In functie de inaltime, greutate, activitatea fizica, sa spunem ca si nevoie de 2000 de cal, pentru a te ingrasa un 1k per 7 zile trebuie sa consumi 3000 de cal per zi, asta inseamna un borcan cu unt de arahide, o paine cu cereale
Https://sanatateata.ro/alimente-grase-dar-sanatoase/ pai e volum mic dar nu vine cu nimic nutrituv organismului tau iar in timp da deprndenta ajungi la obezitate, sunt bombe calorice
Eu as face culturism daca as avea corpul tau,acumularea de grasime nu este sanstoasa indiferent de greutate,dat de masa musculara este,nu incepe cu zaharul,evita dulciurile,mancarea nu inseamna doar calori, ai un corp el vrea grasimi, proteine, carbo sanatosi, o sa iti fac o lista mai tarziu de meniu
Cornurile alea-s nasoale ca au multe E-ri si zahar cam la fel, ciocolata e mai curata.
Daca poti manca in plus fata de ce mananci, 65 g de grasime de porc, e bine, ca are 605 Kcal are, dar..nu stiu cum o sa faci asta si daca poti. Sau 100 g de unt cu 65 % grasime.
Pai 50 g ti se pare mult de zahar?!
Mananca ciocolata ala neagra de 85 % cacao daca poti, ca aia are zahar mai putin, daca nu te agita este super.
E-urile da, de alea sa te feresti cat poti, asta e cu totul altceva.
De fapt nu conteaza! Cont sa bagi un 600 Kcal/zi in plus, nu conteaza de unde, daca vrei sa pui greutate, nu se mai discuta de din astea "aoleu ca asa, aoleu ca pe dincolo", nu ai decat sa mananci volum mai mare daca poti dar nu dulciuri, tu alegi. De exemplu 650-700 g cartofi fierti! Dar in plus fata de ce mananci zilnic. Poti manca atata in plus?!
Sau 250 g ceafa de porc cantarita cruda, apoi prajita sau la gratar. Si asta ai putea manca, ca prajita se face 130 g, deci putin, la gratar nu stiu cat se face dupa frigere.
Ori 100 g de alune, mananca zilnic 100 g alune daca vrei si poti, ca e volum mic.
Dulceata are cel mai mare procent de zahar si un 70 %. Deci ciocolata e copilas. Mancau bunicii nostri la dulceata iarna de nu aveau treaba, si nu mai aveau nimic. Se gasea si la alimentare dulceata de ce vroiai, se cumpara in draci, manca lumea zilnic cu paine deci aveau si amidon si zahar, care e de fapt la fel, doar ca amidonu nu are gust dulce.
Mancau des salam de biscuiti destui oameni inainte de 1990, chiar se numeste "dulcele copilariei", nu isi mai punea problema lumea ca pune zahar, faceau si ceva miscare si se mentineau la greutate, atata tot.
Insa nu prea aveau e-uri toate astea, dar nu de zahar se punea problema. Si in anii 30 existau vanzatori de gogosi in oras, manca lumea! Erau in cofetarii prajituri, sucuri (ce-i drept si astea fara E-uri), nici dracu nu se ferea, si au trait 85-90 ani majoritatea fara probleme.
Acuma ne-am gasit, nu aia, nu ailalta, nu cealalta, sa nu combine omu grasimi cu carbohidrati, de parca stia tataia de asta, rupea mamaliga adica amidon, cu branza grasa de rupea.
Ai dracu de E-uri nu zic ca nu si nu, decat rar, dar zic de zahar, foarte ciudat.
Sa nu exageram! Sa mancam echilibrat, atata tot, dar din toate cate ceva.
Da, ingrasarea vine si din sanatoase, dar am considerat ca ciocolata e cea mai ok din toate, sau sa manance alune 100 g, ca e la fel, sau ciocolata de 85 % cacao cum zici tu. Daca il agita sa bage 100 g alune daca nu vrea orice ciocolata, alunele cred ca-s cea mai buna solutie daca nu vrea ciocolata, mai ales ca alea nu au E-uri in ele.
