Abis, ai inteles gresit niste lucruri. Faptul ca avem exemple in Vechiul Testament despre betii nu inseamna ca ar trebui sa le urmam (nici ca au fost incuviintate de Dumnezeu - fiecare si-a primit sau isi va primi pedeapsa). Alcoolul si tutunul (ca si alte vicii) sunt blamate pentru faptul ca te indeparteaza de Dumnezeu. Iar chestia asta nu mai tine de ce scrie in Biblie sau ce zice la biserica, ci de constiinta ta de crestin. Pana la urma obiectivul principal al crestinului este sa se apropie cat mai mult de Dumnezeu (sfintii isi petrec toata viata in efortul acesta), iar cand zaci beat mort nu cred ca-ti mai merge mintea la Dumnezeu. In principiu, orice exagerare devine patima iar patima devine a doua fire. Dau ca exemplu alcoolismul. Azi o bere, maine o bere, ajungi ca in perioadele cand ti-e greu (sau esti doar frustrat) sa nu te mai desparti de alcool, pentru ca te face sa-ti uiti necazurile si-ti da curaj. Nici nu-ti dai seama cand ii devii rob. Ce inseamna sa fii rob? atunci cand lasi sa te conduca ceva, cand nu mai poti functiona fara acel ceva. Si atentie, nu este vorba numai de alcool aici. Nu se vorbeste despre lucrurile astea ca niste patimi si sunt acceptate de societate, dar cu ce e mai presus cineva care pofteste toata ziua la inghetata, sa punem, si nu isi poate stapani pofta asta, astfel incat mananca zilnic inghetata? Nimic rau in asta, o sa spuneti, dar va spun eu, fiinta aceea nu se mai poate controla, este sclava. Si cum ziceam, astfel de patimi ne indeparteaza de Dumnezeu pentru ca ne concentram la ele (poftim toata ziua la o inghetata in loc sa ne gandim la Dumnezeu) si nici macar nu suntem constienti de lucrul asta.
In ceea ce priveste citatul de la Cina cea de Taina, ai grija ca acolo nu mai e vorba de vin, ci de Sf Impartasanie, adica trupul si sangele Mantuitorului. Atunci a fost instaurata taina Euharistiei si din acel moment, crestinii se impartasesc cu trupul si sangele lui Iisus, nu cu vin si paine. Deci nu poti vorbi de faptul ca in acel moment Iisus ne-a indemnat sa bem vin, poti spune ca ne-a invatat sa ne impartasim.
Chanu, da, eu cred acest lucru. Multi sunt de parere ca Dumnezeu in nemasurata Lui mila nu va tine cont de niste lucruri atat de marunte, chiar am un prieten care mereu mi-a spus acest lucru de fiecare data cand se ajungea la o astfel de discutie. Sincer, nu am ajuns la o concluzie 100% sigura in ceea ce priveste consumul unui pahar de vin ( UNUI PAHAR ) pe zi sau la nu stiu cat timp; nu pot sa spun cuiva sa faca ceva atunci cand nici eu nu sunt convins in intregime de ceea ce vreau sa spun (eu am ales sa nu beau nici macar un pahar, cu toate ca inainte beam, foarte rar, mai mult de un pahar; eu am simtit ca nu trebuie sa beau asa ca m-am conformat ). Dar pot sa spun un lucru: daca acest lucru nu este ingaduit de Dumnezeu ( a se consuma un pahar de vin ocazional ), atunci da, cred ca se incalca o porunca a lui Dumnezeu, si va tine cont cu toate ca noua ni se par niste lucruri marunte ( El este mai intelept si stie mai bine de ce nu ne ingaduie anumite lucruri ) : Căci nebunia lui Dumnezeu este mai înţeleaptă decât oamenii; şi slăbiciunea lui Dumnezeu este mai tare decât oamenii. (1 Corinteni 1:25).
O sa-ti dau un exemplu din care rezulta ca nu trebuie sa bem vin, fie el si un pahar:
Nu te uita la vin când curge roşu şi face mărgăritare în pahar; el alunecă uşor, dar pe urmă ca un şarpe muşcă şi înţeapă ca un basilic. (Proverbe 23:31-32). Mai incolo vorbeste despre inma care iti va vorbi prostii dupa ce bei, dar personal cred ca inima vorbeste prostii daca exagerezi si te imbeti; oricum, nu asta vreau sa scot in evidenta, ci altceva:
1) " Nu te uita la vin..." : cuvantul "a privi ( a se uita )" ( in ebr. ra’ah ) este un cuvant obisnuit care inseamna " a vedea, a cerceta, a examina"; ra’ah poate fi folosit cu sensul de " a dori ", sugerand ca la vinul fermentat nu trebuie sa te uiti cu dorinta. Dumnezeu a invatat pe poporul Sau ca nici macar sa nu se gandeasca la vinul fermentat; nu este data nici o incuviintare pentru consumarea moderata a bauturii.
2) Adjectivul "rosu" ( in ebr. ‘adem ) inseamna " rosu, roz ( trandafiriu ) sau aramiu ( roscat) ". Potrivit Lexiconului lui Gesenius, acest adj se refera la insusirea vinului de a face spuma cand este turnat in pahar, adica la rezultatul fermentatiei.
3) Urmatorul pasaj " face margaritare in pahar " inseamna cuvant cu cuvant ca vinul " face ochi in pahar ". Oricare din acestea se refera la bulele de bioxid de carbon generate de fermentatie sau la aparitia spumei la vinul fermentat. ( din nou, nu sunt rezultatele cercetarilor mele proprii, eu doar le-am transcris ).
Ce vreau eu sa spun cu aceste lucruri? Cumva ca cine bea nu poate fi iertat sau ca omul este perfect? Cu siguranta nu asta vreau sa spun, nici eu nu sunt perfect si nimeni din lumea asta nu este: Fiindcă pe pământ nu este niciun om fără prihană, care să facă binele fără să păcătuiască. (Eclesiastul 7:20). Dar ceea ce vreau sa spun este ca odata ce nu mai esti in nestiinta si esti constient ca un lucru este neplacut in fata lui Dumnezeu, si totusi il faci, atunci El te va judeca pentru acest lucru : Şi Domnul a trecut pe dinaintea lui şi a strigat: „Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie, care Îşi ţine dragostea până în mii de neamuri de oameni, iartă fărădelegea, răzvrătirea şi păcatul, dar nu socoteşte pe cel vinovat drept nevinovat, şi pedepseşte fărădelegea părinţilor în copii şi în copiii copiilor lor până la al treilea şi al patrulea neam!" (Exodul 34:6-7). Fiecare avem slabiciunile noastre, dar important este sa realizam, sa ne dam seama de un lucru care nu este bun, atunci cand nu este bun, si sa cerem ajutorul si taria de la Dumnezeu pentru a putea sa ne invingem slabiciunea. Cat despre fumat, nici nu mai are rost sa spun ca nu este un lucru pe care Dumnezeu il ingaduie; daca un pahar de vin nu face rau trupului, si am vazut ca nu este ingaduit de Dumnezeu, cu siguranta, fumatul, care este nociv si dauneaza, nu este bun : Nu ştiţi că voi sunteţi templul lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi? Dacă nimiceşte cineva templul lui Dumnezeu, pe acela îl va nimici Dumnezeu; căci templul lui Dumnezeu este sfânt, şi aşa sunteţi voi. (1 Corinteni 3:16-17). Nu am scris ceea ce am scris ca sa sperii pe cineva, am scris ca sa luminez acolo unde anumite lucruri nu se vad, nu se inteleg; un lucru sigur este ca Dumnezeu este bun si iarta orice pacat ( atata timp cat ne pare rau ca l-am facut si incercam sa nu mai facem ); tot ce trebuie sa facem este sa-I cerem ajutorul.
PS : Circumstantele m-au facut sa nu iau calea Coranului, circumstante pe care nu le cred intamplatoare. ( pentru cei care cauta sa se lege de orice lucru: nu ma refer si nici nu ma gandesc la predestinare, un alt concept care nu este pe deplin inteles ) Parintii mei s-au despartit si in urma divortului eu am ramas cu mama mea, care, asa cum am mai spus, este de religie ortodoxa.
Edvin, raspunsul tau este frumos si fondat pe baze solide. Dar crezi tu ca Dumnezeu in judecata lui va refuza pe cineva, daca, sa zicem e curat din punct de vedere spiritual, dar care are aceste defecte lumesti(mai bea-mai fumeaza). Crezi ca o forta imensa ca Dumnezeu se va sinchisi pentru niste lucruri lumesti atat de marunte? In ceea ce priveste consumarea de bauturi alcolice in timpul sarcinii am avut si eu prieten care au avut probleme din cauza asta. PS: Edvin, esti de origine turca?
Ce tare sa fii de origine turca si sa devii crestin Am mai auzit povesti in care calugari musulmani si crestini si de alte natii convietuiau sub acelasi acoperis... Ce te-a facut sa devii crestin si sa nu iei calea Coranului?
Interesanta discutie. Nu cred ca cineva interzice in mod strict sa nu fumezi sau sa nu bei. Ideea e ca daca faci asta, tu esti cel care suporta consecintele. Parerea mea personala e urmatoare: Poti sa bei un pahar de vin, sau sa fumezi o tigara. Nu e rau atat timp cat nu devine un obicei sau nu exagerezi.
Anneh întreabă: