Nu exista slabit usor, slabitul implica sacrificii. Poti incepe prin modificarea stiulului de viata, mai ales a dietei.Scoate tot ce inseamna prajeli, dulciuri, paine si paste fainoase pentru un timp.Nu mai manca dupa 6 seara, asta e lege.O viata sanatoasa si putine exercitii in fiecare zi te vor ajuta mult, vrei slabi in timp, insa rezultatele se vor mentine si ele un timp indelungat.Te rog sa nu crezi toate prostiile care promoveaza slabitul minune, de scapi in 10 zile de 8 kg, pentru ca mai mult rau iti fac, iar tot ceea ce dai jos o sa se depuna la loc atunci cand te lasi de dieta stricta cu o jumatate de aluna pe zi pe care ai inceput-o.Ai grija sa nu iti lipseasca proteinele, lactatele(nu in cantitati foarte mari, cred ca stii), pestele si legumele.Apa cu lamaie ajuta si ea.Iti poti face un smoothie gustos din fructele tale preferate ca desert, insa nu zilnic.Gustari mai pot fi considerate si migdalele si nucile.O sa vezi ca nu doar ca o sa slabesti, dar o sa ai tenul mai curat, mai luminos, pielea si parul vizibil mai sanatoase.Bafta!
Nu recomand slabirea rapida nimanui. Pentru ca dupa o perioada, iar iti revii la ceea ce ai fost... asta se cheama efectul yoyo.
Bea apa, Apa, apa, apa. Nu manca carne prea des. fa trecerea in scari ci nu brusc. Ca iti va fi foame si o sa te navalesti noaptea in bucatarie si nu va fi bine.
Dimineata mananca mai mult si treptat se scade cantyitatea la seara. Depinde si ce activitate faci pe timp de zi.
Incepe sa faci miscare cu seri mici si putine. Pe parcurs o sa stii cand sa le maresti.
Poti merge sa dansezi.
Recomand un blender cu care iti pui diferite legume si fructe combinate cu apa pe jumatate recipintului dupa ce ai umplut cu fructe/legume.
Nu mai mananci prostii, faci sport, consumi multe fructe si legume, si bei multa apa.
Ca sa slabesti trebuie sa intelegi in primul rand cum functioneaza organismul tau in functie de alimentele care le bagi in el, deci da-ti interesul 10 minute si citeste. Apoi vei lua singura decizii, dupa logica ta sau dupa cat ai inteles.
A. PROTEINE Acestea sunt celulele organice ale muschilor, organelor, ficatului, creierului, oaselor etc.
- origine animala: carne, peste, brânza, oua, lapte;
- origine vegetala: soia, migdale, alune, cereale integrale si în unele leguminoase.
Idealul este de a consuma atât proteine de origine vegetala, cât si proteine de origine animala.
B. GLUCIDE Glucoza este principalul "carburant" al organismului. Ea este stocata, ca rezerva, sub forma de glucogen, în muschi si ficat.
Mai simplu, glucidele pot fi clasificate în doua categorii: "glucide bune" (cu indice glicemic scazut) si "glucide rele" (cu indice glicemic ridicat). Tine minte ca prelucrarea industriala a glucidelor mareste indicele glicemic al acestora!
- Glucidele rele sunt acelea a caror asimilare provoaca o crestere mare a glucozei din sânge (hiperglicemie). Este cazul zaharului de masa, sub toate formele sale (pur sau combinat cu alte alimente, ca prajiturile), dar este si cazul tuturor glucidelor rafinate industrial, ca faina alba si orezul alb, sau al alcoolului (în special alcoolul distilat), precum si al cartofului si al porumbului. Repet, cele RAFINATE.
- Glucidele bune sunt glucidele a caror asimilare de catre organism este slaba si provoaca, prin urmare, o crestere redusa a glucozei din sânge. Este cazul cerealelor brute (faina cu tarâte), al orezului integral si al unor fainoase ca lintea si bobul, dar mai ales cazul majoritatii fructelor si al tuturor legumelor, pe care le includem si în categoria fibrelor alimentare (praz, nap, salata, fasole verde) si care contin, toate, o cantitate redusa de glucide.