De la fumat da, poti face clar cancer la plamani, dar nici aia nu fac toti, multi nu fac, cel mult se inneaca, nu mai respira bine, asa ca intre un fumator la 75 ani care a fumat un pachet pe zi de la 30 de ani, si care a facut cancer, si altul la fel care n-a facut, genetica face diferenta. Bine, consideram ca si ceilalti factori erau la fel la amandoi.
Si genele astea, unele sunt recesive, altele dominante, se poate sari 1-2 generatii care au gene recesive deci puratatori, si sa se activele la nepot, insa ai dreptate, exista multi la care parintii, bunicii, strabunicii nu au avut, dar ei au facut.
Normal ca mancatul nesanatos contribuie in primul rand la riscul de cancer, lipsa vitamine, diabet nu neaparat, tensiune da, caci daca se infunda vasele de la colesterol se da peste cap si tensiunea. Cu diabetul e discutabil, mama a mancat sanatos toata viata si a facut diabet la 62 de ani, greutate normala. Vecinu are 140 kile la 1, 7 m, 56 ani si nu are nici tensiune si nici diabet, deci depinde.
Insa mancat nesanatos consider ca este in primul rand cu multe E-uri adica otrava (abia asta e otrava care paradeste organismul si-l face din sanatos, nesanatos, nici in cantitati mici nu e bine), si sa mananci doar dulciuri, fast-food. Nu consider alimentatie nesanatoasa daca mananci sanatos dar pe langa mai bagi o ciocolata si atat, fara shaorme, sucuri, merdenele, croissante, McDonald si altele de genul. Si evident pastrata greutatea in limite, ceva miscare.
Obezitatea face ravagii, da la boli de nu se poate.
Dar la el miscare prea multa nu prea e cazul deocamdata, ca altfel se mai ingrasa la nivelul dorit, la sfantu pavel.
Chiar doama doctor de diabet, in decembrie 2009 a zis ca la pranz am voie o prajitura mare de 250 g daca vreau! Dar in rest alimentatie sanatoasa peste zi, bine, daca aveam diabet clar nu aveam voie, dar analizele au dat ca n-am.
Aplicatiile alea nu-s bune, mai mult de 2200-2400 maxim maximorum nu arzi, ce inaltime, varsta si greutate ai!
Si hai sa-ti mai zic ceva, cand bagi zahar sa amidon, astea se sparg in glucoza si fructoza si abia apoi organismul le proceseaza, deci si unu si altul se descompune in acelasi lucru! In final nu se face diferenta, ia glucoza de la ambele, fructoza la fel. El nu proceseaza molecula de amidon si pe aia de zahar ca sa stie diferenta. Fara sa le sparga, e corp strain, si iese afara la toilet.
Pana si paine integrala, are ea vitamine care ajuta mult, si fibre de mai infraneaza absortia amidonului din ea, dar ajuta si la colon (de aia e bine sa evitam painea alba, mamaliga ca nu au nutrienti, ci doar amidon), dar oricum intra tot amidonul in sistem chiar daca mai lent, si tot in aia se sparge. Dar..are ceva mai putini carbo sa zic un 37 fata de 45-48/100 g, conteaza si asta.
Amidon am zis ca e baza la paine, mamaliga, paste, orez, cartofi si tot felul de produse cu coca, deci cam de baza, si asta e carbohidrat ca si zaharul, doar ca nu e dulce.
Orice carbohidrat compus, se sparge in fructoza si glucoza, nu se sparge unu in ceva, si altul in altceva.
Glucoza daca o iei direct, da, aia nu se mai sparge, nu are nevoie de digestie ca sa intre in sistem, intra fulger mai rapid ca zaharul, adica nu este bine.
Abia intre cabo simpli organismul face diferenta! Adica daca-i bagi glucoza o vede intr-un fel, si daca bagi doar fructoza, o vede in alt fel, si le proceseaza diferit pe ambele.
Repet, evident, sa nu exageram, asta conteaza.
Pai vezi ce spuneam,in cazul lui asta si vrea sa se ingrase,dar si eu consum avocado,peste gras sunt la slabit sau alune, nuci seminte pana in limita ratei mele metabolice, nu cred ca se grabeste el sa se ingrase pur simplu e ceva de imagine, dar nu trebuie sa fim pe placul altora, daca asa e felul tau sa fi ramai asa
Cu placere, daca ai intrebari, poti pune oricand, iti explic, eu explic ca sa intelegi, nu doar zic, ca daca omul intelege mecanismele se prinde singur de adevar, asta se verifica daca cauti, cu spargerea moleculei de carbohidrat complex.
Si grasimea de ex nu e vazuta asa cum intra, se sparge in glicerina si acizi grasi, abia apoi e vazuta. Dar acolo conteaza de care e, ca daca e saturata e periculoasa in cantitati mari, daca este nesaturata este okey si in cantitati mai mari, deci dupa spargere o vede diferit.
In cantitati echilibrate nimic nu dauneaza dar sa nu fie toxic cu E-uri, coloranti si altele. Sunt si E-uri okey, exista o lista, deci nici toate E-urile nu-s periculoase.
Acuma ce ai vrea sa alegi? Alune, ciocolata de 85 cacao, normala sau alba? Sau la ce altceva te-ai gandit?
Pai stai asa, nu trebuie sa gandesc dupa cum vad eu treaba, trebuie sa-i respect lui dorinta si sa raspund la intrebari, nu sa-i zic ca nu e bine sa se ingrase, ca nu e ok. Normal ca e de imagine si e normal, stiu destui cu complexul "scaloi", prea slabi si chiar nu arata bine. Dar pe unii i-am rezolvat, adica doua rude, si pe una care lucra la un magazin bio in 2009 si se tot plangea ca nu ia 4 Kg orice a facut, metoda "ciocolata".
Dar merge si cu ce zici tu, si avocado, peste gras, alune, doar sa le poata manca zilnic in cantitatea care trebuie si sa ii si placa putin. Si sa le roteasca pe zile.
Daca poate manca 375 g avocado zilnic impartit in 3-4 transe, e f bine, ca tot 600 Kcal are.
Sau 100 g alune cum am zis.
Pesti grasi ar fi: macroul, somonul, sardinele, tonul
De ex daca mananca 300 g de macrou fript, are tot 600 K.
O zi peste, o zi alune, o alta avocado, e ok si asa.
Sa iti explic de ce se zice ca zaharul favorizeaza cancerul.
Pentru ca provoaca secretie mare de insulina, si se stie ca insulina baga mai rapid nutrientii in sistem si deci si o tumora poate creste mai repede, dar si amidonul face acelasi lucru, si de fapt orice carbo care ridica insulina chiar daca nu o ridica foarte mult brusc ci la un nivel mai mic dar mai mult timp (paine integrala).
Dar toata lumea are la baza carbo! Si multi nu au facut cancer pana au murit, foarte multi, acum s-au mai inmultit cancerele de la E-uri, de la poluare, dar in trecut nu faceau cancere de la carbo. Paine, cartofi, orez, ca nu iti permiti carne, peste la greu, ca din legume nu prea te saturi, plus ca-s f scumpe si alea iarna, nu uita ca si medicii recomanda 50 % carbo in alimentatie.
Deci nu prea ar fi chiar asa, ca scriu astia astia, pot scrie orice, dar noi trebuie sa ne gandim daca are logica, sa vedem mecanismul sa zica si de ce! Dar undeva a zis, ca eu de acolo stiu.
Pentru ca fara insulina mananci in prostie si slabesti, deci nu se mai dezvolta nimic, nu mai creste nimic, are logica ce spun ei, dar nu este demonstrat ca de la zahar, amidon se fac cancerele, uite-te in trecut si vezi la bunici, strabunici ce zic. Pai la tara mamaliga era baza! Sti ce e asta? Carbo cu indice glicemic mare, nu prea are nutrienti, are 70-80 % amidon la 100 g malai, adica exact ce zic astia ca nu e bine. Ce e drept ca 100 g mamaliga are cam 17-20 g carbo, insa se manca multa!
Sau faceau paine, ca, cultivau grau, graul si porumbul era baza.
Paine alba faceau, culmea, din aia tot saraca in fibre si vitamine, bine, dupa anii 30. Ca mai inainte boierii mancau alba si taranii integrala, ca nu aveau posibilitatea sa o rafineze.
Carne taiau un pui pe saptamana, atat. Legume nu prea cultivau cine stie ce, ca nu tineau de foame.
Dar nu erau E-uri si poluarea asta infecta.
Dar cum am zis, nu in cantitati mari, doar extrem de moderat zaharul, eu de ex evit zaharul cat pot, la ceai pun stevia rebaudiana, la ceai, chiar si cand ma duc la ceai la o terasa, pun in el stevia, ca-ti aduce plicul de ceai si apa fiarta in cana, sa faci tu ceaiul pe loc. Deci nu fac nici eu abuz de frica ca ma ingras de fapt.
Si la placinte nu pun zahar deloc! Tot stevia. Prajituri nu prea cumpar, deci pana la urma mananc putin zahar, cre ca nici 20 g alea permise pe zi.
Mananc paine integrala, chifle integrale, deci si eu incerc cat mai sanatos. Nu fast food, nu merdenele, croissante, shaorme, biscuiti. Mai bag ceva alune, este drept, dar aia este okey.
Mancare gatita, salate de legume, piept de pui, curcan fript, peste, evit prajelile cat se poate.
Si mai ales incerc fara E-uri (adevarata otrava), nu sunt departe de gandirea ta.
Insa in cazul omului nostru de aici ce sa zic, ca..doar variantele date de mine si de tine sunt valabile.
Dar are si vitamine
Principalele vitamine din miere aparțin celor două grupe:
- hidrosolubile:
Vitamina B1 (tiamină), Vitamina B2 (riboflavină), Vitamina B6 (piridoxină), Vitamina PP (niacină), Vitamina H (biotină), Vitamina B12 (cianocobalamină), Vitamina C (acid ascorbic), acid pantotenic, acid folic, rutină;
- liposolubile:
Provitaminele A, Vitamina K,
Are, dar le poti lua si din alte parti, important este ca are indice glicemic mare si asta nu suna bine, bine, asa moderat merge ca si zaharul, dar nu exagerat. Si sigur ca e de preferat mierea ca indulcitor, dar mai bine e ceva fara calorii si fara indice glicemic deloc, stevia rebaudiana e ideala, nu e artificiala ca zaharina. Dar el ar trebui sa manance cam 180 g miere pe zi sa stranga alea 550-600 K. Alune ar fi cel mai bine sau ciocolata recomandata de tine.
Ce sa dauneze? Nu are de ce sa dauneze, dauneaza cand are greutatea normala si ar incepe sa se ingrase peste normal. De exemplu daca mananci ceva cu glucoza, organismu nu are greturi, este combustibil de calitatea intai, ca aia e si baza energiei de fapt, asa ca de ce s-ar supara la zahar sau miere care tot in glucoza se desface in final, si fructoza, dar aia sincer e mai daunatoare, nu urca glicemia, dar s-a testat ca abuzul de fructoza urca colesterolul, produce obezitate abdominala, spre deosebire de glucoza care nu urca colesterolul si face sa se depuna un strat de grasime uniform pe corp, dar in schimb are indice glicemic 100, deci nu 70 ca zaharul, insa pentru oamenii fara diabet, nu e o problema, poate fi doar daca au o hipoglicemie dupa aia si apare o foame aiurea. De aia nu se recomanda chestii cu IG mare, si e bine sa-si ia glucoza din alimente.
Fructoza e matabolizata de ficat, nu e nevoie de insulina pentru asta, si de acolo probleme cu colesterolul.
Ideal ar fi sa-si ia Kcal alea din alimente cu IG mic, dar trebuie volum mai mare. De ex 270 g paine integrala au 600 K, paine aia grau intreg Velpitar de la Mega Image. Nu e f mult sincer, e jumate de punga, impartita in 3-4 transe, e perfect.
Asa ai si vitamine, minerale, IG mic, dar si kcal dorite. Insa sa mananci alea 270 g in ziua aia.
Citisem un articol ca alimentele cu IG mic sunt bune pentru mentinerea greutati https://proiecte-mele.blogspot.com/......c%C4%83zut