Nu te-ar afecta cu nimic insa nu se va da acolo nucleara ca nu are nici un sens, orasul ala e praf oricum.
Mai bine intrebi cum ne afecteaza daca da in europa bomba.
Daca rusii ar da ceva acolo, atunci ar fi doar d-alea tactice, cu putere mai mica. N-ar da mai mari, pentru ca e mai aproape de ei, i-ar afecta direct norul radioactiv. E oricum mai aproape de ei decat de noi.
Rusii ar da o atomica mai mare doar daca ar fi atacati in teritoriul lor. Dar ar avertiza inainte de asta. Daca ar fi atacati de NATO pe teritoriul ucrainean, nu cred ca ar da nimic in Europa, eventual multe tactice chiar in Ucraina si ar face-o si mai zob. Tocmai de aceea e bine ca NATO sa stea in banca lui, ar ajuta mai mult poporul ucrainean in scenariul actual decat in scenariul cu no fly zone si contact direct cu rusii.
Putin ar avea o "legitimare", o justificare in fata rusilor pentru a retalia agresiv si la acest mod. Rusii s-ar transforma dintr-o data in victime si s-ar simti indreptatiti sa transforme Ucraina in stepa...
Sunt curios ce o sa faca china, daca o sa-i ajute pe rusi sau nu, sa-mi bag p in toti care fac razboaie si omoara oameni, nu conteaza cine e.
Azi am auzit ca nu o sa-i ajute, mai acu cateva zile am auzit ca le va trimite armanent, care o fi adevarul nu stiu.
Chinezii alearga dupa 2 iepuri in contextul actual. Pe de-o parte ar vrea ca Rusia sa fie slabita, astfel incat s-o cumpere, s-o faca breloc, pe de alta parte ar vrea ca americanii sa piarda din influenta geopolitica, adica Ucraina sa piarda razboiul si sa se supuna conditiilor Rusiei.
Cel mai probabil o sa ofere ajutor doar ca sa intretina razboiul, pana la momentul la care rusii incep sa se milogeasca de ei si sa-si vanda multe din active la chinezi.
Niste idioti si chinezii, vai de capu nostru cu toti tembelii astia, si rusii si chinezii si americanii si ukrainienii, nu se lasa nici unu.
Daca eram zelensky de la inceput acceptam conditiile rusiei si gata nene, doar sa nu moara oameni, ii faceam ce vroia, dar sa fie liniste.
Ca oricum pierdeai dar si cu oameni morti. Vrei sa nu mai ader la nato, se rezolva, vrei sa nu-mi mai bat joc de rusii de aici (cum fac si cu romanii de fapt), okey, vrei sa recunoastem crimeea ca e a ta, foarte bine, vrei sa pui ministru rus la noi, pune, ca si asa suntem in evu mediu, deci nu mai avem ceva de pierdut.
Si cu asta basta, e normal demn sa-ti accepti invingerea ca sa eviti mori si raniti, esti mai slab, aia este. Ca pana la urma si daca facea asa ce? Ce era?
Intra ukraina in influenta rusa si gata, ar fi trait lumea ca la rusi cu trai cam ca la noi, mare chestie, ca oricum acum ukraina e vai de mama ei.
Nu-i bine nici asa. Nu se poate ca oricand i se pune rusului musca pe chelie, pac, sa invadeze un vecin si vecinul ala imediat sa-i suga ciorapii. Nu...
Rusii si-au invatat o lectie si a doua oara or sa fie mult mai precauti si or sa se gandeasca de 2x inainte sa mai atace un stat suveran.
Din perspectiva unuia care nu e conational cu ei, da, pare tentanta versiunea ta. Dar imagineaza-ti ca am fi fost noi in locul lor. Ar fi fost OK sa reununtam asa usor, sa aruncam la gunoi atatia ani si sa ne intoarce again in '45 dpdv vasalitate?
Pai okey, Nu, si atunci ce faci? Omori gramezi de oameni? Mutilezi gramada de oameni? Lasi fara locuinte gramada de oameni? Cu ce te alegi?
Nu stiu daca putin intra asa aiurea peste oricine, aia ca isi bat aia joc de rusii de acolo e corect pentru ca asa fac cu toti strainii, ca asa fac si cu romanii asta se stie si la noi si s-a zis de mai de mult, sunt cam nazisti ukrainienii.
Ca in Donetk si Luhansk era bubuiala intre ukrainieni si rusi, asta se stie, am vazut eu cum se tragea in blocurile de acolo si unde erau rusi.
Ca a cerut sa nu adere la nato e iar ceva cat de cat okey, pentru ca daca nato se aduna la granitele lui, il vor ataca asa cum a facut si in celelalte tari. Daca intri in Irak sa furi petrolu, de ce n-ai face acelasi lucru si la rusi?! Ca si aia au petrol mai mult.
Ca a vrut sa puna ministru rus, a zis, ca sa fie sigur ca nu se dau iar cu sua ukrainienii si sa aduca pericolul la granitele lui.
Aia cu Crimeea nu stiu ce sa zic, tot ce stiu este ca cica s-a facut referendum si s-a votat sa se alipeasca la rusi, pentru ca ukrainienii dadeau in rusii de acolo.
Deci sunt niste motive totusi, dar oricum nu-s de acord sa moara oameni.
Probabil ca s-a incercat de 1001 ori sa se rezolve asta pasnic, dar nu s-a reusit, ca americanii ii ziceau lui zele ala "nuoo, nu face asta, ca noi de fapt vrem sa va bubuiti intre voi".
De fapt asta a inceput in 2014, nu acum.
Oricum noi nu trebuie sa ne intoarcem la nici o vasalitate ca suntem deja vasali UE si SUA, si uite ce bine e ca e liniste.
Am renuntat oricum la tot, am dat tara toata cu resurse cu tot, politica ti-o face la Bruxelles, dar nu mor oameni, am dus-o sa zicem cat de cat.
Deci versiunea mea e deja aplicata la noi si la altii.
Sa renuntam asa usor la ce? Ca deja am renuntat la tot.
Meriti suspendat.
De ce? Esti comunist? Fiecare avem dreptul la o parere, fie ca e pro, fie ca e contra, desi ce am zis eu is fapte cunoscute.
Si am zis f bine ce am zis, asta e, ca nu iti convine tie, e altceva.
Cu rusii, oricum nu-s deloc de acord sa moara oameni, sa se rezolve altel, asta clar, eu am zis motivele dar nu inseamna sa moara oameni, am zis motivele pentru care rusii sa fie suparati pe ailalti, atata tot.
Tocmai asta si sustineam aici, ca sa capituleze zele si sa fie okey, sa termine dracu toti cu razboiu.
Am zis ca putin n-ar intra degeaba la nivel teoretic doar.
Mai ales cu vasalitatea noastra fata de UE si SUA, dar asta stiu cam toti de fapt, doar tu poate nu. Ai dat resursele, si acum ai gaz si curent f scump, in loc sa bagi resursele in intern, sa acoperi 80 % din necesar, si apoi sa mai iei 20 % din UE cumva, scapi si de rusi, si ai si totul ieftin.
Bine, ca de la rusi lua 8 %, ne putem lipsi de asta.
Asta nu e parere, e dezinformare si propaganda ruseasca. Stiu ca esti prea aurist ca sa intelegi diferenta, dar admina nu e atat de proasta si sper sa ia masuri de maine.
Nu e bine totusi, iei libertatea de exprimare sub lozinca "propaganda", ca asa si informatiile vestice poti zice ca sunt propaganda vestica, si atunci ce faci?
De unde stii ca celelalte vesti nu-s dezinformare?
De aia nu cred pe nici unul si am zis-o. Nu cred nici pe rusi, nici pe astialalti tocmai ca si unu si altul poate face propaganda si sa minta.
Ukrainienii sunt cam ai dracu, ei persecuta si comunitatea maghiara de acolo, nu doar romana, mi se pare ca prin nu stiu ce an, au semnat Ungaria si Romania un acord cu ukraina ca nu s-ar mai lua de aia, dar tot s-au luat cu legea educatiei si altele.
Asa ca daca fac asta cu astia, de ce n-ar face si cu rusii de acolo?
Insa mda, hai sa admit ca poate sa nu fie asa totusi, dar de romani si unguri se stie oficial de la noi de mai multi ani.
Deci imi asum sa stiu cate ceva eronat, ce nu e verificabil.
Cel mai bine e sa te duci acolo sa vezi personal, aia e, sa filmezi amanuntit.
De ex aia cu spitalele, vestu zice ca rusii au tras cu lume in ele, rusii zic ca nu, ca alea erau evacuate si acolo erau militari.
Vezi? Nu poti crede pe nici unul, deci nici vorba sa ii cred pe rusi.
Aia cu nato mda, o poti lua pe logica doar, sa zici ca nato ar vrea sa se apropie de rusi sa-i atace, sa zici ca e iluzie, da, dar poti zice "de ce n-ar intra si peste rusi cum au intrat peste ceilalti?". Nato se zice ca e defensiva, okey, atunci de ce s-au dus peste irak, afganistan, libia?!
Deci e complicat dupa cum vezi, dar poti totusi pe logica sa mai scoti ceva, desi totusi poate sa nu fie asa.
Adica e posib ca daca nato s-a dus peste cine s-a dus, sa nu se duca peste rusi, desi e mai greu de crezut.
Incerc sa trag adevar din fapte atat cat se poate.
Ieri am aflat inca o cerinta de al lui putin, cica sa se retraga nato cum era in 1997, aici mi se pare absurd din partea lui, nu are de ce sa se retraga pana acolo.
Este o confuzie uriasa asupra ce inseamna atac nuclear, bomba nucleara poate fi de foarte multe dimensiuni. In primul rand e improbabil cel putin pe moment, sa se ajunga la nucleare. Dar de dragu discutiei daca s-ar ajunge ca in orasul spus de tine:Mariupol sa se detoneze o bomba nucleara, categoric numa orasul respectiv ar fi afectat. Fara efecte imediate asupra localitatiilor mai indepartate. Faza cu radiatiile vine cu timpul
RAY întreabă: