumperi de la mega si nu mai stii cat a fost painea aia acum 3 luni, iar acum de fapt e mai scumpa, acolo trebuie sa te uiti pe vechile bonuri, e altceva.
Vroiau sa scoata subventiile la caldura, adica dupa ce ca omul nu are bani, e si pandemie, mai dadeai si dublu la intretinere.
Si ca dovada, ca sa nu compenseze, nu prea mai dau caldura cel putin in Bucuresti. Asa ca n-ai ce face.

| Apokales a răspuns (pentru Mosotti):

Omule, stai calm, totul o sa fie bine. Uita-te in urma cu 5-10 ani, chiar daca politica nu calca "pedaua de acceleratie" a progresului, restul lumii o face din plinwinking. Poate intr-o zi vom avea si politicieni mai buni, depinde de noi si asta.

| Mosotti explică (pentru Apokales):

Nu vom avea politicieni mai buni pana nu schimbam sistemul politic, in acelasi sistem nu au cum fi buni. Aia buni nu ajung pe liste sa candideze, pai tu ce parere ai?

| Apokales a răspuns (pentru Mosotti):

Cred ca trebuie sa votam si sa asteptam sa mai moara din ei happy. Si sa oferim educatie si morala prin insasi existenta noastra, nu doar in scoli.

| Mosotti explică (pentru Apokales):

Sa moara din ei si sa vine altii la fel tot propusi de niste unii, tot ei pun pe liste pe x si y, noi alegem doar din aia.
In scoala e baza educatiei, ca acolo pot fi specialisti care se ocupa de copii, de multe ori nici parintii nu prea se pricep ce si cum, trebuie educatie sociala, morala, etc, nu doar indopati copiii cu integrale.

Răspuns utilizator avertizat
| al0o0o0 a răspuns:

Imi place sa gandesc pozitiv in general, deci am incredere ca va fi un an excelent

| Mosotti explică (pentru al0o0o0):

Eu cred ca va fi un an ca si 2020 sau chiar mai bun din cauza ca vaccinul va scapa pe multi de teama imbolnavirii. Din punct de vedere economic va fi ca si 2020 zic.
Iar cu generatiile urmatoare, va fi mai nasol pentru ei si economic si din toate punctele de vedere.

| al0o0o0 a răspuns (pentru Mosotti):

Iti dau dreptate.Bine.stii vorba aia, vom trai si vom vedea.