| AlexDorinel a întrebat:

Dacă mâine ati putea sa fiți iar copii ce timpuri ati alege : 2010-2020 sau anii 80-90?

Eu unul ma simt trist ca m-am născut in 2004 și nu în 1975 ca părinții mei. Atunci erau mult mai mulți copii, viata era mai ușoară ca nu ti trebuia cap pentru nimic, totul era mai frumos pe atunci.

Chiar dacă acum aveam aproape 50 de ani adica eram deja trecut de tinerețe, aveam amintiri frumoase.

Lumea era prea fericita atunci fata de cum e acum sincer.

53 răspunsuri:
| MihaelaDart a răspuns:

In anii '80 sunt născută, cel puțin ca și copil a fost minunat, deși pentru părinți nu prea, tata era în cadrul armatei și mereu securiștii erau cu ochii pe ei și bunicul era director adjunct la CFR, nu eram bogați, ci că toată lumea modesta pentru a duce un trai liniștit și fără probleme.
Ca să-ți răspund la întrebarea ta, mi-aș fi dorit să mă nasc după anul 1800 nu conta unde și în ce loc, deși lumea in acea perioada eram una citită, acum pe vremurile noastre eu personal nici de o carte nu mai o pot lectura din cauza celor 2 locuri de munca. Timpurile se schimbă și trebuie trăite așa cum sunt ele.

| RAY a răspuns:

Hai ca cateva luni pana ajung la o greutate normala dar apoi m-as duce in 2033 sa vad ce fac chinezi pe marte, comunismul e cel mai mare cancer al umanitati, iti inchide creierul

aveai un loc de munca =ce azi nu poti sa ai =unde se promova stagnarea
o locuinta =si azi poti, stateai cu inca 5 intr o garsionera
iti permiteai totul=care tot ca era praf,saracie,munca zilnica
iti oprea gandirea,libertatea, te tinea ca pe un animal la zoo,nu puteai sa te gandesti,sa te exprimi,asta ne face umani =gandirea, eu nu vreau sa am o viata modesti,acelasi rutina,vreau naibi sa ma exprim,sa invat nu sa ma manipuleze un gunoi de cizmar olten, merita sa fie arsi de viu,aceste gunoaie, nu exista egalitate, fiecare fura cat putea, ceasca avea acelasi salar ca unu normal, nu, tampitul a infometat romani, nici azi nu ne am saturat de mancare, blestemat sa fie comunismul

| Violleta2022 a răspuns:

Pacat ca acum va uratiti singuri viata, stand toata ziua in casa pe telefon sau computer, in loc sa iesi afara si sa bateti mingea, ori sa iesiti la balcit pe apa, sau sa va bucurati de soare si copii din vecinatate.

| sierra1 a răspuns:

Dorinel mamă, am mai spus odată, cu toții suntem copii așa că de ce să ne naștem in trecut?

"Lumea era prea fericita atunci fata de cum e acum"

dacă tu ai o problmeă, e a ta, nu a unei generații

| Mosotti a răspuns (pentru sierra1):

De fapt da, eu am ramas tot copil, asa ca..nu am ce regreta.

| mihai69 a răspuns:

Lumea nu era deloc mai fericită, dimpotrivă.
Cu toate astea, aș alege acele vremuri, cu singura condiție să am mintea de acum. Chit că viața NU era deloc ușoară.
Cât despre cap, nici acum nu ai musai nevoie (decât ca să nu te plouă în gât).

Răspuns utilizator avertizat
| Vântulalb a răspuns (pentru AlexDorinel):

"Pe atunci gaseai loc de munca imediat."
"Îți permiteai aproape orice fără datorii."
"dacă munceai, aveai casa plina, nici măcar nu știa lumea ce s alea datorii."
Asta este adevarat.
Cat despre spitale... nu stiu conditiile de cazare. Dar stiu ca medicii nu greseau diagnosticele sau tratamentele, ca acum. Erau mult mai responsabili. Si mai umani as zice, din moment ce pentru un pachet de tigari primeai concediu medical sa stai cu copilul acasa.

| mihai69 a răspuns (pentru AlexDorinel):

Copile, am deja nepoți, așa că știu foarte bine despre ce vorbesc. Mai bine TU nu te mai lăsa amăgit de nostalgicii foști securiști și nomenclaturiști (sau eventual simpli gestionari de magazine sau cârciumi), că numa' ăștia aveau de toate.
Cât despre loc de muncă... Mă faci să râd.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Vântulalb):

Medicii nu greseau diagnosticele deoarece in facultati se facea carte si practica.

| RAY a răspuns (pentru AlexDorinel):

Urla comunismul in tine

| Mosotti a răspuns:

2010-2020 pentru ca am tehnologia care in 80-90 nu era.

Nu era viata deloc usoara, era mai grea ca acum, ca nu aveai atata tehnologie sa ajute.
Iti trebuia cap pentru tot ca si acum, daca vroiai sa faci ceva mai serios.

De unde sti tu ca era lumea asa fericita atunci?!

Dar da, si eu am amintiri frumoase din liceu, asta e clar.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ti s-a mai spus de zeci de ori, ti-o mai zic si eu inca o data: NU. MAI. FI. NAIV! Asta ca sa nu folosesc niste termeni mai duri!

| Catrice a răspuns:

Da' perioada 2000-2005-2009 ce are?
În '50 dacă tot vrei să știihee hee

| gabicoo a răspuns:

Anii '70 au fost cei mai frumoși = anii copilăriei mele!
Anii '80 au fost anii lipsurilor pentru toți românii. După revoluție nu a mai fost nimic normal!

| johnnny123 a răspuns:

De ce 1975 si nu in 1575? Atunci era chiar si mai frumos... Rata de mortalitate infantila 90%, speranta de viata medie de 30 de ani, boli la discretie, stapani medievali care decideau cine traieste si cine moare, foamete, drepturi umane inexistente...

Practic toate lucrurile pe care ti le oferea epoca 1975, plus cateva bonusuri speciale. Eu zic ca spre asta ar trebui sa aspiri.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru AlexDorinel):

"atunci nici măcar rația nu exista"
Aoleo, Dorinele! Ai dat-o în bălării! Tu ai auzit vreodată de mâncarea pe cartelă? Caută pe Google, pe părinții tăi i-a îndoctrinat Ceaușescu prea bine și nu-ți vor spune!
"aveai casa plină"
De ce? De aer? Așa o ai și acum! Dorinele, înțelege că exista pe atunci o anumită rație alimentară pe persoană, și era ilegal să depășești rația aia.

| johnnny123 a răspuns (pentru AlexDorinel):

Acum mori de foame doar daca esti unul dintre oamenii care nu au inteles oportunitatile si provocarile democratiei si ale pietei libere, sau daca suferi de o lene cronica.

Atunci mureai daca-ti exprimai cea mai mica obiectie la adresa sistemului.

Dorinel, esti prea tanar, prea firav intelectual si prea influentat de niste oameni care si-au ratat viata ca sa-mi tii mie prelegeri despre cum era lumea in perioada comunista. Fii recunoscator ca te-ai nascut acum si nu mai abera despre lucruri pe care nu le-ai experimentat vreodata.

| MeisterSchnitzel a răspuns (pentru AlexDorinel):

Într-adevăr, am greșit cu rația: s-a introdus abia pe la mijlocul anilor '80. Dar oricum nu era roz. Se murea de frig prin spitale (nu că acum ar fi vreo diferență) iar dacă nu-ți făceai tema profesorii te luau la bătaie. Îmi amintesc că, în clasele mici, când învățătoarea nu venea, venea o suplinitoare de vreo 60-70 de ani care ne povestea întâmplări din perioada comunistă, menționând odată că profesorii te puneau să îngenunchezi pe sobă ca pedeapsă (desigur, dacă era iarnă). Ți-ar fi plăcut?

| Zuzu1991 a răspuns:

Anii 1960 - revolutia sexuala, culturala si emanciparea tinerilor din America... EVIDENT
inainte de asta sex-ul era NUMAI dupa casatorie, jazz-ul era lucratura diavolului si tinerii erau ignorati in toate categoriile, ca si cum nu ar exista
cum era vorba aia:
if you don't remember the sixties, then you wasn't there

| Vântulalb a răspuns:

De unde ai scos asta "ca nu ti trebuia cap pentru nimic"? Tu cum crezi ca s-a dezvoltat economia? Atunci era, acum nu este.

| Meme10Meme a răspuns:

Eu voiam sa ma nasc în anul 1880. De ce? Puteam sa ma fac politician și sa devin conducătorul României. Simplu. Ii convingeam eu pe țărani.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Meme10Meme):

@MihaelaDart: Multumesc pentru ignore, asa ca o sa iti raspund aici. Lumea modesta trai linistit fara probleme? Cind medicamentele pentru copii cu lipsa de vitamine se gaseau doar pe sub mina pentru ca oficial problema aia nu exista? Cind mincai pe cartela? Cind vedeai banane o data - de doua ori pe an? Daca tu nu iti aduci aminte probleme, se prea poate ca asta sa fie fiindca erai printre cei nu foarte multi norocosi sa aiba parintii din anumite clase favorizate. Amuzant ca aceste clase favorizate nu erau neaparat cele la care s-ar astepta Alex aici de fata. De exemplu multi dintre cei cu parintii soferi care faceau transporturi interjudetene sau - mai ales- internationale o duceau cu mult mai bine decat copiii de ingineri sau profesori.

| Meme10Meme a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

De ce îmi răspunzi mie?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Meme10Meme):

Cum ziceam, duduia ma ignora. Scuze daca te-am deranjat. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

As fi vrut sa traiesc prin secolul 17 in SUA, cu un pistol la mine sa explorez lumea noua

| Adrian5575 a răspuns:

Dintre cele doua perioade mentionate de tine, aleg 80-90. Lumea era mai simpla atunci, se bucura de putinul pe care il aveau, erau mai uniti, mai sociabili, mai muncitori, mai putin stresati, mancau mai sanatos, adica ce aveau in curte.
In afara de perioadele mentionate de tine, as alege perioada 90-2000, cea in care m-am nascut si am copilarit. Poate pentru unii nu a fost o perioada woow, dar asa cum a fost, cu bune si cu rele, pentru mine a fost o perioada frumoasa si nu vreau sa o inlocuiesc.

| MeisterSchnitzel a răspuns:

"viața era mai ușoară"
În ce sens, Dorinele?

| LupusDei1993 a răspuns:

Du-te in Coreea de Nord daca vrei sa "retraiesti" anii comunismului.

| AndreeaWTS a răspuns:

Cred că mi-aș alege 1970.
M-am documentat. Mi-ar fi plăcut copilăria în perioada aia.
(Copilăria, nu ca adult)

| liliana77any a răspuns:

In trecut oamenii erau mai simpli și fericiți.
Acum toată lumea așteaptă să își rezolve totul online.
Înainte oamenii mergeau mai des la dans, întâlniri, ieșiri în aer liber, socializau mai mult față în față comparativ social media.

| DenqOO a răspuns:

2000-2004

| AlinTanase a răspuns:

Nu erau fericiti, unii mureau chiar de foame

| Vântulalb a răspuns (pentru AlinTanase):

Ei lasa-ma! Cunosti cazuri? Eu nu, desi sunt mult mai batran decat parintii lui Dorinel.
Nu murea nimeni de foame, nici de boala.

| AlinTanase a răspuns (pentru Vântulalb):

Sa mori tu? Bunica mea a avut o vecina careia i-a murit copilul de foame.Cand bunica mea era mica tatal ei a dat o vaca pentru 5 paini, tatal bunicii mele i-a dat ei si fratelui ei cate jumatate dint-o paine restul de paini le-a ascuns pentru a doua zi i-ar fratele bunicii mele de foame a mancat toate cele 4 paini ramase. Bunica mea si strabunicul meu au stat infometati cateva zile pana au facut rost de mancare si daca nu ma insel fratele bunicii mele a decedat din cauza foametei. Sa nu mai spun ca se taiau animale si ingroupau carnea sa nu li se confiste.

Frumoasa poveste ai inventat. Dar neadevarata.
Cand era bunica ta mica? In timpul razboiului? Asta e altceva. Dar nici atunci nu dadeai o vaca pentru 5 paini, decat daca nu erai Pacala. O vaca te hranea mai mult cu laptele dat.

Cand era bunica mica? Prin 1943-1945
O vaca iti dadea lapte si te hranea, mai bine specificam ca nu mai dadea lapte

| AlinTanase a răspuns (pentru AlexDorinel):

Tataia avea loc de munca si unchii cu tatal meu sa bateau pe salam sau ce mai aducea el

Si acum, calculeaza! Cand a fost razboiul si ce foamete a fost dupa razboi?
Nu are nici o legatura cu perioada discutata. Doar iti place sa te contrazici.

Ok,atunci de ce au muri 2 surori de-ale tatului meu care nu mai mancasera de cam o saptamana? (asta prin 1950 cea mare si in 1952 cea mica)

Ba taci dracu cu Ceausescu al tau ca iti lua curentu si te lasa o ora mancai dracu pe intuneric si nu te lasa sa ai bijuterii sau alte lucruri si te punea sa iei ulei in cantitati in care iti dadea el voie sau paini nu stiu cate iti dadea pe zi.Mai te si bateai pentru ele sau statea ore.Treaba nu era roza cum vezi tu epoca de aur a comunismului

| Vântulalb a răspuns (pentru AlexDorinel):

Datoriile le-a platit si inainte. Dar mai putin. In ultima perioada s-a grabit sa scape si a platit mai mult.
Telul lui era sa traim fara imprumuturi de la Banci straine. Cea ce nu a convenit vesticilor. Ar fi vazut populatia lor ca in comunism se traia mai bine si ar fi cerut ei schimbare de regim. De aia au si grabit "revolutiile" din Europa, care erau programate pentru mai tarziu. Chestia cu revolutia programata o stiu de la cineva care locuia atunci in RFG.
Eu am trait toti anii aceia. Nimeni nu a avut frigiderul gol. Ori statea la un rand, ori avea o cunostinta undeva, cert e ca frigiderele erau mai pline decat acum.

Intreaba un batran de la tara cum era.Eu nu am apucat acele vremuri ca m-am nascut in 1995

| AlinTanase a răspuns:

Tu iubesti comunismul chiar daca ai 16 ani si nu stii ca mai bine iti tii gura.De nu ai fi fost fiul unui om tare in buzunar ti-ar fi tipat stomacul 24/7 si de erai la tara ai fi fost pus si la munca

Pe atunci daca erai asa tot iti batea stomacul in burta din cand in cand