| ada_1591 a întrebat:

Cum se vorbeste pasareste? care este regula? fundoi!

17 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Dupa fiecare silaba din cuvant, spui P urmat de vocala cu care se termina silaba. De exemplu: E-pe-u-pu vo-po-rbe-pe-sc-p pa-pa-sa-pa-re-pes-te-pe.
Ma rog...cam in halul asta. Au trecut vreo 40 de ani de cand n-am mai folosit limba pasareasca. rolling on the floor

| Anduciu a răspuns:

Pff...pe mine m-a invatat o stramatusa de-a mea alt fel de pasareasca.
Un exemplu:Elereuluru vorovorobelberesc palparasalsaraleleresteslstere. E cam greu de scris, dar iti dau cateva exemple de litere si grupuri de litere ca sa vezi cum se formeaza:
a-alara
b-balbari/belbere
c-calcari/celcere
e-elere
re-relere
Nu e foarte greu, dar felul in care adaugi ''r'',''l'' si vocale difera de la silaba la silaba/de la cuvant la cuvant.
Sper ca ai inteles ceva, nu stiu daca am fost explicitalaughing.
Daca totusi te intereseaza cat de cat si vrei sa inveti si tipul asta de pasareasca, trimite-mi un mesajhappy

| Nero a răspuns:

Deci dupa fiecare silaba din cuvand pui "p" urmat de ultima litera a silabei "nu-pu-e-pe-greu-pu sa-pa vor-pr-be-pe-sti-pi pa-pa-sa-pa-re-pe-as-pas-ca-pa" tongue

| EnjoiProSkater a răspuns:

Stiu eu propozitia,, Mama da-mi bani"=Macane dacane baka. funda pliz

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da foarte simplu se desparte cuvantul in silabe si dupa fiecare silaba se pune p apoi se alatura vocala cu care s-a terminat silaba din cuvant. "masina"-ma-si-na=ma+P+a+si+P+i+na+p+a=mapasipinapa

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Inainte de fiecare silaba pui ber! de exemplu bereu bervor berbesc berpa bersa berres berte! cred ce te.am ajutat!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu e greuse pune litera p dupa silabe si ultima litera iar se pune dupa p

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

U6yufut7y

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Caca

| rOckx3 a răspuns:

Eu stiam inainte fie P.

| ByankaPityka a răspuns:

Este foarte simplu! de exemplu: ce faci? in pasareasca este cepe fapacipi? Inlocuiesti orice consoana cu p si urmeaza vocala respectiva! Dar daca nu ai vocala e putin mai greu, exemplu, merg, in pasareasca este meperpgp, adaugi doar p! Sper ca te-am ajutat!

| DloveD a răspuns:

Dupa fiecare vocala se pune pe-pa-pi-pu-po... funda?batting eyelashes

| Mexycanu24 a răspuns:

Deci dupa fiecare cuvant adaugi literele "Pă" De exemplu cuvantul Masină - Ma"pa"si"pi"nă"pă" - Mapasipinăpă, Dragos - Dra"pa"go"pos"
Sper ca ti-am fost de folos!

| Gainaru_Andreea_1984 a răspuns:

Inainte de fiecare silaba se pune po. Exemplu: Potapota=tata

| andreea_7005 a răspuns:

nici eu nu stiam. darin fine... dupa fiecare silaba se pune g si apoi ultima literadin silaba.de exemplu bu-na, bugu-naga=bugunaga

| vlad_2916 a răspuns:

Foarte folositor

| Kalmah a răspuns:

E ff usor si foarte amuzant.Regulile sunt ff usoare. Exemplu mama(dupa cum vezi avem 2 vocale si 2 consoane)despartim cuvantul(ma-ma).Bun acum in fata fiecarei vocale a, e, i, o..etc pui litera p si iar vocala precedenta.(ma-pa)al 3 p se scrie normal dupa orice vocala si consoana iar a este al 2 a repetat.Deci avand ma-ma si cum vedem ca sunt silabe gemene vom face mapa-mapa in general mapamapa.Deci la Consoane-P. si la vocale-P si vocala precedenta in fata la P. Exemple:iarna(ipiapar-napa, i(pi)a(pa)rna(pa).winkingFunda>?