E plin internetul de tabele cu alimentele in functie de indicele glicemic, fa-ti o lista in functie de preferintele si posibilitatile tale.
C. LIPIDELE (sau GRĂSIMILE)
În functie de originea lor, se deosebesc doua mari categorii de lipide:
- lipidele de origine animala sunt lipidele pe care le contin carnea, pestele, untul, brânza, smântâna proaspata etc.;
- lipidele de origine vegetala sunt lipidele din uleiul de arahide, margarina etc.
Se pot clasifica lipidele si în doua categorii de acizi grasi:
- acizii grasi saturati, care se gasesc în carne, mezeluri, oua si lactate (lapte, unt, smântâna, brânza);
- acizii grasi mono-nesaturati sau poli-nesaturati (uleiul de floarea-soarelui, de rapita si masline), grasimile de peste.
Lipidele sunt necesare în alimentatie. Pe lânga aceasta ele contin numeroase vitamine (A, D, E, K) si acizi grasi esentiali (acidul linoleic si acidul linolenic) si servesc la elaborarea unor hormoni.
Numai grasimile presate la rece - obtinute din prima presare - garanteaza continutul de acizi grasi esentiali.
Asimilarea grasimilor este perturbata când acestea sunt amestecate cu glucidele rele, ceea ce are drept consecinta o importanta stocare de energie, sub forma grasimilor de rezerva.
Nu toate lipidele favorizeaza cresterea colesterolului "rau". Dimpotriva, sunt unele care au tendinta de a-l face sa scada simtitor.
1. grasimile care maresc colesterolul
Acestea sunt grasimile saturate care se regasesc în carne grasa, mezeluri, unt, brânza, untura, lactate grase;
2. grasimile care nu au decât o mica influenta asupra colesterolului
Acestea sunt continute de crustacee, oua, carnea de pasare - (fara piele);
3. grasimile care scad colesterolul
Acestea sunt uleiurile vegetale: masline, rapita, floarea-soarelui, porumb etc. Cât despre peste, grasimea acestuia nu intervine cu adevarat în metabolismul colesterolului, ci constituie un mod de prevenire a bolilor cardiovasculare, facând sa scada trigliceridele si împiedicând trombozele deci este recomandat.
D. FIBRELE ALIMENTARE
Acestea sunt substantele continute în special de legume, leguminoase, fructe si cereale în stare bruta.
Desi ele nu au nici o valoare energetica a priori, fibrele alimentare joaca un rol extrem de important în digestie, în special datorita celulozei, ligninei, pectinei si a mucilagiilor pe care le contin. Ele asigura un bun tranzit intestinal, iar absenta lor sta la originea majoritatii cazurilor de constipatie. Fibrele fiind, totodata, foarte bogate în vitamine, oligoelemente si în saruri minerale, insuficienta lor poate duce la grave carente.
Ele împiedica absorbtia, pe cale digestiva, a lipidelor, diminuând astfel riscul de ateroscleroza.
Pe de alta parte, fibrele au avantajul de a limita efectele toxice ale anumitor substante chimice, cum sunt aditivii si colorantii
În ultimii ani, din pacte, cresterea nivelului de viata din tarile industrializate a avut ca urmare scaderea consumului de fibre.
In concluzie, Proteinele sunt substante care se afla în numeroase alimente de origine animala si vegetala: carne, peste, oua, lactate si leguminoase. Sunt indispensabile organismului si nu îngrasa.
Glucidele sau hidratii de carbon sunt substante care sunt transformate în glucoza. Se gasesc în alimente care, la origine, contin fie zahar (fructe, miere), fie amidon (faina, cereale, fainoase). Absorbtia glucidelor se face pe stomacul gol, la un interval de timp egal cu ingerarea lor. Sunt clasificate în functie de puterea lor glicemica, masurata prin indicele glicemic. Se poate face, de asemenea, diferenta între "glucidele bune", cu indice scazut, si,, glucidele rele", cu indice glicemic ridicat.
Lipidele sunt substante a caror origine poate fi atât animala, cât si vegetala. Acestea sunt grasimi (carne, mezeluri, peste, unt, ulei, brânzeturi). Unele dintre ele pot mari colesterolul (carne, lactate), altele, dimpotriva, contribuie la scaderea lui (uleiul de masline etc.).
Fibrele alimentare (celuloza): în aceasta categorie intra toate legumele verzi (salate, andive, praz, spanac, fasole verde), dar si unele legume uscate, fructele si cerealele în stare bruta, care contin fibre în mare cantitate. Trebuie sa fie consumate cel mai frecvent.
Deci organismul tau are nevoie de toate grupele alimentare, dar daca le consumi „cu cap" vei reusi sa slabesti incet, dar sigur si sa te mentii nu doar slab/a, ci sanatos.
Deci in prima faza, sa slabesti axeaza-te pe o alimentatie bogata in legume si proteine, redu carbohidratii. Am scris redu, nu exclude. Fiindca daca ai grasimi de rezerva (si banuiesc ca ai daca ti o cura) organismul tau isi va lua energia de acolo (altfel cum s-o elimini?).
Bea apa, ceaiuri (verde, menta, musetel, afine), alimente picante fiindca accelereaza organismul (ardei iute, ghimbir, hrean, boabe mustar) si SPORT. Chiar daca faci curat in casa, speli geamuri, te plimbi mai alert, dansezi, etc. important este sa ai activitate fizica si fa-o cu drag, nu in scarba.
Iar ca sa te mentii, (fiindca de slabit poate oricine dar cati raman la acea greutate?) Adopta pe viata o dieta sanatoasa. Da, pe viata. Alege alimente cat mai putin procesate si rafinate, (orez brun, paste integrale, paine de secara, legume si fructe din piata, gateste tu ca stii ce si cat pui in mancarea aia, cauta o tarancuta de unde sa cumperi carnea). Stiu ca e greu in ziua de azi, dar nu imposibil, cine vrea cu adevarat poate, cine-i comod se complace si va gasi mereu scuze.
Pana la urma intre o portie de cartofi prajiti de 200 calorii (care nu au nimic nutritiv pentru organismul nostru, calorii goale fara aport de fibre, minerale, etc.) si o salata de 300 calorii (dar plina de vitamine, fibre de buna calitate, etc.) alege salata! Sunt cateva calorii in plus care vin cu beneficii pe langa, nu calorii goale ingerate pe care daca nu le consumi rapid se vor depune.
Nu-i lua in seama pe cei ce fac comparatii de genul „bunicii nostri asa au mancat sute de ani". Aia nu constientizeaza ca bunicii nostri la 5 dimineata erau in picioare, apoi totata ziua la camp sau la lucru pana seara, o zi de activitate fizica. Puteau baga o tabla de slanina fiindca o ardeau! Noi la birou/pe banca la scoala, in masina/autobuz apoi la calculator/in pat la tv... unde sa consumam energia? Daca la micul dejun bagam 3 felii de paine, la pranz cartofi si-o halca de ceafa de porc si la cina paste cu sos din abudenta unde vom consuma toata acea energie? Logic ca se va depune.
Si nu mai mentionez de calitatea alimentelor pe care le consumau bunicii nostri si care se cultivau acum sute de ani! Nici nu se comapara cu ceea ce ajunge in hypermarketurile noastre azi. Dar asta uita cam toti - doar le convine sa uite sa se poata compara cu ei, cum ziceam, scuze se vor gasi mereu.
Draga Ana1687, eu personal iti recomand sa-ti cumperi de la librariile online carti despre nutritie si produse alimentare.
Aceste carti sunt scrise de catre specialisti in domeniu si ar fi mult mai utile decat revistele care le gasesti la chiosc sau articolele publicate pe diferite pagini de internet.
Iti urez mult succes in realizarea obiectivului tau, dar nu uita ca perseverenta este cheia succesului tau.
Ușor
va sport fiecare zi la un program, nu mai consuma ce va dulce nu ma puțin sa nu te îngrași la loc, poate trebuie sa mergi și la sala