Mai ieftin in comparatie cu cine? Alea un hypemarket-uri.
Imagineaza-ti o situatie in care intr-un magazin se afla 100 de sticle de apa si in altul 1000.
Magazinul mic, are un pret de 3 lei pe sticla si sa zicem ca ies pe profit cu 1 leu.
Magazinul mare, are un pret de 2 lei pe sticla si ies pe profit cu doar 50 de bani.
Tine minte ca in magazinul mic incap doar 100 de sticle si in ala mare 1000. Deci chiar daca pretul este mai mic, scot profit mai mare datorita cantitatii.Compara cu 100 de lei profit vs 500.
Plus ca magazinele mari, daca comanda de la furnizori mai multa marfa scot un pret mai bun. Furnizorii le fac o ofera de tip daca iei 1000 de bucati, platesti 2000 de lei, daca iei2000, inloc sa platesti 4000, platesti 3, 500.
Este adevarat ca hypermarket-urile au preturi mai mari cand vine vorba de chirie, dar aia este. Isi scot ei banii.
Fiecare supermarket are contractele lor cu furnizorii.
toti ies in profit, intrebarea e care scoate profitul mai mare.
Ca să iasă pe profit, este o strategie lungă și compllicată. Ei vând produse iefrine și produse scumpe, După ce intri la ei în magazin, atras de prețuri mici, vei cumpăra fără să te fi decis înainte, și din produsele mai scumpe, astfel profitul final să vină de acolo.
Fiecare are furnizori proprii cu care negociază pe termen lung, de exepmplu pe un an, cele mai mici prețuri posibile. Furnizorul știe astfel că are cui vinde, că nu rămâne cu marfa nevândutăș și nu va da faliment, iar mallul știe ce preț va avea timp îndelungat. Astfel luptă să aibă clienți fideli, printr-un raport bun preț- calitate. Se fac calcule, prognoze, se fac studii de piață de către companii de sondaje de piață plătite cu zeci de mii de euro, se studiază prețurile concurenție tot prin firme specailzate. Toate acestea fac să se aducă marja de profit cât mai bună. cu prețul de achiziție cât mai mic posibil. Fiecare are strategia lui, din cauza asta vei găsi diferențe de prețuri între marile lanțuri de magazine.
Eu lucrez la un alt supermarket decat cele amintite mai sus spun eu cum esti mai atrasa sa cumperi in magazine unde pretul e mai mic daca vezi ca toate produsele sunt mai ieftine bineinteles ca mergi sa cumperi acolo supermarketul unde lucrez este intr-un cartier cu multi pensionari dar nu numai lor conteaza sa economiseasca zilnic macar 10 lei la cumparaturi asta pe o luna inseamna 300 lei si bineinteles ca acolo isi vor face majoritatea cumparaturilor si atunci desi cu preturi mai mari dar clienti mai putini nu au cum sa aiba un profit mare, de exemplu la noi se jongleaza mereu cu preturile avem schimbare de pret la fiecare a 3 saptamana unele produse isi cresc pretul altele scad si bineinteles mereu alte si alte produse plus avem promotii de joi pana duminica inclusiv plus de luni pana joi direct pe bon reducere 10 lei la cumparaturi peste 100 lei deci eu nu sunt contabila totusi as putea sa-ti explic dar ar iesi raspunsul cam pe cit o coala ministeriala scurt daca atragi clienti mai multi si jonglind cu preturile se poate realiza.
PumpkinDoll întreabă: