Inainte de aparitia frigiderului (pentru ca nu erau asa de multe alimente care trebuiau tinute la frigider, decat in alte locuri), alimentele se tineau in spatii mai reci, cum ar fi beciurile, pivnitele, camere racoroase izolate foarte bine (sau cat puteau si ei).
Cei care aveau si un izvor langa casa sau un rau erau si mai fericiti in privinta acestui lucru.
N-ai auzit de beci? Sau de metode de conservare? Sau de faptul că poți face mâncare numai cât să-ți ajungă o zi?
Prin comuniunea om, natură, animale.
Atunci nu exista risipă, totul se valorifica.
Dar, nu trebuie uitat că existau 3 clase sociale: boierii, oamenii liberi și robii.
Boierii aveau pivnițe, aveau posibilitatea de a conserva alimente.
Oamenii liberi erau în general, micii comercianți, cei care aveau birt, han. Altfel, se punea problema cu hrana. Aveau grijă să cumpere zilnic animale vii, care erau sacrificate în funcție de nevoile clienților, aveau și alimente preparate din carne, conserve și altele.
Robii, din păcate, nu aveau hrană suficientă, diversificată. În general, consumau legume, fructe, carne, rar de tot. Locuiau, de obicei în bordeie.
Secolul 19 a însemnat o evoluție, mai ales că s-au desființat clasele sociale, iar robii, șerbia a dispărut.
Iar, dacă cineva se întreabă de ce este interzis consumul de carne de porc în religiile iudaice, musulmane, nu uitați aria lor de existență, în Asia de Sud Vest, o zonă umedă, caldă, unde totul se strică imediat.
Așa cum nu există produse dospite, doar lipii din apă, făină și sare.