Pentru ca producatorii au de respectat niste legi, in caz contrar fiind amendati. Mierea este buna si dupa acel termen, in cel mai rau caz se poate cristaliza.
Producatorii sunt obligati sa treaca un termen de garantie pe ambalaj, indiferent daca este vorba de miere, de sare sau alte produse care nu expira.
Mierea din comert este in mare masura falsificata sau cel putin prelucrata dupa norme UE ceea ce inseamna ca nu vei manca niciodata miere de pe raftul magazinului.
Desi mierea poate sta buna o perioada extrem de indelungata de timp, asta nu inseamna ca gustul sau aroma acesteia nu se altereaza. Producatorii sunt obligati sa treaca o data de expirare atat pentru interesul consumatorului, cat si pentru interesul lor. Exista numeroase cazuri in care un consumator a dat in judecata o firma pentru un motiv ridicol. Un caz de genul a fost un consumator care a dat in judecata compania Red Bull pentru ca nu a primit aripi dupa ce a consumat Red Bull asa cum este sustinut in reclame. Daca nu ma insel, a castigat procesul. In cazul de fata, daca nu ar pune o data de expirare pe borcane, un consumator care a decis sa deschida un borcan de miere vechi de 15 ani s-ar putea sa constate ca mierea nu mai are acelasi gust ca mierea noua si ar putea sa dea in judecata compania respectiva, iar cel mai probabil ar castiga.
De asemenea, mierea deschisa pentru o perioada indelungata poate fi predispusa la contaminare. Se poate intampla ca in borcanele de miere sa creasca diverse bacterii care pot provoca diverse boli mai ales in cazul bebelusilor. Un exemplu ar fi botulismul si sunt extrem de multi parinti care isi hranesc bebelusii cu miere. Daca nu ar exista data aia de expirare este posibil ca multi parinti sa foloseasca miere mai veche si sa se treazeasca cu copilul imbolnavit. Compania trebuie sa informeze clientul, iar data de expirare este o modalitate de informare.