Afrodita In mitologia greaca, zeita a dragostei si a frumusetii sespune că s-a născut în CRETA, iar in cea romana, zeita Venus. In legenda Homerica, ea este fiica lui Zeus si a Dionei, una dintre sotiile acestuia, dar in Theogonia lui Hesiod, ea este descrisa ca fiind nascuta din spuma marii, si etimologic vorbind, numele ei ar putea insemna „nascuta din spuma". Conform lui Homer, Afrodita este sotia lui Hefaistos, schiopul si uratul zeu al focului. Printre iubitii sai se numara, Ares (zeul razboiului) care mai tarziu, in mitologie a fost prezentat ca sotul ei. Ea a fost rivala Persefonei, regina celeilalte lumi, pentru dragostea frumosului tanar grec, Adonis.
Slide 5
1) Demeter In mitologia greaca, zeita a granelor si a recoltelor bogate, fiica a Titanului Cronos si a Reei. Cand fiica sa Persefona, a fost rapita de catre Hades, supararea Demetrei a fost atat de mare incat a neglijat pamantul; nici o planta nu mai crestea, iar foametea a cuprins intreaga lume. Inspaimantat de aceasta situatie, Zeus i-a cerut fratelui sau, Hades sa i-o inapoieze pe Persefona mamei sale. Hades a fost de acord, dar inainte de a o elibera, a obligat-o pe fata sa manance seminte de rodie, care ar forta-o sa se intoarca la el cate 4 luni pe an. Lipsa de viata a naturii pe timpul iernii, se spunea ca se datoreaza supararii Demetrei, pricinuita de plecarea fetei sale.
Slide 8
3) Apollo In mitologia greaca, fiu al lui Zeus si al lui Leto, fiica unui Titan. El a creat de asemenea epitetele „Delian"(Delos, insula unde s-a nascut) si „Pythian" (omorarea lui Python, legendarul sarpe care pazea un mormant de pe Muntele Parnas). In legenda Homerica, Apollo a fost initial zeu al profetiei. Cel mai important oracol al sau a fost la Delfi, locul victoriei sale impotriva lui Python. Acesta uneori, le dadea muritorilor pe care ii iubea (printesa Casandra), darul profetiei.
Slide 11
4) Ares In mitologia greaca, zeu al razboiului si fiu al lui Zeus si al Herei. Romanii l-au identificat cu Marte, de asemenea un zeu al razboiului. Agrsiv si salbatic, Ares se identifica cu natura brutala a razboiului. El era antipatizat atat printre zei cat si printre oameni. Printre zeitatile asociate cu Ares, se numara si sotia sa Afrodita, si alte cateva zeitati mai putin importante ca Deimos (Teama) si Phobos (Dezordine), care l-au insotit in lupte.
Slide 14
5) Artemis In mitologia greaca, una din principalele zeite, iar in cea romana, zeita Diana. Ea a fost fiica lui Zeus si a lui Leto, si sora geamana a zeului Apollo. Ea era conducatoarea vanatorii, pentru zeii si zeitele vanatorii si ale animalelor salbatice, in special ale ursilor. Artemis era de asemenea si zeita nasterii, a naturii si a recoltelor. Ca zeita a lunii, ea era uneori identificata cu zeitele Selena si Hecata.
Slide 17
6) Atena 6) Atena 6 ) ATENA Una dintre cele mai importante zeite in mitologia greaca, cunoscuta si sub numele de Palas Atena. In cea romana ea a fost identificata cu zeita Minerva. Atena s-a nascut si a crescut alaturi de Zeus, fiind fiica lui preferata. Ea a fost o zeita virgina, numita Parthenos („fecioara"). Principalul sau templu, Parthenon-ul, era in Atena, si conform legendei, a devenit al sau, din recunostinta pentru darul facut poporului atenian, maslinul.
Slide 19
7) Hefaistos In mitologia greaca, zeu al focului si al metalurgiei, fiu al lui Zeus si al zeitei Hera, sau fiu numai al Herei. Spre deosebire de ceilalti zei, Hefaistos era schiop si stangaci. La putin timp de la nasterea sa, a fost alungat din Olimp, fie de Hera, care a fost ingrozita de deformarile sale, fie de catre Zeus, pentru ca i s-a alaturat Herei impotriva sa. In majoritatea legendelor, el a fost primit inapoi in Olimp, si s-a casatorit cu Afrodita sau cu Aglaia. Fiind singurul mestesugar dintre zei, Hefaistos le facea armurile, armele si bijuteriile. Atelierul sau, se spune ca se afla sub muntele Etna, un vulcan din Sicilia. Hefaistos este deseori identificat, in mitologia romana cu zeul focului, Vulcan.
Slide 21
8) Hera In mitologia greaca, regina zeilor, fiica a titanului Cronos si a Reei, fiind sora si sotie a lui Zeus. Hera era zeita casatoriei si a femeilor casatorite. Ea a fost mama lui Ares, Hefaistos, Hebe(zeita tineretii) si a Eileithyei, zeita nasterii. Hera era o sotie geloasa, care le persecuta pe amantele lui Zeus si pe copii acestora. Suparata pe printul troian Paris, pentru ca a preferat-o pe Afrodita, Hera i-a ajutat pe greci in Razboiul Troian si nu s-a linistit pana cand Troia a fost distrusa. Hera este identificata cu zeita romana Junona.
Slide 24
9) Hermes In mitologia greaca, curier al zeilor, fiul lui Zeus cu Maia, fiica titanului Atlas. Hermes era de asemenea zeul comertului, si protector al negustorilor si al pastorilor. Ca zeitate a atletilor, el proteja stadioanele si era responsabil atat pentru norocul sportivilor cat si pentru sanatatea acestora. In ciuda caracteristicilor sale virtuase, Hermes era un dusman periculos, un smecher, si un hot. Intr-o versiune a unei povesti caracteristice, in ziua in care s-a nascut, i-a furat turma fratelui sau, zeul Apollo. Confruntat de catre Apollo, Hermes a negat furtul. Cei doi frati s-au impacat in final, cand Hermes i-a dat lui Apollo, abia inventata lira. La inceputurile artei greci, Hermes era reprezentat ca fiind matur si cu barba; in arta clasica, el a devenit un tanar atlet, nud si fara barba.
Slide 27
10) Hestia In mitologia greaca, zeita fecioara a focului din camin, cea mai mare fiica a titanului Cronos cu Rea. Se spunea ca ea lua parte la toate sacrificiile, si ca i se inchinau rugaciuni inainte si dupa masa. Desi apare in foarte putine mituri, multe orase aveau un camin comun, unde ardea focul ei. In Roma, Hestia era venerata ca fiind zeita Vesta, iar focul ei era ingrijit de sase preotese virgine, numite „vestalele virgine".
Slide 29
11) Poseidon In mitologia greaca, zeul marilor, fiu al titanului Cronos cu Rea, si frate al lui Zeus si al lui Hades. Poseidon era sotul Amfitritei, una dintre Nereide, cu care a avut un fiu, Triton. Poseidon a mai avut si alte relatii amoroase cu nimfe, si a mai avut cativa copii, cunoscuti pentru salbaticia si cruzimea lor, printre ei numarandu-se gigantul Orion si Ciclopii Polifemi. Poseidon si Meduza Gorgon erau parintii lui Pegas, faimosul cal inaripat.
Slide 30
12) Zeus
Slide 32
12) ZEUS In mitologia greaca, zeul cerului si conducatorul zeilor Olimpieni. Zeus corespunde cu zeul roman Jupiter. Zeus a fost considerat, conform lui Homer, tatal zeilor si al muritorilor. El nu a creat nici zei, nici muritori; el era tatal lor, in sensul de protector si conducator atat al familiei Olimpiene cat si al rasei umane. El era zeul cerului, al ploii si al tunetului. Zeus a condus asupra zeilor de pe Muntele Olimp. Principalele sale altare erau la Dodona, Epirus (cel mai vechi altar, faimos pentru oracolul sau), si in Olimp, unde erau organizate, in onoarea lui, Jocurile Olimpice, o data la 4 ani. Si Jocurile Nemeene, tinute in Nemeea, in nord-vesul Argos-ului, erau organizate tot in onoarea lui Zeus.
1.Afrodita
2.Demeter
3.Apollo
4.Ares
5.Artemis
6.Atena
7.Hefaistos
8.Hera
9.Hermes
10.Hestia
11.Poseidon
12.Zeus
Demeter Afrodita Apollo Ares Artemis Atena Hefaistos Hera Hermes Hestia Poseidon Zeus
Ti-i zic eu pe toti: Demeter, Afrodita, Apollo, Ares, Artemis, Atena, Hefaistos, Hera, Hermes, Hestia, Poseidon, Zeus